După un prim episod dedicat noului grup auto global Stellantis, a venit rândul să aruncăm o privire mai amănunțită la modelele vecinilor germani de la Volkswagen, care sub bagheta (sau biciul?) lui Herbert Diess se îndreaptă, mai de voie, mai de nevoie, spre un viitor electric, cât mai departe de scandalul Dieselgate, ale cărui procese par să nu se mai termine în Germania.


Informații de la proprietari despre ID.3

Cu cele două VW ID.3 conduse de Daniel și soția în zona Timișoara și de Cosmin la București ne-am întâlnit într-un articol comparativ Niro – ID.3 săptămâna aceasta, dar revin la descrierea condițiilor în care a obținut Cosmin primul consum raportat pentru proiectul Electromobilitate, 26.5 kWh/100 km, pentru a evita confuzii sau interpretări greșite.
Săptămâna asta am făcut foarte puțini km, doar trei drumuri scurte la cumpărături. Corporatist sedentar, work from home.
Am mers liniștit, pe modul confort, cu climatizarea la 21.5 grade Celsius – auto. VW ID.3 este destul de ineficient iarna. In total am mers 27 km și consumul a fost 26.5 KWh/100 km.
Pe mine mă costă puțin sub 70 de bani/kwh acasă, deci costul pentru a mă deplasa este în continuare mic, cu mult sub costul echivalent pentru un diesel.
Cosmin Nitu, VW ID.3, București
Pe lângă posibilitatea de a încărca acasă, relaxarea lui Cosmin față de valoare mare a consumului, provine din experiența acumulată cu Zoe în prima „iarnă electrică” și comparația cu costurile față de alternativa din ograda proprie, o Jetta diesel TDI.
e-Up! și Citigo


Nu mai poate fi un secret că sunt adeptul automobilelor de gabarit redus pentru circulația în oraș, după numeroase articole publicate pe această tema despre e.GO Life, Ozone, Citigo și e-Up. Indemnul de a face primul pas spre electromobilitate cu un automobil cât mai economic, destinat traficului în oraș, reprezintă modul cel potrivit, pentru bugete reduse, de acces la electromobilitate și de verificare dacă experiența alături de un automobil electric se potrivește cu stilul de viață și de călătorie individual.
Din punct de vedere al consumului și practicității pentru deplasări în oraș, valorile foarte bune obținute, chiar și în sezonul rece, pentru e-Up și Citigo de Marius la Câmpina și Doina împreună cu Wiwi la Timișoara, sunt convingătoare.

Din păcate, așa cum declara Herbert Diess, micuțele electrice sunt necesare din punct de vedere corporatist doar pentru reducerea amenzilor cauzate de excesul de CO2 produs de flota concernului german, în rest fiind o propunere nerentabilă.
Unde merg acumulatorii contractați, putem observa din raportul de vânzare publicat de grupul german, unde ID.3, e-tron și Taycan și-au împărțit marfa atât de rară, importată de la producătorii asiatici.
Top 5:
- Volkswagen ID.3 – 56.500
- Audi e-tron – 47,300
- Volkswagen e-Golf – 41.300
- Volkswagen e-up! – 22,200
- Porsche Taycan – 20,000
Dacă cineva mă va corecta, arătând ca s-au vândut mai multe exemplare e-Up decât Taycan, trebuie cunoscut motivul: 20.000 este capacitatea liniei de asamblare pentru Taycan, altfel… probabil vedeam și mai puține Up-uri pe șoșelele europene.
După 40 de ani petrecuți în industria auto globală, am învățat că și în acest domeniu marfa se vinde la kilogram, ca la piață, și am alcătuit tabelul alăturat pentru a explica prioritățile corporatiste.

Cu suficient sarcasm și ignorând vrăjeala de marketing și performanțele dinamice (la ce folosesc performanțele dinamice în orașele sufocate de trafic, unde se pot realiza medii orare sub 25 km/h, decât doar pentru orgoliile gâdilate cu prima plecare de la semafor?) ajungem la concluzia ca în timp ce e-Up aduce 17 euro/kg în casieria VW, pentru un Tayacan Turbo, VW încasează de aproape 64 euro/kg.
Ce contează cu adevărat pentru client este autonomia reală (am utilizat pentru calcul valorile indicate de EVdatabase), pentru care proprietarul unui e-Up plătește la achiziție 104 euro/km și își rezolvă toate nevoile de deplasare un oraș, găsind ușor locuri de parcare, cu o carapace de 1235 kg. Mai mult ca dublul greutății cară după el un e-tron și ca urmare mai mult ca dublu plătește la achiziție proprietarul pentru fiecare km de autonomie.
Am ignorat intenționat luxul interior, dotările suplimentare și ecranele gigantice la modă, fiindcă nimic din această listă a luxului premium nu ajută cauza reducerii emisiilor poluante, doar adaugă masă pe cântar.
Pentru a deplasa două tone și jumătate de materiale pe patru roți sunt necesare motoare mai mari, pentru care sunt necesari acumulatori mai mari și cercul vicios continuă, până când responsabilitatea pentru bolile provocate de poluare va fi pusă direct în spinarea celor ce promovează cursa irațională spre mai mare, mai greu, mai scump.
Intre timp privim cu regret la anunțul „Out of production” postat pentru alternativa rațională, care ne rezolvă toate nevoile de deplasare în aglomerațiile urbane într-un mod responsabil și ecologic.
Mini-tripleata de aur a grupului VW, rațională și eficientă din toate punctele de vedere, a avut doar rolul unui pod peste amenzi, pana experții de la VW au dat de capăt soft-ului pentru ID.3.
Cariera promițătoare a tripletei VW a fost învinsă de lăcomia corporatistă care le-a ucis în fașă, in anul covid-ului, care a demonstrat implicațiile unei crize de sanitare la nivelul global, la fel cum este de multă vreme poluarea. In același an, VW a depășit normele de emisii CO2 pentru flota europeană, a majorat preturile pentru ID.3 odată cu majorarea subvențiilor și a realizat un profit de 10 MILIARDE EURO.
Adio e-Up, Citigo, Mii?

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
În opinia mea, cred că aree mare dreptate herr Herbert că sunt nerentabile modelele micuțe, din mai multe aspecte, chiar.
O data din punctul de vedere a afacerii. Cu 17€/kg la 22,000 de unități iese mai rău în comparație cu 64 €/kg la 20,000 unități.
Apoi este nerentabilă risipa de resurse prețioase pentru acumulatorii acelor mașini.
Iar nu în ultimul rând, este nerentabil din pricina faptului că mașinile micuțe, de oraș, nu scapă orașul de corvoada aglomerației, ci o înrăutățește. Mai mult, nu scapă orașul nici de mașinile poluante, mai vechi… iar acest lucru era reprezentativ pentru orice mașină electrică, acesta a fost principalul lor atu de marketing și promovare într-o lume destul de inflexibilă la schimbări.