Mai întâi să ne reamintim cine este Stellantis, noul gigant auto mondial format prin contopirea grupului italo-american FCA – Fiat Chrysler Automobiles cu cel franco – german PSA.
Cu un total de 14 mărci, de la micuțele Fiat la giganții de la Jeep, grupul Stellantis conține tot ce își poate dori automobilistul tradițional. De la nume cu rezonanță sportivă, Alfa Romeo si Maserati, până la vehicule utilitare grele Dodge și Jeep și miezul plin de istorie auto scrisă de Peugeot și Citroen, fiecare segment auto este bine reprezentat în cadrul noii organizații globale.
Din păcate, obligațiile legislative europene au fost rezolvate prin achiziția de credite de carbon de la Tesla de către FCA și privite doar ca un rău necesar de echipa PSA. Lansarea, tocmai la timp pentru 2020, a unei game de modele electrice bazate pe o platformă mixtă, cu planuri de producție de 10% din total, exact cât era suficient pentru evitarea amenzilor, a gâtuit oferta.



Meritul echipei franceze a fost strategia multi-brand prin care aceeași inimă electrică a fost transplantată în modele diferite ca design, cu apel la diferite segmente de interes și preferințe individuale.
Peugeot e-208, model nou pentru 2020, care a câștigat titluri auto prestigioase în Europa, a fost însoțit pe noua cale electrică de Opel Corsa-e, respectiv Vauxhall în Marea Britanie. Fratele mai spațios, e-2008, a avut un omolog în gama Citroen și DS.
Pentru proiectul Electromobilitate am beneficiat de contribuția a cinci proprietari cu noile modele clădite pe platforma PSA:
- Laura cu electro-leul mic (e-208)
- Silviu și Ovidiu cu e-2008
- Razvan și Dan S. cu Opel Corsa-e
Cu excepția electro-leului mic, care face naveta zilnică de acasă la spital în Timișoara, cele două 2008 și Corsa au reședința în București, dar au cazuri de utilizare diferite, puternic afectate de pandemie și de munca și școala de acasă.

Opel Corsa-e


Ambele Corsa sunt la începutul drumurilor electrice și fără probleme tehnice. In imaginea din stânga se vede că Răzvan a acumulat 3.327 km, din care 41 km săptămâna trecută, în timp ce Dan s-a apropiat de 3.000 km, cu un traseu de 186 km parcurși în ultima săptămână.
Cu toate că media orară este identică, 21 km/h, destul de obișnuita pentru colegii din București, consumul celor doua Corsa, dovedește că iarna, valorile medii obținute depind de climatizare mai mult decât orice altceva, cu excepția stilului de condus.
Peugeot e-2008

Ovidiu conduce zilnic la serviciu, unde poate încarcă Peugeot-ul, acumulând peste 11.000 km electrici în doar câteva luni, traversând zilnic, liniștit și curat, Bucureștiul de la nord la sud și înapoi. Consumul ceva mai ridicat, 23.3 kWh/100 km, este explicat de Ovidiu prin perioade lungi de așteptare cu căldura pornită, pentru confortul pasagerilor.
In plus, evidențele foarte amănunțite ținute de Ovidiu despre problemele rezolvate în garanție ne ajută sa înțelegem mai bine cu ce se confruntă primii proprietari ai modelelor Peugeot. Aceste necazuri sperăm să nu mai apară la a doua generație de electrice, construite pe o platforma dedicată optimizată, fără compromisurile constructive actuale, necesare rezervării spațiului pentru configurația cu motor termic, cutie de viteze, eșapament, catalizator, rezervor de combustibil, etc.
De alte probleme, cele de calitate, rezolvate în garanție de primii proprietari, vor beneficia cumpărătorii acestor mașini rulate, atunci vor fi de vânzare.
Am deschis dosar pe garanție pentru portbagaj spate, care atingea în partea stângă caroseria și exfolierea vopselei de pe un logo „e” pe partea stângă.
Primul defect a fost rezolvat în aceeași zi și aștept pentru logo acordul francezilor pentru înlocuire 🙂
Ovidiu Necula, Peugeot e-2008, București
Din comparația de consum cu exemplarul lui Silviu, care zburdă pe distanțe mai lungi, în afara orașului, reiese felul în care modul de utilizare poate afecta consumul electro-leului mare.

Cel de al doilea episod cuprinde informații de la proprietarii de modele produse de grupul VW.
Ca de obicei, dacă aveți experiențe asemănătoare sau cu totul altele, cu modele ale grupului Stellantis, vă invităm să le publicați pe blogul electromobiliștilor.
Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Vă mulțumim pentru colaborare!






My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.