Impresii după 1300 km în cadrul evenimentului de la Timișoara

”Evoluția se face cu oameni!”

Înconjurați de oameni am fost și în perioada 20-23 aprilie la evenimentul de promovare a electromobilității de la Timișoara. Acoperind discuții cu pasionații de mașini electrice, sau doar curioși de tehnologia acestor mașini ale zilelor noastre, am dialogat cu un spectru larg de populație, de la studenți, profesori până la familii cu copii și chiar persoane de vârsta a treia. 

În afara celor 5-10% din cei cunoscători, fie pentru că dețineau o mașină electrică, fie că sunt fideli cititori ai cronicilor noastre săptămânale, fie activează într-un domeniu similar, majoritatea vizitatorilor aveau întrebări de bază:

  • Unde încărcați?
  • Cât mergeți cu mașina?
  • Ce faceti când rămâneți fără baterie?
  • Faceți 1000 km într-o zi cu mașina electrică?

Și nu, de data asta nu au întrebat: ”Ce faceți cu o mașină electrică la -50 de grade?”, această întrebare fiind de obicei adresată în spatele unor paravane pe rețelele de socializare, unde persoanele sunt active doar pentru a continua o provocare, nu pentru discuții productive.

Pentru întâlnirea de joi cu presa, profesorii și studenții din Timisoara, am pornit la ora 6.00 din Cluj cu bateria încărcată 80%, urmând să ne întâlnim cu Andrei, care a pornit din Brașov, undeva pe drum pentru a lua o cafea și a merge împreună.

Deși ne-am înteles pentru stația din Rompetrol de la Oraștie, eu am intrat pentru 25 min de încărcare la Kaufland Sebeș unde am ajuns cu 45% SoC. 25 de minute de încărcare, o tură prin Kaufland pentru că din Cluj nu ne-am luat cu noi mai nimic pentru drum, până am plătit, mașina a ajuns la 80% SoC


La întâlnirea cu Andrei pentru alte 10 min la Rompetrol unde ne-am înteles, am încercat și eu stația de pe autoastradă, doar 6,5 kWh, până am schimbat  câteva cuvinte și am pornit mai departe, din nou cu 80% SoC. 
Dupa cum stiți din relatările anterioare și datele de consum, stilul meu de condus este unul liniștit, pe autostradă 110-120, doar unde este necesar folosesc puterea mașinii. 

In Timișoara am ajuns cu 21% SoC și un consum de 17,2 kWh/100 km după 325 km, viteză medie 84 km/h. Concluzia acestui prim traseu este, că la un mers și mai liniștit, cu 100% SoC, aș fi parcurs CJ-TM cu o singură incarcare, având 7-9% baterie rămasă.

Pentru că vineri trebuia să fim înapoi în Cluj, ne-am întors în aceeași zi. Cu o încărcare la una dintre stațiile primăriei din Timișoara până la 100% (prima de acest fel în ultimele 8 luni) și încă o oprire la Rompetrol pe autostradă pentru alte 30 de minute până am mâncat, la 20.36 am ajuns în Cluj la timp pentru mișcarea de joi seara. La întoarcere am făcut 337 km, asta până seara, și prin oraș, consum 15,2 kWh/100 km, viteză medie 73 km/h

Vineri, pentru că timpul nu ne presa, am pornit după 16.30 din Cluj cu 65% SoC, fiind ocupat cu treburi și la volan de dimineață, nu am apucat decât o încărcare scurtă. Însă stresul nu a fost de partea noastră, opțiuni de încărcare în caz de nevoie aveam, am văzut în ziua anterioară. Am oprit din nou la Sebeș, de data asta pentru 30 min pentru o încărcare de până la 80% SoC.  Cu o viteză de 110-115 km/h am ajuns la Timișoara tot cu 21% SoC. 

Earth Day 2023, Timișoara

Ziua de sâmbătă a fost dedicată întâlnirii cu publicul timișorean, prilej așa cum am menționat la început să schimbăm opinii, să răspundem la întrebări, să demontăm mituri legate de mașinile electrice. Un public deschis așa cum ne așteptam. Am rămas plăcut impresionați că unii ne urmăreau pe blogul Electromobilitate, fiind fideli cititori ai articolelor noastre, însă dorind să ne cunoască și personal. 

Acoperind 90% din modelele electrice ce rulează în România, de la Dacia Spring și până la pionierul și vârful de lance al electromobilității, Tesla, în diferitele sale modele, colegii prezenți ne-am întins la discuții pe durata celor aproape 4 ore.

Și contrar la ce ar spune unii, nu am venit în Timișoara pentru a convinge cât de bune sunt mașinile electrice, ci pentru a demonstra că mașina electrică este o alternativă la fel de bună ca și cele pe combustie. După cum ați văzut și în articolele colegilor, echipa electromobilitate este împânzită prin toată țara și au găsit timpul de a ajunge până la Timișoara fără nici o problemă.

Deschiderea și informațiile schimbate cu actualii utilizatori au mulțumit publicul care a trecut prin Piața Victoriei. 

Întoarcerea la Cluj am facut-o duminică, după ce mașina s-a încărcat la o priza de 220V, lent, toată noaptea. După o oprire pe traseu, din nou la Kaufland Sebes pentru 30 min, am încheiat o nouă săptămâna, cu un parcurs de 1611 km. Un cost de 141 ron pentru toată săptămâna, evenimentul de la Timișoara însumând aproximativ 1300 km.

Concluziile sunt articolul în sine, concluzii pe care noi, cei din echipa proiectului Electromobilitate, vi le aducem săptămână de săptămână, din viața de zi cu zi alături de mașinile noastre.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.