Tesla Model 3 LR – călătorie de iarnă din Finlanda în Germania și cronica săptămânală

După un noiembrie foarte friguros la Karstula (Finlanda), colegul nostru Răzvan a pornit într-o vacanță spre țările calde, parcurgând cu Tesla Model 3 LR primii 370 km pe șosele înghețate în Finlanda și următorii 838 km pe Autobahn în Germania.

La plecare, aplicația Plugshare estima că acest traseu poate fi parcurs în 4h 23 min în Finlanda, plus 9 ore în Germania.

Încărcări la Tesla Supercharger

Din numeroasele rețele de încărcare disponibile pe traseu, am selectat (imaginea din stânga) doar cele puse la dispoziție de Tesla: cele rapide (Supercharger) și cele lente (Destination charger).

Istoricul încărcărilor transmis de Răzvan (imaginea din dreapta) indică două încărcări în Finlanda în 9 decembrie și alte cinci în Germania în 10 decembrie.

Costul total al încărcărilor la Supercharger pentru calatoria de 1208 km a fost 129.75 EURO, respectiv 10.74 EURO/100km.

Echipa Model 3 LR – consumul mediu săptămânal

Scăpat de gerul din Karstula, după călătoria de 1200 km spre sud, Răzvan ne transmite un consum mediu de 20 kWh/100km pentru prima oară după 23 octombrie!

La această scădere au contribuit doi factori importanți: condițiile atmosferice din Germania și pauzele pentru încărcare, mult mai rare decât cele din rutina zilnică cu mersul în oraș. Împotriva unor valori și mai apropiate de colegi, a contribuit viteza mai mare de deplasare pe Autobahn-ul german.

George – Model 3 Dual Motor, Ineu

Informațiile pentru săptămâna trecută:

  • km efectuați 361
  • consum mediu 13.2 kWh/100km. Fenomenal e că se confirma consumul ridicat din cele două săptămâni dinainte – rulaj cu cauciucuri de vară pe frig. Acum e încălțată cu Sailun Attrezo Pro allseason
  • tot parcursul efectuat la navetă, din care jumătate dimineața cu temperaturi negative, max 0 grade
  • fără probleme în continuare
  • în poza de la bord, în partea stânga se poate vedea consumul 11.9 kWh/100km de dimineață, când la plecare am avut 0 grade, iar la sosire 1 grad
  • încărcat doar acasă din fotovoltaic

Monica și Dan – Model 3 LR rwd, Motor City (Michigan)

După o săptămână cu un parcurs de 535 km și un consum mediu de 16.9 kWh/100km câteva observații despre singurul drum în afara orașului, pentru o scurtă vizită în orășelul de Crăciun, Frankenmuth, cu nepotul și străbunicul.

In chenarul verde am marcat drumul dus-întors, un total de 277 km cu un consum mediu de 17.1 kWh/100km.

La întoarcere, consumul a fost 17 kWh/100km pentru 137 km, parcurși în 1h 29min, o valoare identică cu media pentru cei 675 km parcurși până în prezent în luna decembrie.

Concluzia este usor de înțeles: în ciuda vitezei mai mari de deplasare pe autostradă, consumul mediu nu a crescut fiindcă pierderile de căldură au fost minime fără opriri pe parcurs. Cu totul alta este povestea în oraș, unde deși viteza medie de deplasare este mai mică, opririle frecvente necesită un consum mai mare pentru reîncălzirea interiorului și a acumulatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.