ID.3 și Megane E-Tech – S49 și bilanțul lunii noiembrie

Bilanțul lunii noiembrie pentru toți participanții la proiect (Bilanț de noiembrie – echipa Electromobilitate la începutul sezonului rece), ne dă posibilitatea să analizăm unde s-au poziționat colegii din echipa mixtă franco-germană, cu VW ID.3 și Renault Megane, din punct de vedere al parcursului și consumului mediu realizat în luna noiembrie, dar și al costurilor pentru încărcare.

Datele Echipei

În ultima săptămână, echipa formată din cei 5 participanți a parcurs un total de 3694 km, cu un consum mediu de 20,4 kWh/100km.

Și în această săptămână, trendul este ascendent, chiar mai agresiv decât în aceeași perioada a anului anterior.

În graficul domeniului de consum pentru ID.3 se poate observa clar că am înregistrat cea mai mare valoare maxima din ultimul an.

Această maximă ne pune puțin pe gânduri, putând să apară întrebările: „Care/Când vor fi cele mai mari valori din aceasta iarnă?”

Marcel – ID.3, Cluj

 • Distanță parcursă: 386 km,
 • Consum mediu: 17.30 kWh/100km,
 • Incarcari: 3xAC 91 kWh,
 • Cost incarcari: 0 ron. 

Drumuri strict pentru navetă și mici deplasări în oraș. Nimic special, nimic senzațional!

Călin – ID.3, Cluj

 • Distanta parcursa: 751 km
 • Consum mediu: 24,2 kWh/100km
 • Incarcari: 214 kWh
 • Cost incarcari: 245 ron

Drumurile urbane de început de săptămână

 • În prima parte a săptămânii am parcurs 41 km exclusiv urban , consum 32,5 kWh/100km. Drumuri scurte , preîncălziri de habitaclu (ce durează 30 min dacă sunt pornite din telefon și vin cu pornirea automată a AC-ului). Cum drumurile au fost de scurtă durată, atât ca timp cât și ca distanță, setările trimise de telefon pentru preîncălzirea habitaclului s-au păstrat; de cele mai multe ori am precondiționat la 20 ° C. 
 • Pentru a fi pregătit pentru drumul la Timisoara am pus mașina la încărcat peste noapte la domiciliu de la 65 % până la 100% – 18,6 kWh încărcați, cost estimativ 14,88 RON.

Către Timișoara

 • Am plecat miercuri către Timișoara cu 100 % baterie pe traseul autostrăzii cu urcarea la Gilău; Mi-a convenit ca pauza intermediară pe traseu să fie la stația de încărcare de la Renovatio de la Orăștie. Temperatura medie pe prima parte a traseului (Cluj – stație Renovatio Orăștie) a fost între -5 și 0 °C. Distanța parcursă a fost de 164 km și consumul mediu 23,3 kWh/100km, de la urcarea pe autostradă am setat viteza la 120 km/h și am mers cât de constant cu putință. Am ajuns la stație cu 25 % baterie rămasă. Aici am încărcat 34,9 kWh  până la 90 %, cu un cost de 86,7 RON și am adăugat 50 de minute la durata călătoriei.
 • Din acest punct mașina a estimat că voi ajunge la Timișoara cu 20% , ceea ce s-a și întâmplat. După încă 155 km și un consum mediu de 21,6 kWh/100km am ajuns în Timișoara. Pe traseul Cluj – Timișoara am parcurs 329 km, consum mediu de 22,2 kWh/100km în 3h:19min de condus și 50 min timp de încărcare.

Returul

 • Vineri după-masă am plecat înapoi spre Cluj. Cum nu am avut posibilitatea de a încărca mașina la destinație, la plecare a trebuit să caut o stație pentru a incarca bateria. După un scurt timp de așteptare aprox. 20 de minute , timp în care am setat aplicația stației și puțin de tot am încărcat la AC ( 1,3 kWh ), m-am cuplat la o stație rapidă unde am încărcat 47,2 kWh timp de 1h:8min, din nou până la 100%. Costul combinat al acestor două sesiuni a fost 53,44 RON. 
 • Am oprit la Orăștie, însă de această dată nu am mai menținut o viteza constantă pe autostradă din cauza traficului ce a necesitat mai multe depășiri. Am ajuns la Orăștie cu 20% baterie, 172 km parcurși și consum de 25,6 kWh/100km. Am încărcat 36,2 Kwh de la 10% până la 80 % cu un cost de 89,95 RON adăugând încă 40 minute la timpul de deplasare. 
 • De data aceasta am coborât la Turda și am ajuns la Cluj cu 7 % baterie , 316 km parcurși , 25,6 kWh/100km consum mediu. Din cauza traficului, timpul estimat de Google Maps ( 3h:45min ) s-a prelungit la 4h:12min , la care se adaugă cele 40 min pauza de încărcare. 

Astfel, pentru toată călătoria dus-întors costul a fost de aproximativ 245 RON, pentru un drum de 670 km, rezultând un cost mediu de 36,56 RON/100km, echivalentul a 5,7 L benzină sau 5,25 L motorină/100km. Timpul însumat pentru încărcare ( excluzând încărcarea la domiciliu )  pe toată durata traseului a fost de 2h:20 min. Cu siguranță costurile ar fi putut fi ceva mai mici, cel puțin dacă aș fi avut încărcare la destinație și dacă aș fi mers mai constant în partea de retur a călătoriei. Cu toate acestea mă declar mulțumit de consumul mașinii comparativ cu o versiune termică , având in vedere că anvelopele sunt all season și pe dimensiunea de 20″. 

Alex – ID.3, Bucuresti

 • Distanța parcursă: 715km
 • Consum mediu: 21.8 kWh/100km

E puțin cam greu cu autonomia iarna, nu sar de 200 km cu mult, iar avantajul ID.3-ului de a încărca rapid nu mă ajută mereu (fie bateria e rece și puterea e mica, fie mă abat mult de la traseu pentru a ajunge la stație, iar câteodată evit anumiți provideri din cauza prețurilor).

Am verificat presiunea în roti și era ceva mai scăzută (2.3 în loc de 2.5), de aici poate era o mică penalizare pentru consum, dar consumul simțitor mai mare vine de la încălzirea habitaclului, aceasta variază între 1.5-2.5 kW, așa că soluția de aplicat vara prin mersul mai încet nu e neapărat un avantaj iarna la drum lung.

Dar, o altă mașină cu o baterie mai mare nu se vede la orizont, așa că mă folosesc de ID.3 cum pot pe vremea rea. Mașinile electrice sunt precum calculatoarele, dacă aștepți o să iei unul mai bun.

Cosmin – ID.3, București

 • Distanța: 319 km
 • Consum: 26.4 kWh/100Km
 • Cost încărcări: 74 RON
 • Am așteptat 5 minute după mașină pentru încărcare în total, dar a fost discreționar: am vrut să testez încărcarea la Tesla Supercharger și a funcționat.

În afară de această joacă la stațiile Tesla, am alimentat acasă la priză (21 kWh) și la birou (67 kWh).

La Tesla am alimentat 1 kWh în 2 minute. Am eliberat rapid pentru că bateria mea rece oricum nu se încărca prea rapid și în orice caz trebuia să ocup două stații ca să pot alimenta. Asta se întâmplă din cauza incompatibilității dintre cablurile lor scurte de încărcare cu amplasarea portului de încărcare la multe dintre mașinile non-Tesla.

Este destul de intuitivă folosirea aplicației, chiar și pentru non-Tesla, dar am stat câteva minute în plus pentru că a trebuit să completez diverse date, inclusiv metoda de plată. Plus două rateuri de conectare la stație, dar care au mâncat doar vreo 20 secunde.

Consumul mai mare decât de obicei este din cauză că am avut vreo 4 ore de lucrat sau de așteptat din mașină în timp ce era frig afară, plus niște rute foarte aglomerate făcute tot pe frig.

ID.3 este gurmand când încălzește habitaclul și bateria, dar cazul meu de utilizare nu este afectat.

De asemenea, deși mare parte din energia consumată săptămâna aceasta a fost încărcată la birou fără costuri pentru mine, în calcule am folosit prețul de pe factura de acasă, la care am adăugat pierderi estimate la încărcare de 10%.

Marcel – Megane E-Tech, Deva

 • distanță parcursă: 1.523 km
 • consum mediu: 17,4 kWh/100km
 • energie electrică: 301,81 kWh
 • cost energie electrică: 348,21 ron
  • per 100km: 23 ron
 • km la bord: 35.317;
 • consum „climă și altele”: 2,6 kWh/100km

Într-o imagine apare un consum de 18,8 kWh/100km. Este consumul mediu pentru cei 316,6 km parcurși de la resetarea kilometrajului. Viteza medie, după cum se vede, 56,1 km/h.

Peste 90% drumuri externe, de la Deva la Cluj Napoca, de la Deva la Sibiu sau biserica din piatră de la Densuș. Modul „ECO” folosit mai tot timpul, excepție atunci cînd era imperios nevoie de putere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.