Bilant economic si ecologic dupa un an de taximetrie electrificata in Londra

Inca de la inceputul proiectului Electromobilitate, in articolele gazduite de revista online 24auto.ro, am sustinut ca subventionarea electrificarii trebuie sa inceapa cu parcul auto al firmelor de distributie si transport persoane in aglomeratiile urbane.

Este convingerea noastra ca efectul maxim, din punct de vedere al reducerii emisiilor poluante in zonele dens populate, se poate obtine cu cei ce parcurg cel mai mare numar de kilometri in orase si zona periurbana. Se pot evita in acest mod si emisiile generate de motoarele ce merg in gol pe durata livrarii pachetelor sau in asteptarea clientilor.

Am prezentat pe larg startup-ul Street Scooter, proiect pornit la drum la Universitatea din Aachen, achizitionat de Posta Germana si dezvoltat in continuare in colaborare cu Ford, cu scopul electrificarii flotei de distributie a coletelor. Solicitarea de furgonete electrice din partea altor firme, a determinat Posta Germana sa investeasca in a doua unitate de productie si diferite modele de Street Scooter au fost livrate din Anglia pana in Japonia.

Toate firmele mari de logistica au proiecte pilot de evaluare a costurilor generate de electrificarea flotei, care includ achizitia, exploatarea, incarcarea, revanzarea. Am subliniat INCARCAREA, fiindca este absolut necesar ca firmele ce planuiesc electrificarea flotei sa isi instaleze propriile statii de incarcare, pentru a evita aglomeratia la statiile publice.

Bilanturile economice cele mai convingatoare in Europa au fost puse la dispozitie de proiectul cofinantat de orasul Amsterdam impreuna cu aeroportul Schipol si firma de transport BIOS. Faptul ca, dupa patru ani de exploatare intensa si servicii prestate cu Tesla Model S, parcul a fost inlocuit cu Model X (mai mare si mai scump), explica succesul demersului.

Doua firme de taximetrie din Muenchen au prezentat la targul dedicat electromobilitatii e Move 360, rezultatele obtinute cu Tesla Model S si Jaguar i-Pace, cu aceleasi rezultate pozitive, desi nu s-au bucurat de sustinere din partea municipalitatii, fiind o initiativa privata.

Cele mai recente situatii financiare despre economiile realizate prin utilizarea taxiurilor electrice au fost publicate de LEVC (London Electric Velicle Company), o sucursala Geely, grupul chinez care a achizitionat, printe altele, firmele Volvo, Lotus si 10% din actiunile grupului Daimler.

De la introducerea noilor modele plugin hibride anul trecut, cu o autonomie de 80 km electric, LEVC a vandut 2500 de taxiuri si afirma ca operatorii au economisit mai mult de 3.8 milioane euro cu combustibilul, pe parcursul transportului a 13 milioane de pasageri si un total de 33.8 milioane kilometri.

Noile taxiuri, au substituit 850 mii litri de motorina cu consum de curent electric, reducand astfel emisiile de CO2 cu 6800 tone si cele de NOx cu 99.5%.

Este mult ? … este putin? … oricare ar fi raspunsul, exemple ca cele din Amsterdam si Londra sunt demne de urmat si incurajarea si subventionarea achizitiei de autovehicule electrice si STATII DE INCARCARE, pentru firmele de distributie si transport persoane ar trebui sa devina o prioritate pentru autoritatile nationale si locale.

Sursa informatiilor despre economiile realizate de operatori cu taxiurile londenze aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.