Introducere
Laurentiu (VW ID.4, Cluj) nu mai are nevoie de introducere, după o colaborare începută în luna mai 2021, pe parcursul căreia a transmis 130 seturi de date săptămânale despre parcurs, consum, costuri cu încărcarea și despre numeroase excursii în țară și străinătate.
Colaborarea îndelungată la proiectul Electromobilitate, pe parcursul căreia a publicat 83 articole, a fost remarcabilă atât în calitate de cronicar punctual al Grupei Mari, cât și ca participant la majoritatea evenimentelor din seria ElectRoMania.
Organizate în cadrul proiectului, începând din 2019, pentru a facilita dialogul celor interesați direct cu utilizatori actuali, evenimentele s-au dovedit a fi bune ocazii de schimb de experiențe, fiind deschise participării tuturor proprietarilor de automobile electrice.
După o pauză mai lungă, cu un program încărcat de deplasări la București, Laurențiu revine pe blog cu o relatare și concluzii despre ultimele șapte săptămâni de iarnă, petrecute la volanul unui VW ID.4 pe traseul Cluj – Bucuresti și retur.
Șapte săptămâni de navetă Cluj – București: 7025 km iarna
Așa cum am promis, în situația unor deplasări mai speciale, revin cu un update.
Mașina (VW ID.4) are în acest moment 56.697 km, iar în ultimele șapte săptămâni, drumurile m-au purtat săptămânal de la Cluj la București.
Temperaturile din timpul deplasărilor, au fost de la -8 grade la +18 grade Celsius, așadar și consumurile au fost destul de diferite, între 22 kWh/100 km și 17 kWh/100 km.
Spre surprinderea mea, nu mi-a mai fost așa ”frică” de consumul la vitezele mari pe autostradă și impactul asupra autonomiei, reușind o medie foarte bună de 21,4 kWh/100 km, cu viteza setată la 134 km/h pe CC, care a rezultat într-o medie de 116 km/h pe autostrada Pitești-București.
La prețul încărcării din Pitești (1 leu/kWh), înseamnă costuri echivalente de 3 litri de benzină/100 km.
Probleme pe timpul deplasărilor?
Bineînțeles, dar nu din cauza mașinii ci a stațiilor de încărcare, în speță a celei de la Trans Iviniș Sebeș, care nu a vrut să pornească două săptămâni la rând.
Cea mai rapidă deplasare am făcut-o chiar pe timpul ultimului drum spre Cluj, sub 6 ore, fără încărcarea de 40 de minute, cam cu 10 minute mai mult decât estima Waze că vom face.
Concluzii
7025 km după 7 săptămâni, cu un consum mediu, de 18,5 kWh/100 km și un cost total de 1448 lei.
Adică, 20,6 lei/100 km, echivalentul a aproximativ 2,9 litri de benzină /100 km, sau 2,7 litri de motorină/100 km.
Costul total a fost mic, datorită încărcărilor de acasă, plus cele de la stațiile Primăriilor din Sibiu și Pitești unde costul pentru 1 kWh este 1 leu.
Dacă tot am adus bateria la aproape 2%, am zis să fac și o încărcare până la 100%, unde am descoperit că de la ultima verificare, din august anul trecut, capacitatea acesteia a rămas cam în aceeași parametri.