IONIQ 5 în Lefkada, Grecia

Când ne-am hotărât să pornim în concediul de anul acesta, datele de intrare ale „problemei” erau cunoscute. Destinația: Lefkada, Grecia, iar mijlocul de transport: IONIQ 5 LR, RWD. Variabilele luate în considerare au fost punctele de încărcare și durata încărcărilor.

Stabilisem traseul și punctele de încărcare cu ajutorul aplicațiilor PlugShare și ABRP, iar într-o seară de vineri porneam cu mult entuziasm către destinația concediului nostru. Timpul de condus îl calculasem la aproximativ 12:30h plus încă 2:30h destinate încărcărilor, în total aproximativ 15h. Dar cum socoteala de acasă nu se potrivește întotdeauna cu cea din târg, am ajuns la destinație cu mult după timpul estimat. Și asta nu din cauza mașinii sau a stațiilor de încărcare, ci din cauza timpului petrecut la punctele de trecere a frontierelor dintre România-Serbia-Macedonia-Grecia.

Am pornit de acasă cu acumulatorul încărcat 100%, iar deplasarea pe autostradă a fost parcursă cu 120-130 km/h, respectând limitările ocazionale datorate lucrărilor sau multitudinii de tuneluri de pe teritoriul Greciei.

Detaliile opririlor pentru încărcare se găsesc în următorul tabel:

LocațieTip stațieDurată încărcare [kWh]Energie încărcată [kWh]Cost [RON]
OMV charge&GO Lapovo 100 kW DC2632.365.55
charge&GO Autoput – Beograd – Niš100 kW DC4135.20
Makpetrol100 kW DC3558.310
Platanos MSS Westbound (Σ.Ε.Α. Πλατάνου)50 kW DC2520.3862.25
ΣΕΑ Επισκοπικό Episkopiko Southbound50 kW DC2419.5959.83
TOTAL151165.78187.63

Durata de încărcare a fost exact cea estimată de 2:31h, am pierdut însă aproximativ jumătate de oră la stația de încărcare Makpetrol, care se află la granița dintre Macedonia de Nord și Grecia din cauză că un VW ID.3 (înmatriculat în Germania) și o Skoda Enyaq (înmatriculată în Austria) nu reușeau să pornească încărcarea. Spre bucuria noastră, IONIQ-ul nu a protestat și a pornit din prima.

În Serbia, încărcarea din cele două locații a fost pornită prin aplicația Virta. La stația din incinta benzinăriei OMV taxarea se face la minut și costă aproximativ 2.52 RON/minut. Pentru o stație de 100 kW, tariful este unul potrivit după părerea mea, eu ajungând să plătesc 2 RON/kWh. Stația de pe autostradă, dinainte de Nis este gratuită, așa cum știam și de la excursia de anul trecut, iar la Makpetrol, în Macedonia, un angajat al benzinăriei pornește încărcarea care este momentan tot gratuită.

Am ales să evităm stația de încărcare din Skopje, de la Porsche Macedonia ca urmare a experienței neplăcute de anul trecut, de la excursia cu Kona. În plus, pentru a ajunge la această stație trebuia să facem și un ocol de aproximativ 40 km dus-întors.

Încărcare Makpetrol Macedonia de Nord

În Grecia am folosit rețeaua inCharge, unde am gasit doar stații de 50 kW, însă foarte bine amplasate, în spațiile de servicii de pe autostradă, lângă restaurant și benzinărie. Așadar, chiar dacă timpul de încărcare a fost ceva mai mare decât la stațiile de 100 kW, a fost compensat de serviciile din vecinătatea stației. Aplicația lor nu e disponibilă pentru rezidenți din afara Greciei, însă aplicația web funcționează ok. Tariful de 0.62 €/kWh e măricel, dar rețeaua mi-a părut bine pusă la punct.

Într-un final, după 19 ore, din care aproape 4 pierdute în vămi și la puncte de taxare a autostrăzii în Grecia, am ajuns la destinație în Nydri, Lefkada. Discutasem cu gazdele în prealabil să primim acces la o priză pentru a încărca, bineînțeles, cu condiția de a plăti energia utilizată. Am folosit încărcătorul Shuko, setat pe 8A pentru a nu avea probleme cu instalația electrică, neștiind calitatea acesteia, însă a fost suficient pentru plimbările pe insulă și pentru a avea acumulatorul plin pentru drumul de întoarcere.

Încărcare cazare Nydri, Lefkada

La plecare le-am oferit gazdelor contravaloarea energiei consumate, însă nu au acceptat, așadar încărcarea de la cazare a fost gratuită. La drumul de întoarcere ne-am adunat toată energia din vacanță pentru a face față la timpii de așteptare din vămi și am hotărât să facem și o oprire la Nis, în Serbia peste noapte ca să evităm oboseala excesivă de la drumul spre Grecia.

Pentru încărcare am folosit aceleași stații rapide, fără probleme și fără timpi adiționali de așteptare, în plus am fost curios să testez o stație DC din Serbia, lângă granița cu Macedonia, în vecinătatea unui punt de taxare. Eram curios să văd dacă e funcțională în caz de nevoie, întrucât pe PlugShare scria ca e limitată la 25 kW… și asa a fost. Am oprit doar 10 minute și spre seară, după 757 km parcurși în 12 ore, din care 2:20h petrecute în vămi am ajuns la Nis, unde am luat o cină bună și ne-am odihnit. Nis este un oraș foarte animat!

Încărcare cazare Nis, Serbia

Am discutat cu gazdele și de această dată și cu ajutorul lui Google Translate am reușit și să negociem sesiunea de încărcare la priza Shuko la 10 €. Puțin cam scump, dar foarte util ca să nu mai umblăm prin Nis după stații de încărcare.

Restul drumului spre casă l-am parcurs a doua zi, cu o mică modificare: am intrat în România pe la vama Naidăș, în loc să intrăm pe la Moravița, iar în acest fel am pierdut doar 20 de minute la graniță. Trebuie avută atenție de la Naidăș până la Oravița pentru că drumul este în lucru și e semnalizat prost.

A fost mult mai bine să împărțim drumul în două, oboseala nu s-a mai simțit ca la dus și nu am mai avut sentimentul de grabă să ajungem la destinație.

Din punct de vedere al mașinii, nu am avut nici cea mai mică problemă. Am circulat ca și cu orice altă mașină cu motor pe combustie. Pe de altă parte, infrastructura de încărcare s-a îmbunătățit față de anul trecut, fiind mai multe variante de încărcare și mai rapide. În schimb, trebuie foarte multă răbdare, planificare și eventual dacă este posibil, găsit soluții pentru evitarea vămilor mari, de pe autostrăzi.

Datele călătoriei se găsesc în următorul tabel:

Distanță parcursă [km]Consum mediu [kWh/100km]Energie încărcată [kWh]Durată încărcare – DC [h]Costuri încărcare [RON]Costuri [RON/100km]
2450.419.24514:4340116.3
Distanța și consumul călătoriei electrice în Grecia

În tabel nu am inclus timpul de încărcare pe AC la destinație, deoarece aveam alte activități în acest timp, somn, plajă, masă, etc.

Pe parcursul călătoriei ne-am întâlnit cu mai multe EV-uri la stațiile de încărcare, pe lângă cele pomenite anterior: la stația de încărcare de la Platanos, Grecia, a ajuns un alt IONIQ 5 imediat după noi care a parcurs un tur al Europei, având ca punct de plecare Germania, iar ca destinație Turcia.

La drumul de întoarcere, la stația de pe sensul opus, din dreptul aceleiași localități, ne-am întâlnit cu un BMW iX3 cu numere de București al cărui proprietar își petrecuse concediul tot în Lefkada. Iar la stația Makpetrol, o Tesla Model Y înmatriculată în Bihor (cu numere verzi) a așteptat ca noi să terminăm încărcarea pentru a-și continua drumul spre casă. Așadar, EV-urile se mișcă și pe distanțe lungi, nu doar în oraș.

2 x IONIQ5 în Grecia

Hyundai IONIQ 5 este o mașină extraordinară, confortabilă, spațioasă și care încarcă foarte repede atunci când stația poate livra putere suficientă. Pe parcursul concediului am atins și borna de 20.000 km și pe cea de 21.000 km. Toate planurile referitoare la timpii de încărcare și deplasare au coincis cu realitatea din teren. Din păcate, există și alte variabile de luat în considerare care nu țin de comuniunea om-mașină-încărcător.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.