În primul rând le mulțumesc tuturor celor care au făcut evenimentul de la Timișoara posibil, organizatorilor, participanților din cadrul proiectului și publicului timișorean, care a fost prezent la eveniment. A fost prima întâlnire la care am reușit să particip și a fost o experiență electrizantă din toate punctele de vedere!
În câteva cuvinte cum a decurs pentru mine:
Ziua T-4 Pregătirile le-am început încă de marți, de când pic cu pic am încărcat mașina cu energia electrică produsă din panourile fotovoltaice ☀️ cu scopul de a ajunge sâmbătă dimineața cu 100 % baterie. A fost o săptămână mai cu nori și nu a fost posibil să extrag din panouri toată energia necesară, așa că la nevoie am folosit și rețeaua.
Cu toate că am mai făcut câteva drumuri prin Cluj, de la 20 % până la 100% am încărcat estimativ 42,42 kWh, mare parte (29,42 kWh ☀️) din panouri iar restul de 13 kWh din rețea, cu un cost aproximativ de 10,74 RON (0,8 RON/kWh).
Ziua T-0 Pornim! Undeva la ora 03:15 am pornit spre Timișoara, temperatura exterioară 11 °C, iar traseul pe care l-am ales pentru deplasarea a fost E81/A10 pe la Turda și pe urmă A1.
Singura oprire pe sensul de mers a fost la stația Rompetrol-Orăștie, după 139 km și 1h:42 min de condus, unde am încărcat timp de 22 min. (de la 57 % până la 80 %) 13,4 kWh, la un cost de 33,22 RON. De aici drumul către Timișoara a fost unul fără evenimente.
Am ajuns cu 22% în jur de ora 7:10, am servit o cafea și micul dejun, am spălat mașina pentru întâlnirea cu colegii și publicul local, iar pe urmă am luat puțin la pas orașul.
Între timp am pus mașina la încărcat pe type 2 la o stație a primăriei până la ora 9:40, urmând ca de la 10 să înceapă propriu-zis evenimentul. S-au adăugat : 22,48 kWh încărcați (de la 22 până la 62%), cost 24,73 RON.
Câteva cuvinte despre eveniment și echipă și un loc bun de luat masa 🥘
În primul rând m-a bucurat enorm că am prins o vreme excelentă! Piața a fost îmbulzită de oameni de toate vârstele, unii curioși de mașinile noastre, alții mai sceptici față de electromobilitate.
Au fost oameni doritori să cunoască amănunte despre modelele lansate în prezent sau în trecut. Sper sincer că am reușit să lămurim cât mai multe incertitudini și să înlăturăm numeroase mituri legate de electromobilitate.
Am avut ocazia să fac cunoștință cu mai mulți colegi din echipă, iar toți mi-au lăsat o impresie excelentă și cumsecade! Abia aștept următoarea întâlnire de grup, cea din 13 mai la CoBuild, Ciugud!
Recomand Timișoara în perioada aceasta de primăvară, mai ales pentru natură și evenimentele culturale 🌺 Mic pont: am luat masa împreună cu doi prieteni la localul Casa Bunicii, pe care-l recomand cu drag.
Spre seară a fost turul centrului istoric în liniște și fără fum, un eveniment care sper să rămână imprimat în memoria timișorenilor și să se repete anual. Am adăugat încă 20 km cuprinzând traseul prin oraș și drumul până la cazare.
Întoarcerea spre casă
Plecarea am făcut-o duminică la ora 9. Am încărcat la o stație rapidă a primăriei (de la 54 % până la 100 %) timp 49 de minute, cost 30,38 RON, 27,62 kWh.
Am încărcat din nou la Rompetrol-Orăștie, de data aceasta pe sensul de mers către Sibiu, 14,3 kWh timp de 18 minute (42-70%), cost: 35,55 RON. La întoarcere, am ales traseul care coboară de pe autostradă la Nădășelu, cu scopul de a evita traficul din Turda și Cluj. Am ajuns la destinație fără evenimente cu 11% rămase (45 km).
Impresii după 600 km de autostradă
Ultima mea călătorie extra-urbană de mai mare anvergură a fost în vara anului 2021, atunci când situația stațiilor era ceva mai precară decât acum, dar și numărul de mașini electrice mai mic.
Aș fi putut parcurge distanța (300 km/sens) fără să mă opresc? Eu sigur nu. Poate nu m-aș fi oprit neapărat la mijlocul traseului însă oprirea la benzinăria Rompetrol de la Orăștie a fost bine-venită de ambele dăți, iar cu toate că prețul/kWh e ceva mai ridicat (Renovatio 2,49 RON/kWh) e mai avantajos decât concurența, iar beneficiul de a nu devia de la traseu a fost încă un motiv pentru care am ales să încarc acolo, în loc de o stație gratuită din localități.
Bilanțul costurilor pentru călătoria Cluj – Timișoara – Cluj : 670 km parcurși, 120,22 kWh încărcați, cost total : 134,72 RON.
Medic rezident din Cluj-Napoca , posesor de EV din Octombrie 2020 , pasionat de tehnologie și tot ce e nou !