ID.4 și IONIQ 5 la primele confruntări cu temperaturile scăzute

Săptămâna trecută scriam că ID.4 și IONIQ 5 se vor bucura de atenție deosebită în următoarele trei luni, cele două modele noi în echipa proiectului Electromobilitate fiind expuse la primele temperaturi scăzute.

Păstrând în continuare ca referință valorile realizate de Tibi cu Kia Niro în numeroasele sale călătorii la munte, cu schiuri sau biciclete pe portbagaj, vom încerca să înțelegem comportamentul noilor venite de gabarit mare prin cele două cazuri de utilizare asemănătoare:

  • Laurențiu cu ID.4 merge zilnic la serviciu în Cluj și parcurge distanțe mai lungi în excursii la final de săptămână;
  • Tudor cu IONIQ 5 are aceeași rutină la Timișoara, unde iernile sunt ceva mai blânde.

În direct cu proprietarii

Tibi – Kia Niro (București)

Imagine din sezonul rece 2020

Nimic notabil, doar duminică am dat o fugă până la munte. Consumul destul de mare e de la frig, stat cu orele în coloană pe Valea Prahovei și mers rapid pe autostradă. Deocamdată a nins doar la altitudine de peste 1500 m.

Laurențiu – VW ID.4 (Cluj)

O săptămână în care nu am ieșit din oraș, așa cum se poate vedea și din consum.

Raportarea este un pic mincinoasă, de fapt un pic mai mult, pentru că precondiționarea bateriei și habitaclului, din aplicație, nu se contorizează în consumul de pe bord. În fiecare zi am pornit căldura și implicit precondiționarea bateriei din aplicație pentru 10 minute. Dar acest lucru se poate vedea în procentajul bateriei, care spune cam așa, 35 kWh consumați/ încărcați pentru cei 76 de km din această săptămână, deci consumul real este cam de 50 kWh/100 km.

Altfel mașina a ajuns la peste 14.000 de km, fără probleme majore, marți fiind la a doua vizită în service pentru problema cu banda led de pe ușa spate, care la căldură se depărta de partea metalică datorită dilatării. Problema este recunoscută de VW și reparată prin schimbarea clemelor de plastic și lubrifierea prinderilor cu șuruburi, care pot culisa.

Sunt curios dacă va fi OK în vară, pentru că rezolvarea europeană nu este aceeași cu cea din SUA, piesele schimbate fiind diferite ca și cod, americanii insistând pentru o variantă upgradată de prinderi, în timp ce europenii au schimbat cu aceleași piese ca și cele din fabrică.

De asemenea au mai intervenit pentru o altă problemă, o rechemare, traseul firelor de la încălzirea stropitoarelor de parbriz și furtunele acestora, fiind aproape de mecanismul ștergătoarelor, existând posibilitatea ca să se rupă, astfel  încât a fost schimbată prinderea și traseul acestora (firele și furtunașele).

Tudor – IONIQ 5 (Timișoara)

După 3860 km parcurși de la achiziție, IONIQ 5 afișează o valoare a consumului mediu (17.6 kWh/100 km) cu 4.8% mai mare decât valoarea din specificația producătorului (16.8 kWh/100 km)

Săptămâna trecută IONIQ5 a parcurs 205 km cu un consum mediu de 18.4 kWh/100km. Drumurile au fost parcurse urban/periurban și în majoritatea cazurilor am folosit funcția de preîncălzire înaintea plecării. Mi se pare interesant că am avut un consum identic cu săptămâna anterioara când am parcurs 799 km.

După cum se vede din istoricul zilei de 16.11, consumul pentru distanțe forte scurte (1 km) poate atinge valori extrem de mari, care nu sunt un motiv de îngrijorare, pentru media unor perioade mai lungi (săptămână, lună, an, etc.)

Consum mediu săptămânal

Variația temperaturii maxime și minime la Cluj. Sursa: Meteoblue
Variația temperaturii maxime și minime la Timișoara. Sursa: Meteoblue

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.