Serial despre autovehicule electrice rulate (episodul II)

La scurt timp după ce am demarat serialul despre automobile electrice rulate, Ciprian Cherciu, unul din promotorii înflăcărați ai electromobilității în România, a postat în media socială vestea că a achiziționat modelul viselor sale, un Model 3 Performance… second hand.

Entuziasmul cu care povestește Ciprian este molipsitor și ne face să ne întrebăm:

De ce a ales un foarte bun cunoscător al electromobilității, care a testat și publicat materiale despre aproape tot ce mișcă electric în Romania, un automobil rulat?

Răspunsul îl veți afla din clipul de mai sus, dar în mare toți cei ce au ales calea second hand pentru prima experiență electrică, ne-au răspuns cu următoarele argumente:

  1. Buget mai rezonabil, mai ales la modele achiziționate inițial din Romania, care includ subvenția rabla plus și rabla;
  2. Riscul unei sume mai mici alocate pentru achiziție, dacă experiența cu electrica nu se potrivește în final cu stilul de viață și de călătorie al familiei;
  3. Disponibilitatea imediată a mașinii, fără liste și termene de așteptare și amânări.

Opinii ale unor participanți la proiectul Electromobilitate despre achiziția unui model rulat

Dan Mihalea – Hyundai Kona

Detaliile despre cum și de ce a decis Dan M. să își înceapă cariera electromobilistică alături de o Kona cu 93.000 km la bord le-ați aflat direct de la proprietar, devenit autor pe blogul nostru. Din convingere că experiența proprie poate ajuta alte persoane interesate de subiect, dar încă indecise să facă pasul decisiv de a înlocui un automobil cu motor termic cu unul electric, la preț cât mai accesibil, Dan scria:

Am efectuat o căutare pentru mașinile electrice de peste 20,000 € și am dat peste mașina actuală. Prețul din anunț era de 25.500 €, 97.000 km, mașina fabricată în 2019.

Pentru mine nu a contat kilometrajul, având în vedere că mașina era întreținută corespunzător și știind ca oricum mai beneficiază de garanție, cel puțin 3 ani de zile pentru ea și 6 ani pentru baterie.

Silviu Matei și Ovidiu Necula – Peugeot e-2008

Nu am vândut și nu am cumpărat EV second hand.

Am creat pentru mine 3 scenarii pentru vehiculul meu în viitor și scenariul în care aș cumpăra un EV second hand ține cont de câteva:

– statul acordă o suma mult mai mică la achiziția unui vehicul nou (sub 5000 EUR),

– bugetul meu overall să scadă sub 15.000 EUR.

– în același timp nu aș cumpăra o mașină electrică fără să aibă CCS și să poată lua 35-40 kWh și să aibă range real de peste 150 km.

Dacă nu reușesc să mă încadrez în buget pe aceste criterii, atunci voi folosi ride-sharing până când voi produce bugetul necesar.

Aș observa criteriile clasice la achiziția unei mașini, dar pe lângă acelea, aș vrea să aflu starea bateriei, cât % a fost pierdut până în momentul curent, ca să pot estima un range real.

Silviu Matei, Peugeot e-2008, București

Legat de starea acumulatorului sau SOH – state of health (SOC – state of charge), poate fi verificată la un service autorizat sau, cu destulă pricepere, așa cum descrie Ovidiu:

Am reușit să intru într-un program de testare a unei aplicații, ce va afișa SOC și SOH pentru masinile din grupul PSA, iar ca o primă observație ar fi că SOH în cazul meu este de 94,9%, un pic cam îngrijorător pentru doar 11.200 km parcurși.

Voi urmări în timp acest aspect și la prima intrare în service voi cere oficial acest raport despre SOH pentru comparare.

Cosmin Nitu – VW ID.3 (al doilea model electric după un an cu Zoe)

In ceea ce privește piața second hand, am prospectat și eu înainte să cumpăr.

In afară de căutarea unei mașini mai ieftine, mă interesa starea bateriei, garanția rămasă, dar și mărimea bateriei – cele mai multe modele second hand disponibile fie aveau baterii mici de acum 7-8 ani și nu se mulau pe nevoile mele, fie erau din gama premium, iar atunci ieșeau din zona mea de preț.

De fiecare dată am calculat care ar fi total cost of ownership și a ieșit în favoarea electricei, dar nu încerc să păcălesc pe nimeni: am cumpărat în primul rând emoțional, la fel ca majoritatea 🙂

Marius Toma – VW e-Up!

Nu am cumpărat sau vândut EV SH până acum, dar există posibilitatea ca în viitor să mă gândesc la achiziționarea unui EV SH.

Mi-ar plăcea o autonomie și viteza de încărcare mai mare, pentru drumurile lungi. Însă sunt extrem de mulțumit de buburuză, pentru naveta zilnică, îmi va fi foarte greu să o înlocuiesc!

SOH și garanția bateriei cred că sunt esențiale în vânzarea/cumpărarea unui EV SH.

Radu Dimofte – Renault ZOE

Nu am experiențe legate de vânzări/cumpărări sh de mașini electrice, dar opinez că vom vedea din ce în ce mai multe în perioada următoare.

O poveste spusă de un coleg de trafic în timp ce așteptam la încărcare mi-a atras atenția, și anume:
Acea persoana și-a dorit foarte tare o mașina electrică, pentru o naveta ușoară, ieftină și curată din marginea Bucureștiului, fără a investi însă o suma prea mare.

Așa că a căutat pe site-uri din alte tari și in final a găsit un ZOE din primele generații, de prin 2015 cred, cu baterie de 22 kWh la prețul uimitor de 8000€.

Era foarte mulțumit de mașină și spunea ca își face perfect treaba cu ea, exact așa cum și-a propus.
Bravo lui, zic…!

Ce alte criterii de căutare, cumpărare ați aplicat la achiziția unui automobil electric rulat? Ce recomandări aveți pentru alte persoane interesate de a călători liniștit și curat, dar cu un buget mai mic decât prețul modelelor noi?

Scrieți-ne pe adresa office@electromobilitate.com sau la rubrica de comentarii. Vă mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.