În săptămâna când a început producția de serie la Lucid Motors în Casa Grande, Arizona, și primele livrări de la Rivian pare aproape demodat să mai vorbim de ZOE?
Cu siguranță, cele două startup-uri americane vor scrie fiecare câte o pagină de istorie a electromobilității, dar prețul primelor modele, Lucid Air și R1T, este deocamdată cu mult, foarte mult, peste ceea ce ar duce la adoptarea pe scară largă a mobilității electrice, așa că ne întoarcem privirea din nou la îndrăgitul ZOE.
Pe de o parte, evoluția tehnică continuă a menținut competitivitatea lui ZOE cu modele noi, din aceeași clasă, lansate în 2020 de grupul PSA (actual Stellantis) sub mărcile Peugeot și Opel.
Fiat nu a urcat încă în această categorie, iar VW nu a coborât, ID.3 fiind în prezent cel mai mic model 100% electric al grupului german, după ce tripleta mini (VW e-Up, Seat Mii și Skoda Citigo) a fost sugrumată în fașă.
Ford își caută direcția electrică și realizează vânzări frumoase cu Mach-e, dar viitorul pare să fie F150 Lightning, care este pe cale să realizeze un impact major în percepția publicului american despre utilitatea unui pickup truck electric.
În timp ce firmele japoneze încă ezită, cele chinezești încearcă să stabilească un cap de pod în Norvegia, deocamdată fără prea mare succes, exceptând exporturile spre Europa coordonate de Tesla, Polestar, MG și BMW. Dacă MG este prezent cu trei modele la prețuri rezonabile, Polestar 2 și BMW iX3 sunt modele premium, care se adresează tot celor cu putere mare de cumpărare.
După acest tur imaginar de căutare a unor noi modele electrice accesibile ca preț, ne întoarcem la Renault, care are în prezent cea mai atractivă ofertă entry level, compusă din trei modele 100% electrice, în frunte cu veterana ZOE și mai noile Twingo și Dacia Spring.
Considerând și cele câteva zeci de mii de ZOE, care sunt candidați best buy pe piața second hand, micul veteran francez va mai fi prezent cu siguranță pentru mult timp în atenția cumpărătorilor și foarte vizibil în orașele europene.
Consum mediu săptămânal
Cu ajutorul colegilor din Ploiești, Târgu Mureș, Suceava și Timișoara am acumulat informații ce cuprind experiențele dobândite după mai mult de 85.000 km colectivi, iar astăzi voi adăuga câteva impresii culese după aproape 300 km parcurși cu Renault ZOE săptămâna aceasta.
În direct cu proprietarii
Radu – Ploiești

În intervalul 20-27.09.2021, datele de exploatare ale lui ZOE, culese de pe bordul mașinii, sunt:
- Parcurs: 831 km
- Viteza medie: 41.5 km/h
- Consum mediu: 13.4 kWh/100 km
- Costuri alimentare: 0lei
Șerban – Suceava

Săptămâna asta am făcut 166 km urbani cu un consum de 14 kWh/100 km.
Temperatura e ideală pentru mașini electrice și de aici și consumul mai mic.
Marton – Târgu Mureș

Săptămâna trecută Zoe 41 a parcurs 655 km cu un consum de 13.8 kWh/100 km și viteza 37 km/h. Am parcurs și extra urban un drum Tg. Mureș – Bonțida – Cluj – Luduș – Tg. Mures, cu încărcare în Cluj duminică dimineața la ora 9. Spre mirarea mea patru mașini complet încărcate țineau ocupate încărcătoarele de pe str. Buna Ziua.
Incepe să se audă un zgomot ciudat, când mașina se apleacă, de exemplu când trec peste o trecere de pietoni supraînălțată.
Ciprian – Suceava
Zoe a făcut în săptămâna ce a trecut 392.4 km cu viteză medie 48.4 km/h și consum 14.8 kWh/100 km
Darius – Timișoara

Săptămâna trecută am parcurs cu Zoe 524 km cu un consum de 16.8 kWh/100 km. E un consum mai mare pentru că mai bine de 300 km au fost parcurși pe autostradă cu 130 km/h.
Dan – Timișoara – Arad
Dacă nu ați ghicit cine este intrusul în echipa ZOE, atunci recunosc că mi-a făcut mare plăcere și mi-a fost extrem de utilă experiența de câteva zile cu vedeta franceză. Multe mulțumiri și pe aceasta cale adresate prietenilor arădeni, care mi-au împrumutat mașina.
Deși am făcute conștiință cu ZOE în urmă cu trei ani, când căutam o variantă electrică pentru a lansa partea de test drive în cadrul proiectului Electromobilitate, experiența nu a fost grozavă. Vânzătorul m-a întâmpinat cu: „Dar știți cât sunt de scumpe?!” iar managerul cu mult plictis și indiferență la orice am încercat să povestesc despre inițiativa noastră.
Noroc cu echipa de la Casa Auto, care a fost mult mai deschisă, deși în luna august 2018 nu comercializau nici măcar un singur model electric, dar în septembrie a sosit Ionică și de atunci totul s-a accelerat la maxim, având ocazia să testăm pentru mai bine de un an Ioniq, Kona și în curând așteptăm livrarea noului IONIQ 5.
Aflasem multe despre Zoe din relatările colegilor, dar nu prea știam unde să o poziționez în gama electricelor testate mai îndelung, deși ca interior (dar nu și performanțe) este aproape de Chevy Bolt (Opel Ampera-e). Am urcat la volan în Timișoara și după două drumuri de Arad și alergătura prin oraș, experiența s-a încheiat tot la Timișoara, după aproape 300 km parcurși cu ZOE.
Ce mi-a plăcut:
- dimensiunile compacte, ideale pentru circulația în trafic dens și spații de parcare înghesuite;
- ușurința cu care se intră și se coboară, ajutată mult de deschiderea generoasă a ușilor și poziția înaltă a scaunului;
- consumul rezonabil, pe autostradă am fixat tempomatul la 120 km/h;
- vizibilitatea bună (când geamurile sunt dezaburite) care ajută mult în aglomerația din oraș.
Ce nu mi-a plăcut:
- ventilarea și în special dezaburirea ineficace. Am prins două zile cu ploaie care m-a facut ciuciulete și intrând ud în mașină am avut de luptat cu dezaburirea, ca pe vremea Daciilor 1300, până am folosit șervete de hârtie ca să curăț parbrizul.
- lipsa de iluminare a butoanelor de la bord. Parcurgând primul drum singur pe întuneric între Arad și Timișoara am avut dificultăți cu identificarea unor funcții, mai ales cele legate de AC și dezaburire. A doua zi pe lumină, totul a devenit simplu. NOTA: Darius îmi atrage atenția ca Zoey are iluminare pentru butoanele de la bord, prin urmare ar putea fi o defecțiune (sau opțiune mai puțin dotată?) a exemplarului împrumutat.
- unghiul pedalelor, care îmi forțau talpa într-o poziție mai puțin comodă.
Ce mi-ar fi plăcut să fie un pic altfel:
- frânare regenerativă mai agresivă sau ajustabilă;
- frâna de picior mai ușor de calibrat;
- se poate și fără buton start/oprire (vezi Tesla).
Peripețiile cu ZOE s-au ținut lanț în cele trei zile, începând cu un cablu blocat la stația de încărcare. Telefonul la Renovatio a fost doar pierdere de timp și întrebări de genul celor de mai jos m-au descurajat de tot:
Ce mașină? … aha ZOE … e hibridă?
Call center Renovatio
Noroc că Darius m-a ghidat telefonic direct la butonul care a decuplat cablul stației, după ce m-a avertizat că lui i s-a întâmplat să nu se decupleze nici după acționarea butonului destinat să deschidă capacul prizei de alimentare.




Am încheiat experiența ZOE cu un consum mediu 13.2 kWh/100 km, rezultat din valori de 12.9 pe DN și max 17.1 când mă luptam cu AC-ul să găsesc cum elimină ZOE aburirea geamurilor.
Pe parcursul celor aproape 300 km nu am avut situații în care să fi fost limitat de performanțele dinamice ale micului ZOE, desigur respectând viteza legală și fără depășiri în forță. Pentru traficul la pas din orașe, ZOE este destul de vitează, dar cum scriam mai sus, o frânare regenerativă mai intensă, combinată cu autohold, ar fi fost extrem de utile.
În loc de concluzii
Revin la visele frumoase cu care am început, despre Rivian R1T și Lucid Air a căror livrare începe în SUA în trimestrul IV, dar fraza scrisă de Radu, după ce a vizitat expoziția de la Țiriac Collection, unde erau prezente IONIQ 5 și Mustang Mach-e printre alte modele noi tentante, reprezintă și sentimentele mele după trei zile cu ZOE:
… bazat pe o destul de lungă experiență, rămân la părerea că pentru nevoi obișnuite ai nevoie de o mașină pe care să nu dai mulți bani și care să aibă mai apoi costuri mici/decente de exploatare.
Pentru că, nu-i așa, mai sunt și alte lucruri în viața de care să ne bucurăm…!
Radu Dimofte – Renault ZOE, Ploiești

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.
Bună dimineața,
Temerea mea este că, urmare a creșterilor de prețuri la energie și gaze, vor crește costurile și la mașinile noi electrice ceea ce va descuraja cumpărările noi, cel puțin pe termen scurt.
Ce părere aveți?
In prezent prețurile de vânzare sunt exagerat de mari, fiind acoperite de subvențile generoase și o concurență mult prea mică în domeniu, prin urmare nu există o corelare riguroasă între costul de producție și prețul de vânzare. (Poate vă amintiți de creșterile bruște de preț practicate de VW și Renault odată cu majorarea subvenților din Franța și Germania în vara anului 2020)
O creștere a costurilor de productie datorită prețului energiei, va oferi un avantaj celor mai eficiente firme, iar concurența (mai ales cu modele produse în China) va așeza treptat prețurile în funcție de cerere și ofertă.
Deocamdată cererea este cu mult mai mare decât oferta (vezi termenele de livrare de peste un an!).
Da, va creste prețul energiei electrice, dar n-are cum să-l egaleze sau să-l depășească pe cel al benzinei. La ora actuala 1 litru de benzina costa 6 lei, iar în Kwh costa 0,6 lei (regim casnic). Cantitățile consumate sunt cam similare, 12-16kwh/100km, electrice și 12-16 litri combustibil/100km, fosilele, deci cca 12-16 lei/100km parcurs electric, respectiv 72-96 lei/100km parcurs cu combustibil fosil. Se vor scumpi toate, da, dar proporțional.
Radu,
Eu m-am referit la prețul de producție al auto electrice noi.
Scuze daca nu am fost prea clar.
https://www.digi24.ro/stiri/economie/transporturi/proiect-al-autoritatilor-romane-schimbare-majora-la-numerele-de-inmatriculare-sunt-vizate-masinile-electrice-si-hibrid-1685997
Din discuțiile cu un dealer din Buzău, termenul de livrare pentru konițele fabricate in Cehia este sub 4 luni.
Cele care vin din Korea au termen peste 4 luni.