Introducere
Re-venirea lui Laszlo (Cluj) pe blog este un motiv de bucurie pentru colegii alături de care a petrecut o perioadă considerabilă (martie 2021 – noiembrie 2023) cu al doilea VW e-Up! al familiei, timp în care a acumulat peste 41.000 km 100% electrici la volan.
Noul electromobil al familiei este un ID.3 foarte puțin rulat, despre care veți afla numeroase informații începând cu acest prim articol ”re-introductiv”. De ce mai este nevoie de introducere pentru László, după ce a petrecut 2 ani și 8 luni în echipa proiectului Electromobilitate?
După cum veți constata, deși a rămas fidel produselor VW, conviețuirea cu ID.3 aduce alte experiențe bune și mai puțin bune (bată-l vina de soft) pentru colegii noștri din Cluj!
VW ID.3 – primul drum pe litoral
Detaliile despre parcurs, consum, cost cu încărcarea le găsiți în tabelul atașat, dar să mai și povestim câte ceva. Am parcurs 2215 km săptămâna trecută. Asta include un drum mai lung până la Mangalia și înapoi.
Cu ajutorul sfaturilor colegilor am ales ruta „Valea Oltului”, pentru că are mai multă autostradă și e mai accesibilă pentru soția mea, care „trebuie” să se obișnuiască cu această nouă mașină.
Să le luăm pe rând: Am plecat de acasă cu un SOC de 90% și în momentul raportării, am 80% în baterie (asta o scriu pentru că este nevoie să se înțeleagă că aceste rezultate nu sunt „la pompă”).
După cum o să vedeți, mașina nu raportează consumul mediu calculat efectiv după parcurgerea a 2215 km, ci dă un estimativ în baza la cât ți-a fost de greu piciorul pe ultimii km. La un moment dat, la ieșirea de pe autostradă, scria 18.9 kWh/100 km la o medie de 105 km/h, după care a coborât la 16 și ceva.
Cu alte cuvinte, mașina raportează 16.1 kWh/100km (ceea ce echivalează cu 356.62 kWh consumați), dar valorile adunate de pe contoare dau numai 301.46 kWh, diferența fiind energia recuperată (?).
Drumul
Am plecat noaptea, să petrecem cât mai puțin timp în temperaturi de 30 de grade. Pentru noi au fost nevoie de aproximativ 12 ore să ajungem la destinație, cu opriri de încărcare, mic dejun luat în benzinărie, dormit în mașină mult peste timpul necesar de încărcare. În total am calculat în jur de 3 ore opririle (cu încărcări incluse).
La retur am prins o coloană de 45 de minute la ieșirea din Pitești (aparent, pentru un camion defect ce bloca o întreagă bandă de mers). Datorită acestui camion și a coloanei de mașini, Pitești -> Veștem a fost parcurs în 3 ore 42 de minute.
Subiectul – ID3, 2024, Pro Performance, Advanced
Mașina se comportă exemplar pe curbe, serpentine, farurile sunt extraordinare, greutatea face ca denivelările să nu fie brutale pentru spatele meu. Confortul e peste mediu, e puțin deranjant însă atât negru în mașină și nu mă pot obișnui cu tentația climatronicului de a reduce consumul. Dacă eu cer 24 de grade în mașină, mă aștept să mi se livreze 24 de grade fără să trebuiască să tot cer extra „răcire rapidă” sau să pun sistemul pe manual. Ceva nu e ok cu senzorul de habitaclu.
În rest, pentru două persoane e ceva de vis spațiul. Nu m-aș încumeta cu trei, dar pentru noi doi este suficient.
Softul e acceptabil (v3.7), dar sunt tot felul de „chichițe”:
- Nu repornește Travel Assist după o oprire (decât dacă dai reset – după ce ai pornit-o deja),
- Se pierde conexiunea cu playerul din iPhone la repornirea mașinii, ergo aud muzică dar în bord nu mai există controlul aplicației, pozele din albumul Apple Music nu se mai încarcă.
- Rezolvare: deconectare Bluetooth, reconectare, etc.
- Un pic enervant faptul că la fiecare oprire de încărcare, la coborâre, mașina se oprește de tot, prin urmare toate setările, oricât de mici or fi fost, se pierd și mă întâmpină mașina la urcare. Frate, acum am coborât de un minut, iar mă saluți? Nici nu am apucat să închid ușa și mă saluți…
- O chestie drăguță, pentru cei care folosesc navigația mașinii: „În 300 de metri părăsiți sensul giratoriu la prima ieșire… Acum părăsiți sensul la ieșirea prima.”
Chargere
Începem cu cei care mă enervează: Renovatio e-charge nu permite crearea unui cont de persoană juridică de pe site-ul lor, creat cu bani europeni (atâta s-a putut). Astfel am cheltuit 200 de lei (bani puși în „portofel”) de pe firmă, dar nu voi primi factura aferentă decât pe persoană fizică.
Când am încercat să șterg contul de PF și să creez un alt cont de PJ cu adresa de e-mail deja din sistem, nu se poate pentru că mai am 15 lei în „portofel”. E un sistem foarte prost, foarte complicat și foarte neprietenos. De calitatea aplicației (UI/UX) nu mai are sens să vorbim.
O altă porcărie e faptul că stația a decuplat mașina la întoarcere când mai aveam 15 lei în „portofel”, astfel a trebuit să ieșim la Turda, altfel nu ajungea curentul până acasă (nu e o problemă majoră – e doar extra timp). Da, știu, puteam să reconectez, să mai pun 30 de lei în portofel, dar nu văd sensul, de ce ar trebui să fac asta? Nu-mi plac cardurile pre-pay, sunt așa un praf în ochi. Iar dacă tot mă pui să cumpăr pre-pay, dă-mi tot curentul pentru banii mei. De altfel, vă rog să observați diferența de preț între Veștem și Mangalia (tot la stații e-charge).
Acum la cei care m-au încântat: Eldrive. E altceva, altă lume. Mi-am făcut cont, mi-am dat datele, am încărcat de multe ori, și-au luat banii, am terminat. Așa se face, doamnelor și domnilor! Mi-ar plăcea dacă ar avea stații mai pe „drum”, dar nu mă supăr să ies de pe autostradă. De acum mă duc în oraș (Sibiu), decât să mai încarc la e-charge-ul din Veștem. Și nu mă refer la diferența de bani. Aplicația e ok, mai sunt unele „chichițe”, dar nimic de speriat.
Concluzii
Costul total al escapadei la mare e în jur de 600 de lei. Kodiaq-ul împlinește doi ani în februarie (de când e la noi) și a făcut 43.000 km. Din acest parcurs sunt multe drumuri la mare, întrucât e mașina de cursă lungă.
Costul Kodiaq-ului la un drum de acest gen este de 98 litri de motorină, la 7.3 lei/litru = 715.75 lei. Diferența este nesemnificativă, să rămânem la partea pragmatică a lucrurilor. Pentru trei persoane, Kodiaq-ul este totuși mai ok.
Pe de altă parte, condițiile se schimbă la două persoane și la drumuri mai scurte. Exemple: Cluj-Felix-Cluj, Cluj-Căciulata-Cluj, Cluj-Împrejurimi-Cluj (încă sunt multe de vizitat). Aici nu există motive de utilizare a „tankului”.
Da, și pentru Marea Neagră vom repeta experiența, dar va trebui să învățăm cum să consumăm mai puțin. E o mașină ideală pentru peri-urban, urban, încărcată acasă, preferabil de la soare. ID.3 e o mașină ideală pentru noi și nu încerc să dezamăgesc pe cineva, dar nu e pentru oricine.