ID.3, Megane, Leaf, MG4 – invitație la dialog: LFP sau NMC?

Am primit o întrebare interesantă la un video de pe canalul youtube: ”Ce aș alege pe viitor între cele două chimii ale bateriilor LFP și NMC?”

Mă bucur mult că interesul pentru mașinile electrice (SH sau noi) a crescut.

La nivel mondial, este așteptat ca în următorii ani, bateriile de tip LFP să le depășească pe cele de tip NMC, pentru că sunt mai ieftine, fără elemente rare, iar performanțele de la an la an sunt tot mai bune.

Să nu vă imaginați bateriile LFP se încarcă lent sau că sunt foarte grele comparativ cu unele NMC.
Zeekr 7X, cu bateria de 75 kWh LFP încarcă 0-80% în 12 minute, video aici de la Out of Spec, în timp ce Taycan Facelift NMC pentru aceeași plajă 0-80% are nevoie de 18 minute, video aici.

Nu iau în calcul capacitatea bateriilor în comparația de mai sus pentru că o baterie mai mare sau mai mică ar influența foarte puțin rezultatul, efortul ar fi mai mic sau mai mare la nivelul stației de încărcare.
Și spun asta pentru că reduc discuția la comparația dintre celule, nu la nivel de pachet de baterii, mergând pe principiu că încărcarea în 12 sau 18 min a întregii baterii, implică și că fiecare celulă s-a încărcat în același ritm.

Cu alte cuvinte, chimia LFP nu mai este lentă la încărcare, iar astfel avantajul NMC-ului scade.

În echipa electromobilitate singurele LFP pe care le avem în garajul virtual sunt Tesla Model 3 SR și MG4.

Din datele primite de la colegii cu Tesla, bateria LFP se degradează similar cu cea NMC, dar nu e surprinzător, pentru că bateria LFP se încarcă la fel de rapid ca una NMC (raportat la capacitate), iar încărcările la 100% sunt necesare.

Tot din informațiile colegilor cu Tesla, am extras că încărcările peste 80-90% la bateriile cu NMC sunt foarte rare, pentru că

  • autonomia e suficientă cu 80% din capacitate
  • încărcarea devine lentă după acest prag.
  • la 100%, regenerarea este minimă, spre 0.

Despre MG4 lui Ionut (Pitești) nu avem prea multe date, dar în cei 14.000km nu au fost observate degradări ale bateriei.

Revenind la întrebare, chimia bateriei nu va cântări mai deloc în decizia mea pentru viitoarea mașina (care va fi posibilă în 1-3 ani), ci aș pune preț pe autonomie, iar asta pentru că momentan cu ID.3-ul după 100.000 km mă pot baza pe 250 km în regim mixt (oraș, drum național și ceva autostradă), ceea ce este cam puțin pentru nevoile mele.

Cu toate astea, dacă ar fi o variantă similară în caracteristici, în cele două forme LFP și NMC, aș alege LFP.

Datele din echipa restrânsă

După cum anunțam săptămâna trecută, Marcel (Megane) va face o pauză de la raportări, așa că avem câte un exemplar din fiecare model: ID.3, Megane, Leaf, MG4.

Având o vreme de primăvară, moment în care nici încălzirea și nici răcirea nu sunt pornite, consumul este redus, poate cel mai redus din toată perioada a anului.
Spun asta pentru că după ce venim de la temperaturi scăzute, temperatura de 20 grade C din habitaclu este perfectă, în timp ce toamna avem tendința să pornim AC-ul și când temperaturile sunt apropiate de 23 grade C.

Andreea și Silviu – Megane, Arad

Pentru săptămâna 3 – 9 martie avem următoarele date statistice:

  • Distanță: 266 km
  • Încărcări: 54 kWh
  • Costuri de încărcare: 45 RON (Hidroelectrica)
  • Consum: 13.6 kWh/100km
  • Climă și altele: 2.7 kWh/100 km
  • SOC la începutul săptămânii: 71%
  • SOC la sfârșitul săptămânii: 81%

Mircea – Nissan Leaf, București

În săptămâna 03-09 martie, Leaf-ul a umblat prin București și împrejurimi, fără vreun drum notabil.

În total am însumat  280.5 km, cu un consum mediu de 14.1 kWh/100km.

Deși am început săptămâna cu zăpadă în București, după jumătatea ei s-a simțit venirea primăverii și în consum, care a scăzut simțitor. Am avut multe încărcări săptămâna aceasta, practic unde mă opream cu ceva treabă, conectam mașina.

Ionuț – MG4, Pitești

Datele pentru săptămâna 10 pentru MG4:

  • Distanța parcursă km: 130;
  • consum mediu kWh/100 km: 15.5;
  • Viteza medie: km/h 30;
  • Distanța totală: km 14.208.

Alexandru – ID.3, București

În săptămâna 3-9 martie am parcurs 340 km cu un consum mediu de 17.6 kWh/100km.

Cum s-a redus consumul din cauză că temperaturile au revenit la normalitatea din ultimii ani, cum am început să am producții record la nivelul sistemului fotovoltaic, unde după suplimentarea cu 3 kWp am avut constant producție de peste 60 kWh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.