Săptămâna #40 ne introduce în luna lui Brumărel, vom arunca o privire în retrovizoare asupra lunii septembrie pe care am închis-o după mai multe participări la evenimentele din Șpring, Ciugud și turul ROCHARGE prezentat de Andrei.
Luna septembrie
Luna septembrie, sau răpciune cum mai e denumită popular, a însemnat mai multe evenimente, prilej pentru noi să parcurgem distanțele necesare pentru a ajunge la aceste evenimente. Ne-am întâlnit la Șpring cu Gabriel (MS) și Andrei (BV). Alături de participanții celorlalte echipe am parcurs traseul propus pentru Transcarpatica III.
Ocazia de a aduce zâmbete pe fețele copiilor din comuna Șpring s-a combinat nespus de bine unul dintre puținele momente în care reușim să ne întâlnim într-un cadru organizat și în format extins RO-US 🙂
Dar, să revenim la oile konițele noastre. Vedem informațiile transmise de colegi în 3 reprezentări grafice. Graficul marcat cu albastru ne oferă o imagine asupra distanțelor parcurse de voluntarii înscriși în proiect. Când vedem 2-3-4 mii km parcurși ar trebui să ne fie destul de clar că aceste distanțe nu sunt făcute prin orașe. Dacă la Titus vorbim de un fel de navetă Sibiu – Cluj, la Codruț sunt drumuri lungi în regiune. Eu am avut suplimentar față de naveta zilnică, drumurile cuprinse în evenimentele lunii. Toți utilizăm mașina electrică pentru treburile zilnice, nu contează dacă ele sunt în oraș, în vecinătate sau la distanțe apreciabile. Se poate acoperi la ora actuală orice distanță cu mașina electrică în țară, după progresul instalării stațiilor de încărcare din ultimul an.
Consumul mediu, marcat cu roșu, vedem valori de sezon ideal pentru ”electricele” noastre, temperaturile blânde limitând consumul de energie al instalației AC la minim, atât pentru aer rece, cât și pentru căldură. Urmează încet, pe măsură ce se răcește vremea, să crească cifrele raportate în dreptul consumului.
Probabil cea mai originală ”semnătura” a echipei Kona este gruparea celor opt participanți în jumătatea consumurilor mici, sub media realizată de întreaga echipă 14.2 kWh/100km. Doar Grupa mică mai reușește o asemenea performanță, așa cum este de așteptat.
Costurile cu încărcarea
Vom vedea pe parcursul sezonului rece care va fi impactul consumului mai mare asupra costurilor.
Până atunci, contrar așteptărilor, avem 10 colegi care au raportat cost 0 pentru luna septembrie.
Trei konași sunt în această situație, din care Daniel încarcă preponderent energie produsă de panourile de pe casă sau la job, iar Gabriel încarcă și el acasă din producția solară proprie.
Încarc și eu din producția panourilor, doar că au fost în septembrie și încărcari din rețea sau în tranzit. Pentru o comparație rapidă pot spune ca în septembrie 2022 am consumat din rețea 531 kWh, iar anul acesta am consumat 371 kWh.
Pasul spre o autonomie energetică e recomandat, iar posesorii de vehicule electrice au acest pas în gând chiar înainte de achiziția electricei.
Săptămâna #40
Echipa noastră începe luna octombrie cu un parcurs de 4.382 km și un consum de 13.5 kWh.
Florinel (TM) revine cu noua koniță, alături de cea a lui George (DB) fabricată în 2023. Până la acest moment au trecut prin garajul virtual al echipei nu mai puțin de 15 mașini produse începând din 2019, exemplarul lui Dan fiind inițial achiziționat din Germania. Trei dintre colegii nostri, Paul (Băilești), Andrei (Brașov) și Dan (Elveția), au mai bine de 170.000 km la bord.
Datele de mai sus, transpuse în graficele uzuale pentru consumul mediu săptămânal și domeniul de consum al echipei Kona.
Titus (SB)
Săptămâna 02-08.10:
- distanță: 537 km
- consum mediu: 14,3 kWh/100km
- cost: 0 ron
Daniel (CJ)
In săptămâna 2 – 8 octombrie pentru Kona avem următoarele date:
- 615 km parcurși
- consum mediu 12,7 kWh/100 km
- 127 kWh încărcați
- cost 26 lei
Majoritar încărcați acasă de la soare și restul cu cost din rețea peste noapte.
Codruț (MM)
- 1435 km
- 14.6 kWh/100km
- energie consumata 210 kWh
- Temperatura rulare 0~ 21o C
- Costuri încărcare 0 lei
Florinel (TM)
Nu știu dacă sunt primul sau nu care a reușit să dea kilometrajului înapoi… :)).
Lăsând gluma la o parte, încep lună octombrie cu un nou odometru de la noua mea mașină. Odată cu aceasta vreau să le mulțumesc celor de la InidanAuto (de unde am luat noua Kona), sper că de data asta să fie cu noroc.
Perioada: 02 – 08 Octombrie
Km parcurși: 409 km
Consum mediu: 13.4 kWh/100km
Din care 302 km au fost făcuți pe ruta Târgu Jiu – Timișoara.
Gabriel (MS)
Săptămâna #40 a arătat așa:
Distanță parcursă: 537.4 km
Consumul mediu: 12.7 kWh/100 km
Încărcare: încărcare acasă din panouri
Distanța parcursa săptămâna aceasta e împărțită astfel:
- Naveta: Luni – vineri
- Niște ieșiri scurte prin Sibiu și alte orașe din zona.
George (DB)
Am început săptămâna de la 1320 km, cu 88% baterie încărcată din fotovoltaic.
La finalul săptămânii am mers în zona dâmbovițeană a Munților Bucegi. Am plecat de la Târgoviște (aflat la 260 m altitudine) cu 57% baterie și autonomie de 304 km și am ajuns la Padina-Peștera (aflată la 1600 m altitudine) cu 33% baterie și 163 km autonomie.
La Târgoviște, după 162 km parcurși dus-întors, mai aveam 29% baterie și 164 km autonomie rămasă. Se poate observa eficiența regenerării, practic aproape 60 km din cei 80 km parcurși pe coborâre au fost cu consum 0.
Am încheiat săptămâna la 1779 km.
Am parcurs 459 km, în regim urban, pe drumuri naționale și la munte.
Consum mediu: 10,9 kWh/100km
Încărcări de acasă doar din fotovoltaic: 40 kWh, cost 0.
Cosmin (CJ)
Săptămâna #40:
- parcurs: 388 km
- consum mediu: 13.4 kWh/100km
- viteză medie: 42.1 km/h
- temperatură medie: 13.6 °C
Vine toamna! Scăderea mediilor temperaturilor de la 18 °C în săptămâna precedentă la 13.6 °C. Fără impact încă la consum. Drumurile standard de navetă cu fifty-fifty echilibru între urban și extraurban. În weekend am reușit să termin lucrarea de instalare a stației Lektri.co. Am testat-o în modul Power și Hybrid, dar încă nu am avut suficient soare pentru a testa și modul green. Să vedem zilele următoare ce va mai livra soarele 🙂
După aproape două luni de încărcare de la soare am ajuns la 8.5% aport energie solară în totalul energiei încărcată în 2023. 66.5% vin din grid, restul de 25% de la stațiile publice (20% DC, 5% AC).
Ca inginer în domeniul telecomunicațiilor sunt un apropiat al tehnologiei de orice fel. Adăugăm grija familiei pentru un trai cât mai prietenos cu mediul și ajungem repede la ideea de electromobilitate. Așa începe aventura electrică 🙂