Tesla Model 3 domină în continuare înmatriculările europene

Săptămâna trecută atrăgeam atenția că înmatricularile de autovehicule electrice în Europa de vest s-au apropiat de 25% din totalul celor noi, utilizând ca sursă comunicatul analistului german Matthias Schmidt.

In aceste zile, dominate în mica comunitate electromobilistică din România de primele livrări Tesla prin reprezentanța oficială din București, a sosit momentul oportun să înțelegem că febra Model 3 nu este specifică doar pe meleagurile noastre și nu este o boală trecătoare. Așa cum semnalam din portul norvegian Drammen în februarie 2019, dominația a început odată cu primele livrări în Europa și Model 3 nu dă semne de oboseală.

In primele opt luni ale anului, 76.440 exemplare Model 3 made in China au ajuns la clienții europeni. Când vom avea datele pentru luna septembrie, vom constata cum diferența față de concurență s-a mărit și mai mult, urmare a accelerării livrărilor la fiecare final de trimestru.

Alte evoluții notabile:

  • Kia Niro a depășit pentru prima oară înmatriculările de Kona în Europa, dovedind cu locurile 4 și 5 în Top 10 european că grupul Hyundai – Kia își susține declarațiile despre electrificare cu livrări consistente.
  • Fiat 500 a depășit pentru prima oară Peugeot-ul 208, într-o competiție internă a grupului Stellantis, dovedind atractivitatea micuțului italian, construit pe o platformă dedicată, care înglobează experiența acumulată cu primul Fiat 500 electric, construit în Mexic, în principal pentru California.
  • Grupul Volkswagen, deși este urmărit de norul negru al dieselgate-ului și al proceselor ce nu vor să se termine, a plasat CINCI modele în Top 10 european.
  • O tripletă modernă de crossover lansate în Europa în acest an, încep să câștige tot mai mulți adepți în Europa. În ordinea livrarilor din luna august:
    • Mustang Mach-e: 3743
    • Tesla Model Y: 3543
    • IONIQ 5: 2321

(Dacă tot am atins mai sus subiectul dieselgate să amintim că liderii VW sunt în companie bună, în această săptămână s-a emis primul mandat de arestare pentru un executiv Stellantis, pe aceeași temă.)

Rezultate parțiale pentru luna Septembrie

Aruncând o privire la rezultatele nefinalizate din septembrie, o lună dominată de livrările Tesla în Europa, se întrezărește o nouă ordine a preferințelor clienților. În timp ce vedetele pe termen lung Zoe și Leaf, alunecă treptat tot mai jos în lista înmatriculărilor, noile crossover urcă spre momentul lor de glorie pe scena europeană.

Norvegia (Sursa: elbilstatistikk)

Olanda (stânga) și Spania (sursa: EU EVs)

Înmatriculări în România

Luna septembrie a marcat debutul livrarilor Tesla pentru clienții români prin programul rabla plus. În curând vom avea statistici oficiale pentru numărul de masini livrate și mai târziu înmatriculate. Deocamdată, pe langa entuziasmul general al proprietarilor ce au recepționat mașinile mult așteptate, am aflat că s-a format pentru prima oară coadă la SuperChargerul din Bucureștii pentru prima încărcare, imediat după livrare.

Între fericiții proprietari de Model 3 se numără și colegul nostru Marius Toma din Câmpina, pe care l-ați cunoscut din aventurile cu Buburuza (VW e-Up!) FELICITĂRI MARIUS!

Pe măsură ce noile Model 3 se vor răspândi în țară, le vom vedea tot mai des la stațiile rapide de încărcare din Timișoara, Sibiu, Pitești și Constanța, savurând avantajul încărcării fără aplicații și fără complicații (deocamdată gratuit) în propria rețea Super Charger construită de Tesla în toată lumea. Normalitatea electromobilistică este cu un pas mai aproape în România.

Sperăm ca luna octombrie să aducă al doilea val de înmatriculări masive în țară, odată cu primele livrări ale Daciei Spring. Rămâne doar să aflăm dacă firmele specializate în instalarea punctelor de încărcare vor ține pasul cu această nouă situație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.