Impresii după primul test drive cu Skoda Enyaq

Zilele trecute a fost caravana Skoda la Deva, susținută de Porsche România.

Modele de toate felurile, dar și o Skoda Enyaq albă, ce m-a atras ca un magnet, am pornit imediat să o văd, să o pipăi și să descopăr diferențele dintre cele două mașini electrice: Enyaq vs. Megane.

La prima vedere Enyaq e mai robustă și mai mare ca Megane-ul nostru, cu profil SUV.

Apoi, din discuțiile cu Mihaela Pele, o fată foarte drăguță și jovială, am trecut la compararea datelor tehnice… E vorba, bineînțeles, de o comparație între mașina noastră, Renault Megane e-tech Equilibre 60, revenit pe șosele după o prea lunga convalescență în service, și Skoda Enyak cu un preț de 53.000 euro.

Bateria mai mare decât a Megane-ului, de 70 kWh oferă o autonomie considerabil mai mare, de 530 kilometri declarați și, mi s-a spus că sunt și reali, față de doar 450 declarați de Megane. Puterea motorului este de 204 CP, față de cei 220 ai Megane-ului.

L-am luat pe Cătălin la un drive-test. Primul care a condus mașina am fost eu și prima reacție negativă a fost la acționarea frânei care este mai moale, parcă nu e aerisită corect, apeși energic și ai senzația că nu se oprește.

Repriza sau accelerația energică e mai lentă ca a Megane-ului.

Cătălin a fost încântat de dotările din interior și mai ales de sistemul audio. A descoperit foarte rapid că Enyaq are trapă electrică pe care a și deschis-o. Și-a conectat rapid telefonul să ascultăm muzică, în ora pe care am avut-o la dispoziție cu mașina, prin amabilitatea d-rei Mihaela.

Scaunele au încălzire, tapițeria este din imitație de piele de culoarea coniacului. Interiorul mi se pare mai generos ca al Megane-ului, ca să nu vorbim de portbagaj.

Accelerarea în mers este ceva mai lentă față de a Megane-ului, aici se simt cei 16 cai lipsă ai Enyaq-ului iar frânarea regenerativă este și ea mai puțin agresivă. La Megane, pe treapta a treia de regenerare se simte bine efectul de frânare, iar în „B” padelele pentru accentuarea regenerării nu mai au efect.

Sistemul audio este superior celui din Megane-ul meu, varianta Equilibre.

Tot Cătălin, un finuț observator, a sesizat clanțele portierelor ce se văd în oglinzile exterioare, obișnuit fiind cu cele de la Megane care se „ascund” imediat cum se urnește mașina din loc.

O altă observație cu impact pozitiv a fost avertizarea de unghi mort, o lumină portocalie ce se aprinde pe oglinzile exterioare atunci când ceva, cineva se află în acel unghi.

Una peste alta pot spune că Enyaq este o ”electrică” bună, dar având cu ce compara, nu cred că am făcut o alegere proastă cu Megane-ul.

La final, gusturile nu se discută, alegerea aparține fiecăruia în funcție de nevoile și bugetul disponibil.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.