GRUPA MARE – prima Skoda Enyaq parchează în garajul nostru virtual

Dacă aruncăm o privire la Top 10 al înmatriculărilor vest europene la zi (sursa: EU EVs), constatăm cu ușurință că șase din cele zece modele se încadrează în categoria botezată generic Grupa Mare, pentru proiectul Electromobilitate.

Din cele șase modele, despre ID.4, IONIQ 5 și Niro aflăm săptămânal noutăți din Cluj, Timișoara, București și Târgoviștea prin intermediul colegilor noștri Laurențiu, Péter, Tudor, Tibi și Edy.

Chiar și despre Model Y am mai aflat câteva detalii din viața de zi cu zi de la Anca (Baltimore) și Don (Ann Arbor), dar în condițiile de trafic din SUA. În așteptarea livrării unui Model Y pentru Claudiu la Timișoara, urmărim cu interes experiențele proprietarilor din România cu cel mai bine vândut model 100% electric pe piața europeană.

Cu Enyaq nu am avut noroc până astăzi, când Marius (Model 3, Câmpina) ne-a pus în legătură cu Cristian, proprietarul unei Skoda Enyaq din Brașov, care a parcurs 35.000 km în zece luni cu mașina și este atât de mulțumit, încât și-a convins fratele să comande tot un Enyaq.

Ca urmare, începând de săptămâna viitoare Grupa Mare crește ca număr și diversitate de modele.

În direct cu proprietarii

Laurențiu – VW ID.4, Cluj

Pentru această săptămână o să atașez două poze de consum, deoarece a trebuit să resetez calculatorul mașinii la valorile din fabrică, de două ori.

Prima parte a săptămânii a fost un drum de aproximativ 120 km, pe drumuri naționale, plus două zile în oraș, consumul mediu fiind de 13,1 kWh/100 km.

Miercuri mașina a fost programată în service pentru o verificare a unor bătăi pe față, urmate de schimbarea ambelor bielete antiruliu, cam devreme la sub 25.000 km, dar se pare că este o problemă știută cu calitatea acestora pentru primele loturi de ID.4.

De asemenea am cerut să verifice nefuncționarea încălzirii din scaunul șoferului, la pasager și la volan funcționând. Acest lucru părea fi legat cumva de update-ul de soft. După verificări, părea că totul este OK din punct de vedere fizic, dar am zis că o să mai încerc un reset la valorile din fabrică să vedem dacă își va reveni.

Când am ridicat mașina aceasta avea 15 km pe bord făcuți în acea zi,  cu un consum de 43,1 kWh/100 km, sper că nu s-au distrat prea mult cu accelerațiile mașinii în test Emoji, și doar au folosit AC-ul cât au verificat funcționarea scaunului. Consumul a urcat la 16.4 kWh/100km.

Ajuns acasă am făcut resetarea promisă și surpriză, nici încălzirea din scaunul pasagerului nu a mai funcționat din acel moment.

Așa că, dacă datele și setările erau pierdute, am zis că poate a treia oară va fi cu noroc, dar a rămas la fel, scaunele nefuncționale, volanul da, asta până dimineață când, probabil după o noapte de gândire, funcționau fără probleme toate…

Sâmbătă am ieșit la o întâlnire la Păltiniș, cu o încărcare intermediară la Sebeș, până la 82%, apoi spre Păltiniș și înapoi acasă, cam 270 km, cu 68% din baterie, și AC-ul pornit.

După mai mult de un an de plimbări cu mașina, am căpătat mai multă încredere în ea, astfel încât în vârful Feleacului aveam 14 % din baterie și 47 km autonomie, dar recuperarea a făcut ca la ajungerea la stația de încărcare procentul din baterie să fie același, dar autonomia să crească până la 92 km.

Luând în considerare consumurile parțiale, rezultă că în această săptămâna am făcut 591 de km cu un consum mediu de 16,8 kWh/100 km.

Tudor – IONIQ 5 rwd, Timișoara

Săptămâna trecută IONIQ 5 a parcurs 662 km cu un consum de 19.7 kWh/100km.

111 km au fost parcurși în regim urban, restul distanței fiind parcurse pe drumul spre și dinspre Gura Răului, Sibiu, unde ne-am întâlnit pentru socializare.

În această perioadă am încărcat aproape 100 kWh cu un cost de 58.81 RON (0.59 RON/kWh).

Am testat și una dintre primele stații de încărcare de pe autostrada A1, de la Ilia, o stație Kempower de 150 kW, din păcate momentan limitată la 25 kW. 

M-am bucurat tare mult să mă revăd cu persoane dragi weekendul trecut, colegii din proiectul Electromobilitate, într-un cadru diferit față de întâlnirile de până acum, fără un program anume, care însă a inclus și trei test-drive-uri cu IONIQ 5 pentru Cristi, Radu și Loredana.

Despre impresii îl invit pe Cristi să ne spună câteva cuvinte. Mulțumim Cristi pentru organizarea din weekend!!!

Péter – IONIQ 5 awd, Timișoara

Datele din săptămâna 31 (01.08-07.08) pentru IONIQ 5 AWD din TM sunt următoarele:

  • Distanța parcursă: 1155.4 km
  • Tip traseu: 68% autostradă, 20% drumuri naționale, 12% oraș
  • Viteza medie: 62.9 km/h
  • Consum mediu: 20.0 kWh / 100km
  • Total încărcări: 219 kWh

Energie obținută de la panourile solare: 5.0 kWh.

Am făcut un drum dus-întors până în Austria (Parndorf), cu încărcări ultra-rapide pe drum, Ionity unde am avut ocazia, și o sesiune lentă de 50 kW la MOL.

Sesiunile de încărcare la Ionity au fost rapide (între 11 și 14 minute), chiar insuficiente pentru o pauză de cafea. Mai în glumă, mai în serios, am staționat mai puțin timp la încărcătoare decât colegii cu motoare termice. Toate benzinăriile erau arhipline, uneori am și renunțat să stau la coadă după o cafea, mașina noastră fiind deja încărcată.

Tariful de 0.29 EUR/kWh la Ionity mi se pare extrem de convenabil, mai ales la aceste viteze de încărcare.

Am observat o anomalie la încărcările ultrarapide la Ionity: la 80% SoC puterea scade brusc la 1kW. Neavând în plan să stau mai mult, nu știu cum se comportă mai departe. Alți proprietari de IONIQ 5 au raportat că după 1-2 minute viteza de încărcare crește înapoi la valori normale, însă nu am avut ocazia să verific. Am crezut că este o încercare a celor de la Ionity de a descuraja sesiunile prelungite inutil peste 80%, dar acum nu mai sunt așa de sigur de asta. Voi încerca săptămâna viitoare și revin cu feedback.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.