Grupa Mijlocie în săptămâna 36 – VW ID.3 (episodul I)

Ne propunem, în primă fază sub formă de experiment, să prezentăm cronica săptămânală pentru Grupa Mijlocie în două episoade mai ușor de urmărit:

  • Unul dedicat colegilor cu ID.3 (acesta), al căror număr a crescut la șase după re-venirea lui Laszlo în proiect, cu patru raportări săptămânale și două lunare.
  • Următorul va cuprinde informații despre alte trei modele din aceeași clasă: Megane Etech, MG4 și Leaf, cu patru coechipieri în prezent, dar cu perspectiva creșterii rapide odată cu livrările de MG4.

Sperăm să parcurgeți mai ușor datele de interes pentru modelul vizat de voi!

Gânduri despre LFP

Văzând trendul din ultima perioadă, constat că în ofertă ID.3-ul are un minus. Îi lipsește o versiune cu o baterie LFP. Bateriile LFP, se pare că le-ar depăși pe cele NMC din punct de vedere capacitate produsă înainte de 2028.

Bateria LFP nu este o baterie superioară celei NMC (nici la nivel de densitate energetică, nici la nivelul greutății), dar avantajele legate de costul redus și rezistența la incendiu (în aproape toate scenariile la care ne putem gândi), ar putea să facă o schimbare în bine la nivelul adopției de vehicule electrice și de către cei ce mai au dubii dacă mașina electrică este potrivită pentru ei.

În plus, cu o soluție de tipul V2G (vehicle to grid), mașinile cu bateria LFP ar fi extrem de potrivite pentru a pune umărul la stabilizarea rețelei. În special în această perioadă, unde suntem bombardați cu tot felul de articole acide prin care se scoate la iveală cât de șubredă este infrastructura electrică din țară și cum mașinile electrice ar părea să adauge mai mult stres la nivelul rețelei.

Nu-i așa că ar schimba cu totul dinamica datelor, dacă toate mașinile electrice produse în viitorul apropiat ar avea V2G standard și ar contribui la stabilizarea rețelei?

Datele din echipă

În săptămâna 36 din 2024, echipa ID.3 a parcurs 3628 km cu un consum mediu de 15.5 kWh/100km.

Variațiile de consum sunt cu plus și minus, compartiv cu săptămâna trecută, iar asta în strânsă legătură cu locul pe unde am plimbat ID.3-urile.

În imaginea de mai jos vedem cum de la an la an consumul se reduce dintre minim și maxim, iar curba devine din ce în ce mai plată.

Cosmin (B)

Săptămâna aceasta am mers doar local si am încărcat doar acasa.
Am parcurs 287 km cu un consum mediu de 20.3 kWh/100km și un cost de 56 RON.

Consumul este mai mare pentru că am mers mai mult prin oraș la ore aglomerate.

Marcel (CJ)

Datele săptămânii 2-8/09 mai jos:

  • Distanță parcursă: 725 km,
  • Consum mediu: 12.91 kWh/100 km,
  • Incarcari: 3xAC 104.8 kWh,
  • Cost: 0 ron

Delia și Laszlo (CJ)

Am parcurs un scurt 2215 km săptămâna asta, mașina raportează 16.1 kWh/100km cu un cost de 30.81 lei/100km.
Asta include un drum mai lung pana la Mangalia și inapoi.

Mai multe informații în articolul dedicat primei călătorii cu ID.3 pentru familia noastră cu ID.3:

Alexandru (B)

În săptămâna 2-8 septembrie am parcurs 401 km cu un consum mediu 13.7 kWh/100km.

Din ce observ din datele din CarScanner, bateria s-a stabilizat la 51.9 kWh brut.
Nu resimt nicio penalizare la drumurile zilnice (care sunt în general de sub 50 km), însă la 80% nu mai vad 40 kWh disponibili, ci 38-39 kWh.

E drept, las puțin deoparte că am trecut de 92.000 km și că bateria este originală 100%, în plus este destul de mică și astfel stresul pe ea a fost destul de mare, dar vom trage linia cât de curând și vom reface măsurătorile la 100.000 km, unde vom știi cu exactitate dacă bateria de ID.3 merită recomandată sau nu.

Concluzii

Ținând cont de raportul 1 NMC = 1.4 LFP, cum vi s-ar părea un ID.3 cu o baterie LFP de 55 kWh net, în locul celei de 77 kWh net NMC?

Sună bine?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.