Pentru cronica săptămânală am ales să mă arunc într-un discuție controversată, cea legată de contribuția individuală le reducerea poluării. În ultimele luni am tot auzit de la prieteni îngrijorarea pentru nivelul de poluare, dar simt că intențiile se opresc la discuții și, din păcate, mai puțin la fapte.
Nu discutăm aici despre politică, dar nu pot să nu remarc că omenirea are probleme mai mari decât atenția la reciclare sau la reducerea în mod direct a poluării, când din moment în moment lucrurile ar putea să se schimbe radical de la 1-2 decizii luate irațional.
În plus, pe buzele tuturor stau afirmații precum: reciclez plastic/carton, folosesc energie verde, am mașină electrică și multe alte soluții pentru un impact mai mic amprentă de carbon, dar sunt unii care aruncă deșeuri fără să se gândească la consecințe, când alții nu își repară mașinile (cu motor termic) și acestea scot fum, când unii, chiar dacă pot schimba echipamente precum sistemele de încălzire, ba chiar și unele obiceiuri cum ar fi și pornirea motorului diesel la -10 grade C și apoi motorul este pornit până când ajunge la temperatura optimă (a se citi: ”One eternity later”), are sens să continui eforturile amintite mai sus?
Răspunsul este simplu: DA!
Chiar dacă pași mărunți individuali par că sunt inutili, în realitate ajutăm.
Și pe lângă aportul nostru direct, dăm un exemplu corect copiilor și apropiaților, sau chiar mai mult, cine știe pe cine inspirăm și schimbăm cursul actual al planetei.
Nu renunțați!
Datele de la colegi
Zăpadă, vremea închisă și drumurile scurte au făcut ID.3-ul să pară din alt film, dar nu putem trage o concluzie fermă că ID.3-ul este chiar 100% ineficient în sezonul rece. Pe de altă parte modelele mai noi, cum ar fi Megane-ul și MG4, au fost optimizate mai bine. Semn că uneori e mai bine să maximizezi toate capacitățile și apoi să lansezi un produs în piață, dar și când aștepți prea mult ai ocazia să ”pierzi trenul”.
Marcel și Cătălin – Megane, Deva
Renault Megane Equilibre 60 kWh de Deva tocmai a împlinit 120.000 km:
- km la bord: 120.017;
- km parcurși: 1.716;
- energie electrică: 312,97 kWh;
- cost energie electrică: 244,93 lei;
- consum: 18,2 kWh/100km;
- climă și altele: 3 kWh/100km.


Am bătut de două ori Clujul, o dată pe A1 și A10 apoi pe DN1, iar la întoarcere doar DN1 și DN7.
A doua oară nu a mai fost pe grabă, am mers doar pe DN. De test am încărcat la stația LG Trans de la Turda, unde am văzut un maxim de 90 kW trași din stație, apoi a coborât și a rămas la 57 kW. Stația este destinată camioanelor electrice. Meganul meu nu are precondiționarea bateriei, o alegere neinspirată la data achiziției.


Încălzirea habitaclului, așa cum am tot menționat, activată la „nici prea-prea dar nici foarte-foarte”.
Andreea și Silviu – Megane, Arad
Pentru săptămâna 17 – 23 februarie, pentru Renault Megane Arad (Andreea și Silviu), avem următoarele date statistice:
- Distanță: 395 km
- Încărcări: 87 kWh
- Costuri de încărcare: 70 RON (Hidroelectrica)
- Consum: 17 kWh / 100km
- Climă și altele: 5 kWh / 100 km
- SOC la începutul săptămânii: 90%
- SOC la sfârșitul săptămânii: 90%
Mircea – Nissan Leaf, București
În săptămâna trecută am fost plecați în vacanță si Nissan Leaf-ul a rămas parcat, până sâmbătă.


Deoarece am lăsat preîncălzirea automată activată pentru „plecarea la școală”, am găsit mașina cu foarte puțină zăpadă pe ea și dezghețată, în condițiile ninsorii abundente din București. În cele 5 zile de preîncălzire automată dimineața, Leaf-ul a consumat aproximativ 14% din baterie. În weekend am făcut drumuri scurte și o încărcare de o oră, cât am făcut cumpărăturile din Kaufland. Consumul mediu făcut în aceste 2 zile de utilizare este 18.3 kWh/100km.
Ionuț – MG4, Pitești
Datele pentru MG4 în săptămâna 08 sunt mai jos:
- Distanța parcursă km : 872.6;
- consum mediu : kWh/100 km 21.4;
- Viteza medie : Km/h 40;
- costuri încărcări această săptămână : lei 0;
- costuri încărcări această lună : lei 0;
- costuri încărcări totale : lei 201.6;
- Distanța totală km 13386.
Alexandru – ID.3, București
Săptămâna 17-23 februarie aduce un consum de 25.3kWh/100km pe o distanță de 247km.
A fost o săptămână încărcată de zăpadă, multe precondiționari și multe ore stat cu mașina pornită.


Cu această ocazie, subliniez două aspecte importante: costurile cu încărcarea sunt ceva mai mari decât consumul afișat x costul pentru că multe precondiționări le-am făcut conectat la priză, dar astfel evit sa trec mulți kWh prin baterie, ambele informații vin în completarea articolului săptămânal scris recent.
Sistemul fotovoltaic nu a produs la capacitate maxima, în unele zile deloc din cauza zăpezii. Mă bucur că nu am pierdut de tot iarna de altă dată, dar tare complicat e să te readaptezi la adevărata iarna.
Săptămâna trecută rămăsesem dator cu un feedback pentru anvelopele de iarnă în al 4-lea sezon, anvelope non-EV, Continental TS870.
Pe zăpadă au fost top, nimic de obiectat, nu am patinat, nu am avut surprize. Pe ud și temperaturi scăzute am rămas de câteva ori surprins de faptul că la frânare ABS-ul îmi dădea emoții că nu mă opresc la timp. Cu alte cuvinte, sunt mulțumit, dar cum zăpadă ca cea din penultima săptămână din februarie 2025 nu cred că am mai avut de muuulți ani și nici nu o să mai avem curând, tot sunt de părere că niște anvelope all-season sunt cel mai bun compromis cost/performanță.
Software engineer in automotive industry since 2013.
Passionate about electric cars, with a true belief that the future is electric and that each and every one of us can actively contribute.