Patru anotimpuri și un test drive cu Tesla Model 3

Pentru toți cei în așteptarea unui Model 3 prin programul rabla plus începând de luna viitoare, câteva vești bune:

  • aventura personală Tesla va începe în lunile cu cel mai bun consum și autonomie maximă, bucurați-vă de septembrie și octombrie din plin;
  • creșterea consumului iarna va depinde de cazurile de utilizare și cât de intens veți folosi funcția preferată pentru multe proprietare, cea de pre-încălzire, care va limita distanța parcursă între două încărcări cu pâna la 35%;
  • primăvara vine din nou cu valori „ca la carte” de consum și îmbie la călătorii tot mai lungi;
  • vara, consumul crește și autonomia scade din nou, proporțional cu temperatura de afară și cea dinăuntru, deși pe meleagurile noastre nu este chiar atât de severă diferența ca iarna, când electrochimia acumulatorului suferă și recuperarea de energie în timpul frânării la rece este limitată.

Excepții – un exemplu din Nevada

Cele două Tesla Model 3 veterane ale proiectului Electromobilitate, ne-au învățat că exista si exceptii, când consumul iarna poate fi mai mic decât vara. Cu toate că nu sunt generate de vreo ciudățenie în funcționare, Mama Natură dă tonul, cu ierni blânde și veri extrem de calde în Nevada, unde circulă Roxana.

Astfel, în ultimul set de date primit din Las Vegas se vede cum consumul din luna iulie (15.1 kWh/100 km) este cu 5.6% mai mare decat media obținută după 56.695 km, parcurși începând din martie 2019 (14.3 kWh/100 km).

Desigur că este o excepție locală, în condițiile în care temperatura din iulie a atins valori record, pe care am subliniat-o pentru a defini importanța cazurilor specifice de utilizare, în orice discuție despre consumul și autonomia automobilelor electrice.

Informații tot mai amănunțite despre Model 3 Long Range, Dual Motor

Probabil vă amintiți că cel mai puternic model din garajul nostru virtual este un Model 3 Dual Motor, achiziționat în primăvară de Tudor. Începând cu povestea achiziției, a livrării pe platformă la marginea Aradului și primele drumuri mai lungi spre vest, apoi la Mamaia, Tudor ne-a ținut pas cu pas la curent cu experiențele acumulate cu Tesla.

Dacă pentru excursia de peste 2000 km pe litoral „Twodoor” (cum a fost botezată cu haz) s-a multumit cu 18.1 kWh/100 km, în traficul local din ultima săptămână a avut nevoie de 19.3 kWh/100km.

Despre condițiile în care se derulează circulația în Arad aflăm mai multe amănunte cu ajutorul aplicației Teslascope, utilizată de Tudor pentru colectarea de date statistice.

Avioane militare și un test drive cu TM 3

Săptămâna trecută am avut ocazia să ofer din nou un test drive unui timișorean aflat în vizită în zonă și am fost curios de parametri realizați de Mircea la primul drum mai lung cu o electrică. Desi a mai condus un BMW i3 și un Model S, înainte de a face cunoștință cu TM 3, distanțele au fost foarte scurte, iar în cazul Model S accentul a fost pe accelerație.

Cu ajutorul altei aplicații decât cea utilizată de Tudor la Arad, denumită Teslafi, monitorizăm călătoriile mai lungi de vacanță și am utilizat-o pentru a extrage detaliile primului test drive electric mai substanțial pentru Mircea.

Conducând cu schimbul, călătoria de 746 km fost o plăcere, presărată la dus cu informații despre universul electromobilității, iar la întors discuția s-a concentrat pe exponatele văzute la muzeul aviației militare din Dayton, Ohio.

Mai ales în această a doua parte a călătoriei și în timpul vizitei la muzeu, am beneficiat de cunoștințele ample acumulate de Mircea în domeniu, fiind pilot licențiat, care zboară cu un avion ușor în zona Timișoara. Pentru detalii vizitați pagina clubului de aviație Cioca, Timișoara.

Respectând viteza legală pe autostradă (70 mph – 112.7 km/h) călătoria noastră a durat 6h 36min și a rezultat într-un consum de 14.3 kWh/100 km, condițiile atmosferice fiind favorabile, fără vânt și o temperatura medie de 26.9 oC.

După vizita la muzeu, pentru drumul de întoarcere am avut nevoie de o încărcare de 37 minute, timp în care TM3 a înghițit 55 kWh de la SuperCharger, iar noi am mâncat un sandvich și am continuat poveștile.

Cât de ușor se poate adapta un șofer experimentat la condusul economic, specific unui automobil electric (one pedal driving), rezultă din parametri furnizați de Teslafi. Pentru primii 168 km condusi de Mircea la dus, cu o viteză medie de 108 km/h, consumul a fost de 13.9 kWh/100 km.

La întoarcere, după 224 km conduși de Mircea cu o viteză medie foarte apropiată, 108 km/h, consumul a crescut putin (1.4%) din cauza utilizării mai intense a climatizării, în condițiile în care temperatura exterioară a crescut de la 25 la 31 oC, iar cea interioară a crescut cu un grad (22 oC).

În încheiere, câteva imagini surprinse de ochiul specialistului, Mircea Jivănescu, în timpul vizitei la muzeul aviației militare din Dayton, Ohio.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.