Introducere
După un concediu cu copiii, unde a ales să călătorească tradițional cu Outlander PHEV, pentru a evita pauzele (lungi) de încărcare, Ciprian și soția au petrecut o mini-vacanță la Brașov cu Zoe.
Începând din luna mai, când s-a alaturat proiectului Electromobilitate, Ciprian ne-a furnizat informații de metronom, ce pendulează zilnic între Suceava și Gura Humorului parcurgând între 377 și 621 km pe săptămână, cu un consum cuprins între 13.2 și 13.9 kWh/100 km și o viteza medie la fel de constantă, între 50.5 și 55.1 km/h.
Cu toată experiența acumulată în peste 8400 km cu Zoe, primul drum mai lung, care l-a scos de pe traiectoria obișnuită, a venit cu câteva surprize, despre care ne povestește mai jos cu mult haz, în debutul ca autor pe blogul electromobiliștilor.
ECO-povestea concediului părinților
Am plecat relaxat cu 100% (382 km range) la ora 5 dimineață, pe răcoare (18 grade) pe traseul Gura Humorului – Toplița – Borsec – Gheorghieni – Brașov. După estimarea Nextcharge nu-mi trebuia încărcare până la destinație, însă pentru liniștea copilotului, am oprit la Gheorghieni la benzinăria Mol, să încărcăm la frații noștri Eon Drive.

Realizez acum, că din grabă, nu am mers pe mâna celor de la Carge unde aveam pe un cont 100 ron bonus activi și pe altul 150 ron de activat, și am pornit încărcarea cu aplicația Eon Drive, unde mai aveam și acolo ceva lei de demult, folosiți la Outlander PHEV.
Am încărcat 15 kWh în 48 min, am servit cafeluța și o gustare la aer curat și ne-am continuat drumul bucuroși că nu strigă nimeni ”mami” și ”tati” de pe bancheta din spate. Ba chiar ne mai și uitam din când în când peste umăr spre bancheta din spate să fim siguri că e goală…
Am început drumul încă de la Humor cu furtună, vânt serios și ploaie din toate părțile, eu strângând din dinți ca nu cumva să-mi plouă iar pe la chederul ușii șoferului (problemă încă nerezolvată de Renault) și să mă fac de toată bafta în fața nevestei cu mașina mea nouă de 30.000 Euro.
Doamna a dormit ceva vreme până am trecut munții și am putut să-mi fac de cap pe serpentine fără să o trezesc. PS: Deplin mulțumit de comportamentul Zoiței în curbe și sprint.
Am ajuns la Brașov pe la ora 12.30 stupefiat că nu am stat în nicio coloană de kilometri întregi. Am găsit și pensiunea după câteva peripeții cu Waze, care ne tot ducea în spatele ei, în curtea unei firme. Că tot vorbim despre waze, am remarcat pe drum câteva deconectări a telefonului de la mașină și pe partea de cablu și pe partea de BT. (Nu știu pe cineva să dau vina).
Ajunși în Brașov, ne-am cazat într-o pensiune excelentă pentru prețul plătit pe booking (77 euro – 2 nopți cu mic dejun inclus). Știam dinainte că nu mi-au oferit posibilitatea de a încărca la o priză normală peste noapte, așa că am mâncat ceva și am pornit prin oraș.
Am găsit stații destule în zona parcului, una nu era funcțională, cu restul am o poveste separată…
De aici începe povestea nr 2:
Scot cablul type 2 din dotarea mașinii, pun la încărcat și…. surpriză: 10h 50min până la încărcare de la 36% la 100%, Zic uau! Șmecherie! Ce stații de 22 kW doar pe hârtie au brașovenii?
Îmi calmez nervii, oricum era singurul port liber, și-mi spun că nu are rost să-mi stric sejurul din primele ore. Selectez pe EVconnect 2 ore, îmi iau nevasta de mână și o întind la plimbare, că de aia venisem!
M-am bucurat nespus de priveliști, n-am mai fost în Brasov de prin 2006 și mi-a plăcut extrem. E primul oraș, după multă vreme, unde am simțit un trafic extraordinar de fluent, super ușor de condus, de angajat în schimbarea sensului, încadrarea pentru ieșire pe alte străzi, într-un cuvânt mi s-a părut extraordinar de fain! Mai ales că o domnișoară electrică ca Zoița sprintează bine și te ajută în astfel de trafic!
Am petrecut ziua prin oraș, am pornit încărcarea de trei ori din aplicație să mai umplu ceva din baterie, în ideea că a doua zi mergem să vizităm Peleșul sau Branul.
Acum, ca să punem accent puțin și pe responsabilitate, am două lucruri de comunicat: unul este că nu am uitat să dau check-in pe plugshare, chiar și când extindeam timpul de încărcare, iar al doilea e un fapt din categoria ”așa nu!”.
Când m-am întors la mașină, era un nene cu un Mercedes EQV în portul CCS care se tot plângea că nu încarcă. M-am dus la el și domnul părea din altă galaxie! Nu avea pe telefon decât aplicația celor de la Moon cu care se mândrea că a încărcat puternic la reprezentanța TESS. După discuțiile purtate am aflat că făcuse din București până la Brașov 9 ore, o mare parte din timp petrecând aiurea căutând metode să încarce pe la stațiile de încărcare. I-am indicat ce aplicație îi trebuie ca să primească ceva prin cablul deja conectat la mașină și l-am lăsat în plata Domnului…



Trebuie să menționez că atâta timp când nu am folosit Zoe, am încălecat mai mereu pe trotineta electrică din dotare + una închiriată pentru soție și am străbătut Brașovul în lung și-n lat.
La o privire de ansamblu prin toate aplicațiile pe care le aveam pe telefon, am realizat că nu este absolut nicio problemă să străbați țara asta cu o electrică, însă consider că versatilitatea lui Zoe prin modalitățile diverse de încărcare, este un atu. Eu neavând CCS, îmi închipui că cei cu care au opțiunea, nu au nici cea mai mică problemă.
Am încărcat Zoe în prima zi de ședere la 74% și 270 km range, iar a doua zi nu am mai mutat-o din parcarea pensiunii. Am mers cu trotineta și cu Uber.
În ziua plecării, după pățaniile cu încărcarea lentă de la stații, soția era deja neîncrezătoare pentru drumul de întoarcere. Am stabilit că mergem pe același traseu și încărcăm tot la Gheorghieni în același stil și ajungem fără probleme. Pe drum însă a vrut ceva cumpărături și am oprit în Miercurea-Ciuc la un complex comercial cu Renovatio în mijloc pentru încărcare.
Surpriză! Stația încărca la fel de lent! 4 kW! Scriu pe grupul nostru WA și din vorbă în vorbă cineva îmi cere poză cu cablul și atunci realizez și eu că e prea subțire ca să suporte o încărcare mai mare de atât!
Nu mă complicasem până atunci cu el de prea multe ori pentru că eu încarc la priză normală sau la priză trifazată cu o stație mobilă achiziționată separat. Mai avusesem odată o discuție cu Șerban, care îmi confirmase că stația unde încarcă el foarte des nu are probleme și furnizează 22 kW, iar eu încărcasem tot cu 4 kW. Atunci nu am dat importanță, am pus pe seama bateriei, căderii de tensiune, etc.
După ce plecăm de la cumpărături, cu 8 km adăugați la range și 1,94 euro plată, sun la reprezentață și le comunic problema cu cablul. Trimit poze, și omul îmi confirmă că acel cablu Delphi este în dotarea Captur plug-in, dar că a trecut cam multă vreme de la livrare (Vinerea Patimilor 2021) și nu crede că se mai poate face ceva. M-am enervat și i-am dat termen până la finalul lui august să rezolve problema, altfel apelez la OPC.
Continui drumul, mă calmez nițel și ajungem în Gheorghieni cu 36% și 172 km range. Oprim la Eon Drive din Mol, o pun la încărcat și îmi tresare inima de bucurie când văd scris pe bord 2 ore până la final! (încă eram cu frica-n sân că pot fi probleme la portul de încărcare al mașinii sau ceva și trebuie să mă plimb prin service).
Am luat prânzul la o pensiune de lângă benzinărie, mâncare bună, totul perfect vreo 1,15 ore timp în care zoe a băgat și ea la stomac până la 72% și 318 km range. Am plecat liniștiți spre casă cu o mică deviere de la traseu prin Borca – Frasin – Gura Humorului și am ajuns acasă cu 36% și 182 km range.


Per total un consum mediu de 12.9 kWh/100 km (a crescut pe drum și la 14.8) pe 755 km și viteză medie de 54.5 km/h. Consum de electricitate cam 23 kWh, încărcați acasă la 0.65 bani per kWh și 17.9 ron pe 15 kWh la Eon Drive. (La întoarcere am folosit bonusul de la Charge pentru stația Eon).
Una peste alta, un concediu reușit, cu nici un regret că am o mașină electrică și cu mult curaj de a pleca oriunde cu ea, atâta vreme cât nu am copiii în spate, care să nu-mi permită pierderea a mult timp la încărcare. Însă poate peste ceva ani, la achiziția unei Tesla, voi putea pleca liniștit și cu ei în astfel de drumuri!