”Tesla Model 3 atinge paritatea cu prețul mediu de vânzare ICE” – Bloomberg

În istoria recentă a capitulării celor ce considerau că Tesla este un fenomen trecător, sau chiar mai bine pentru iubitorii de fosile, că mobilitatea electrică a fost un moft pe cale de dispariție, statisticile bazate pe înmatriculările din toată lumea indică o cu totul altă poveste.

Sursa: CleanTechnica

Mai întâi au murit titlurile cu diverși ”Tesla – killeri”. Cât de curând vor dispărea și cele legate de scumpetea ”electricelor” la achiziție, după ce ultimele reduceri de preț pentru Model 3 l-a plasat sub prețul mediu de tranzacție al mașinilor cu motor termic în SUA. (Sursa: Bloomberg)

Mai recent, vedem o creștere bruscă a înmatriculărilor din China, unde clienții stabilesc lună de lună noi recorduri și au achiziționat 4.6 milioane automobile electrice în primele opt luni ale anului. Fiindcă imensa piață chineză pentru NEV (New Energy Vehicles) reprezintă aproximativ 60% din vânzările de automobile electrice din lume, impactul asupra statisticilor globale este semnificativ.

O explicație recentă a fenomenului, care a demolat toate prognozele despre creșterea ratei de adopție a noii tehnologii, se bazează pe demografia cumpărătorilor chinezi. In vastă majoritate, noii proprietari chinezi de automobile electrice sunt la PRIMA ACHIZIȚIE. O generație care a circulat mai întâi pe bicicletă, apoi a trecut la scutere electrice, face pasul firesc către un automobil electric în număr tot mai mare, fără teama de încărcare sau autonomie, fără experiența (rău mirositoare) a alimentarii rapide cu carburant.

Saltul de la transportul în comun, sau deplasarea electrică pe două roti, la independența individuală realizabilă cu un model NEV (New Energy Vehicle = BEV+PHEV+FCEV) este firesc, mai ales atunci când NU cari cu tine un bagaj plin de prejudecați și obiceiuri dobândite din condusul unor vehicule cu pistoane agitate, care pe lângă zgomot și vibrații lasă în urmă o dâră de emisii poluante.

Mai în glumă, mai în serios, nici vezica nu le este dimensionată pentru cei 1000 km de care încearcă ”dizălarii” să ne convingă că sunt absolut necesari, înainte să arunce o privire spre orice model electric.

Păcat, fiindca tehnologia diesel (sau MAC – motoare cu aprindere prin comprimare) are randament superior celei cu aprindere prin scânteie (MAS – motoare cu aprindere prin scânteie) și se dovedește în continuare utilă pentru transportul de marfă și persoane.

In domeniul automobilelor reprezintă însă o dezvoltare tehnică stopată prematur, îngropată de lăcomia corporatistă, care a dus la înșelătoria tehnică cunoscută ca Dieselgate. Chiar și fără acest capitol trist din istoria recentă a industriei auto, variantele diesel nu s-au răspândit în număr semnificativ dincolo de granițele bătrânului continent.

In același timp, producătorii tradiționali, tot mai dependenți de vânzările din China, au pierdut prima repriză a electrificării. Mai mult pe această temă, într-un documentar DW semnalat de colegul nostru Darius (Model Y LR, Timisoara).

Tesla Model 3 în cadrul proiectului Electromobilitate

Creșterea numărului de colegi ce au parcat un Model 3 în garajul nostru virtual, permite o privire statistică (și internațională) asupra parcursului, consumului și costului cu încărcarea. Indiferent dacă trecerea a fost de la o mașină cu motor termic, sau de la alt model electric, relatările lor sunt favorabile și costurile de exploatare extrem de bune pentru nivelul de performanțe oferit.

Echipa SR (standard range)

Marius – Câmpina

02 – 08 OCTOMBRIE  2023

– km parcurși – 257

– kWh consumați în Drive – 27,5

– kWh consumați în staționare – 8,5

– consum mediu – 10,7 kWh/100 km

– durată deplasare – 321 minute

– viteza medie – 48,0 km/h

– temperatura medie a aerului – 17,1 grade Celsius

– kWh încărcați – 42,5

– cost încărcări – 0 lei

Alex G. – București

Pentru mine a fost o săptămână cu drumuri doar în București.

Perioada : 02 – 08 Octombrie

 • Km parcurși : 222 km 
 • Consum mediu : 13.7 kWh/100km
 • Consum total : 30 kWh
 • Incarcare : 46 kWh

Echipa – LR (long range)

George – M3 Dual Motor, Ineu

Datele pentru Tesla Model 3 LR Ineu:

– 351 km efectuați

– consum mediu 11.6 kWh/100km

– încărcat acasă din fotovoltaic

– fără probleme, am trecut de borna de 10.000 km

Eugen – M3 Long Range, rwd (Saarlouis, Germania)

Datele pe săptămâna trecută:

 • Km parcurși 297
 • Consum 13.8 kWh/100km
 • Incarcare Wallbox 45,48 kWh 
 • cost de 17,74 euro (88,7 lei)

Răzvan – M3 Dual Motor (Karstula, Finlanda)

In săptămâna 40 am mers:

 • 496 km,
 • consumul mediu 16.5 kWh/100km
 • în imaginea de mai sus, temperatura la ora 7 dimineața: -10o C!
 • încărcat total 115 kWh

Moni – TM 3 (LR, rwd)

Drumuri obișnuite, grădiniță și cumpărături, cu dimineți mai reci și preîncălzire pentru nepot.

 • distanță: 261 km;
 • consum mediu: 15.1 kWh/100km;
 • încărcare la priza casnică din garaj după ora 23, când este cel mai avantajos tarif la energia electrică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.