Hyundai Ioniq electric – drumuri de vara

Unul din subiectele dezbatute in aceste zile fierbinti de comunitatea online a electromobilistilor, este consumul de energie pentru climatizarea habitaclului, pe perioada drumurilor de vacanata.

Atat la Ioniq , cat si la TeslaModel 3, nu am observat o crestere a consumului de energie asemanatoare cu cea pentru incalzire iarna. Dimpotriva, valorile de consum obtinute in ultima saptamana, in terenul plat din Timisoara, ne-au surprins favorabil.

Consumul teoretic indicat in specificatia tehnica pentru Hyundai Ioniq este 11.5 kWh/100km

Exista mai multi factori favorabili pentru consumul inregistrat in ultimele zile, care reprezinta COSTURI MAI MICI de SAPTE LEI pentru O SUTA de KILOMETRI !

In primul rand, temperatura exterioara, care oscileaza in jurul a 30 grade Celsius, favorabila pentru electrochimia acumulatorului, comparativ cu temperatura foarte scazuta din diminetile de iarna la Sibiu.

In al doilea, perioada de vacante, cand circualtia in oras este ceva mai fluida.

In al treilea, selectarea „eco mode” si stilul de condus doar din acceleratie („one pedal driving”) cu folosirea franarii regenarative, reglabila in trei trepte la Ioniq, pe treapta maxima.

In oras am mentinut viteza in limite legale si am evitat acceleratiile inutile, doar pentru a frana la urmatorul semafor. In exterior am respectat viteza legala in interiorul si afara din localitati.

SETARILE SISTEMULUI de AER CONDITIONAT

Pentru temperatura exterioara de 33 C, in oras am utilizat reglajele determinate de echipa de la Porsib ca fiind cele mai eficiente pentru o buna racire:

  • AC pe minim – 16.5 C
  • Ventilator pe minim – treapta I-a
  • „driver only” – ventilatia directionata doar spre volan
  • recirculare aer rece in interior

Pe urmele imigrantilor svabi din Banat, la Charlottenburg si Altringen, in apropiere de Timisoara

Pentru calatoria in doi, in lungime de 121 km din 1 august (consum 10 kWh/100km), temperatura interioara a fost 22 C si aerul distribuit atat la sofer cat si la pasager.

CONSUM INSTALATIE CLIMATIZARE

Pe durata unei opriri mai lungi la o bariera am lasat aerul conditionat sa functioneze si bordul ne informeaza ca autonomia se va reduce de la 181 km, la 157 km. La 33 C temperatura exterioara am considerat ca acest „sacrificiu” de 24 km, reprezentand 13%, merita din plin pentru pastrarea confortului pasagerilor.

In timpul asteptarii la bariera, indicatia la bord pentru puterea necesara climatizarii („climate”) a oscilat intre 0 si 0.55 kW, nu cu mult diferita de cea pentru radio, lumini si incarcarea telefonului („electronics”) de 0.36 kW.

IN LOC DE CONCLUZIE

Am comunicat setarile si rezultatele obtinute cu „Ionica” lui Tudor, pentru o verificare cu Ioniq-ul achizitionat de la Cluj. De indata ce recupereaza masina de la alti membri de familie, ce au descoperit „the joy of electric driving” (bucuria condusului electric), Tudor ne va comunica datele de consum si traseul pe care va aduna propria experienta cu drumurile de vara intr-un automobil electric.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.