Zilele trecute au fost prezentate publicului două noi modele ce s-ar integra perfect în grupa noastră mare (sau poate ar fi necesară o grupă „și mai mare” ?). Din păcate ambele vor ocoli Europa – cel puțin în viitorul apropiat – urmând a fi lansate doar pentru piețele din China, respectiv SUA. Rămânem însă cu speranța că poate își vor face debutul și la noi, aducând un plus de valoare ofertei existente.
Volvo EM90
Volvo EM90, un nou MPV electric premium, își face debutul pe piața din China, răspunzând la cererea crescută pentru acest segment, mai ales în Asia. Modelul extinde portofoliul Volvo și demonstrează angajamentul companiei de a deveni un producător exclusiv de mașini electrice până în 2030. Acesta este conceput nu doar ca un spațiu confortabil pentru călătorii de familie, ci și ca un vehicul executiv pentru afaceri. Vă recomand să urmăriți clipul următor, prezentat chiar de CEO-ul Volvo.
Lucid Gravity
Lucid Gravity, un nou SUV electric inovator, marchează o nouă eră în vehiculele electrice de tip SUV, combinând lux, versatilitate și tehnologie avansată. Oferă o autonomie de peste 440 de mile și este proiectat pentru până la șapte adulți, având o nouă platformă pentru SUV-uri și următoarea generație a trenului de rulare electric de la Lucid. Prevăzut să debuteze la sfârșitul anului 2024 cu un preț de pornire sub 80.000 de dolari, SUV-ul Gravity subliniază angajamentul Lucid de a redefine vehiculele electrice de lux. Mai multe informații aici.
CONSUMUL GRUPEI MARI ÎN SĂPTĂMÂNA 5-12 NOIEMBRIE
Tesla Model Y
Skoda Enyaq, Volvo XC40 și IONIQ 5
Adrian – Model Y Long Range, Ploiești
Datele pentru săptămâna 5-12 noiembrie:
- Distanță parcursă: 286 km
- Consum mediu: 17,6 kWh/100 km
- Încărcări la job (AC): 48 kWh
- Cost încărcări: 0 lei (încărcări la locul de muncă)
Andu – Model Y Long Range, București
Aceasta a fost a doua săptămână mai răcoroasă pe care a avut-o mașina și se poate resimți în consum deja, mai ales pentru drumurile scurte. Pentru cazul de utilizare al mașinii mele, nu pot să spun că mă influențează în vreun fel. Urmărind vremea din București, o să mă orientez să schimb anvelopele de vară cu cele de iarnă în Decembrie, întrucât la finalul lunii noiembrie, am programat o vacanță la Istanbul, unde temperaturile vor fi peste 15 grade.
Am avut parte de drumurile zilnice prin București, plus o călătorie până în Pitești, cu viteza de autostradă setată pe Autopilot la 139 km/h.
- Distanța parcursă: 510 km
- Consum mediu: 19.3 kWh/100 km
- Cost total: 0 lei (încărcare la locul de muncă)
Cristian – Model Y Performance, Brașov
Datele pentru săptămâna 30.10 – 12.11 sunt următoarele:
- distanță parcursă: 1.450 km
- consum mediu: 17 kWh/100 km
- energie consumată în deplasare: 246 kWh
- energie consumată staționar: 10 kWh
- încărcări acasă: 173 kWh, cost 128 lei
- încărcări DC: 8 kWh, cost 20 lei
- încărcări Supercharger: 82 kWh, cost 0
- cost mediu per 100km: 10,2 lei
Mihai – Skoda Enyaq, Bacău
În săptămâna 5-12 noiembrie, am parcurs cu Skoda Enyaq iV80 un total de 390 km, exclusiv în oraș.
- Consumul mediu a fost de 24,6 kWh/100 km.
- Am încărcat doar acasă, prin Hidroelectrica.
Ovidiu – Model Y Performance, București
Săptămâna trecută, MYP a parcurs 344 km cu 70 kWh energie consumată și o medie de 20,4 kWh/100 km pentru intervalul 7-12 noiembrie, deoarece ziua de luni, 6 noiembrie, este cuprinsă în raportul anterior. Conform TeslaMate, pentru perioada 6-12 noiembrie, avem 414 km parcurși, cu un consum ceva mai mare datorită consumatorilor din standby (Sentry+AC). Costuri zero cu încărcarea la birou din panouri fotovoltaice.
Săptămâna trecută am avut o intervenție în service la Tesla, unde s-a înlocuit un braț inferior, fiind schimbat pentru a doua oară la mai puțin de o lună de la ultima înlocuire. Aparent, a fost un lot cu probleme.
Mă așteptam la o perioadă de programare de aproximativ 2-3 luni, dar spre surprinderea mea, am prins loc liber la doar două zile mai târziu pentru efectuarea lucrării. La fața locului am constatat mai mulți angajați în service, semn că au mărit capacitatea de lucru, plus un delegat olandez care gestiona situația acolo.
În timp ce așteptam, am avut ocazia să conduc Model 3 RWD Highland și imediat am observat cât de mult s-a îmbunătățit suspensia, plus o insonorizare mult mai bună, un interior mai rafinat și ecranul din spate de nota 10, precum și scaunele ventilate, nu doar încălzite. Asta comparând cu Model 3 DM pe care l-am avut anul trecut, așa că pot spune că nu este doar un simplu refresh, având și multe alte îmbunătățiri interesante.
Tudor – IONIQ 5 RWD, Timișoara
În perioada 5-12 Noiembrie am parcurs 276 km cu un consum de 18.8 kWh/100 km. Am efectuat două sesiuni de încărcare acasă și una la noul sediu LEKTRI.CO, unde este funcțională o instalație fotovoltaică de 100 kW, pe acoperișul clădirii și pe carporturi. Aceștia sunt primii kWh încărcați exclusiv din energie fotovoltaică.
Toată distanța a fost parcursă în oraș, iar diminețile mai reci și traficul intens din Timișoara au crescut consumul mediu. Însă confortul precondiționării habitaclului într-o dimineață rece de Noiembrie este neprețuit. 😉
Invitații săptămânii
Chiar dacă în fundal Darius (Model Y LR, Timișoara) este prezent zi de zi alături de echipa proiectului nostru, având grijă de tot ce ține de partea IT a blogului nostru, timpul alocat scrisului s-a redus față de vremurile când ne delecta cu aventurile electrice din țară și străinătate alături de ZOE.
Într-o excursie în Apuseni, Darius a fost primul care s-a întâlnit cu zăpada sezonului 2023/2024 și ne-a trimis următoarele imagini de la Mărișel, unde Model Y s-a descurcat fără probleme.
Din alt colț de lume, unde controversele legate de Formula 1 au ajuns la punctul de fierbere, Roxana (Model 3 LR rwd, Las Vegas) ne trimite o imagine după primul an cu a doua Tesla a familiei, un Model Y Performance, cu care au parcurs 22.601 km, în marea lor majoritate pe autostradă, cu un consum mediu de 19.8 kWh/100km.
Pasionat de software, mașini și călătorii am descoperit lumea electromobilității în 2021. Inițial am fost sceptic că un EV va putea înlocui 100% mașinile pe combustie, dar experiența mi-a demonstrat contrariul. Acum, prin relatările de pe blog, încerc să aduc mai multă lumină asupra avantajelor deplasării electrice.