Ce au avut în comun Kia Niro, VW ID.4 și Peugeot 2008 în ultima săptămâna?

Dincolo de dimensiunile mai generoase decât majoritatea modelelor din garajul nostru virtual, cei cinci colegi care formează Grupa Mare în cadrul proiectului Electromobilitate, au înregistrat cu toții o creștere a consumului mediu săptămâna trecută.

Se anunță sosirea sezonului rece și a grijilor pentru proprietarii aflați la întâlnirea cu prima iarnă electrică. La începutul săptămânii am subliniat că fenomenul este firesc și că se petrece atât la electrice cât și la mașinile echipate cu motoare termice, doar că acolo densitatea rețelei de alimentare și durata scurtă a umplerii rezervorului o fac să treacă cu mai puține suspine.

Reducerea autonomiei, ca urmare a creșterii consumului, nu este caracteristică unui anumit model, dar soluțiile tehnice aplicate pentru condiționarea (încălzirea) acumulatorului și climatizare au un cuvânt greu de spus în cât de mare este variația.

Cu excepția lui Laurențiu, care circulă cu ID.4 în zona Clujului, ceilalți patru coechipieri au cu toții reședința în București, prin urmare putem considera condițiile meteo foarte apropiate, dar nu și cele de exploatare. Traseele, încărcarea și ocazional câte o bicicletă (încă nu e vremea de schiuri) pusă pe portbagaj de Tibi, contribuie la variația semnificativă a consumului.

Laurențiu – VW ID.4, Cluj

Nu este pentru prima oară când consumul mediu săptămânal pentru ID.4 trece de 16 kWh/100 km, dar este cea mai mare valoare realizată de Laurențiu începând de la achiziția din luna martie. Iată ce ce ne scrie despre călătoriile de săptămâna trecută:

A venit iarna la Cluj.

Cam așa cred  că s-ar traduce consumurile mari de săptămâna aceasta. Deși mă aștept să crească și mai mult atunci când va apărea și zăpada, am remarcat că pe traseul spre serviciu consumul a crescut în medie cu 3 kWh/100 km.

Sâmbătă am făcut o ieșire în afara orașului, cam 170 de km, spre Zalău, unde am vrut parcă să îl contrazic pe Dan și pe mine în același timp,(articolul: înfruntarea dintre cei mici și cei mari) atunci când am spus că nu îmi place să alerg mașina.

La dus a fost frig, cam 8 grade iar consumul a fost de 17 kWh/100 km, la întors m-am grăbit și am depășit cam tot, consum de 17,2 kWh/100km până aproape de Cluj unde, datorită aglomerației și vitezei de 30 km/h, media a scăzut la 16.1 kwh/100 km.

Astfel săptămâna sa încheiat cu un consum mediu de 16.4 kwh/100 km

Silviu și Ovidiu – Peugeot e-2008, București

Dacă pentru ID.4 valori de consum peste 16 kWh/100 km sunt maximele de până acuma, pentru 2008 aceleași valori sunt minime. Ce au însă în comun cele doua modele sunt creșterile din ultima săptămână:

  • VW ID.4: +11.6%
  • Peugeot e-2008:
    • Silviu: +1.8%
    • Ovidiu: +9.3%

Săptămâna trecută am parcurs 500 km cu o viteză medie 24 km/h și consum 17,6 kWh/100 km, din care doar 60 km parcurși extraurban, restul fiind prin oraș și centura capitalei. 

Legat de autonomia declarată la SOC 100% am observat odată cu noul update (campania de rechemare software din Iulie) este mai mică, aproximativ 290-298 km, iar aplicația odb raportează aprox 43 kWh net.

Dacă scot încărcătorul când a terminat încărcarea și îl conectez din nou, încărcarea continua să meargă pentru aprox. 35 minute și noua autonomie se ridica la 310-314km, iar noua capacitate netă raportată este de aprox 45 kWh!

Regenerarea nu mai este prezentă primii 2-3 km, după care începe să-și facă simțită prezență în mod progresiv. Cel mai probabil BMS-ul reduce intenționat SOC pentru protejarea bateriei pe termen lung, pentru utilizatorii care lasă la încărcat peste noapte sau destul de des pana la 100%.

Sau doar ca să existe regenerare la 100% imediat ce te-ai pus în mișcare? Numai Peugeot știe ce au implementat în noul software… Menționez că în manualul mașinii nu interzic încărcarea ei la 100% și nici nu sunt precizări speciale în acest sens. 

Ovidiu – Peugeot e-2008, București
Imagine parcurs și consum Peugeot e-2008 Silviu

Kia Niro

După o lungă pantă descendentă, care a început în ianuarie de la valori de 26.7 kWh/100 km, săptămâna trecută atât Teo cât și Tibi au raportat creșteri mai mari ale valorilor medii.

  • Teo: +4%
  • Tibi: +22% (creștere cauzată în principal de transportul bicicletelor pe portbagaj)

Pe lângă detaliul legat de excursia cu bicicletele la Ploiești, Tibi a mai adaugat un comentariu legat de înlocuirea parbrizului la Niro:

Am lăsat mașina în service pentru înlocuirea parbrizului.

Am rămas surprins de costul mare, aprox. 4500 RON, chiar dacă e pe casco.

Tibi – Kia Niro, Bucuresti

În concluzie, răspunsul la întrebarea din titlu este generat de vremea în răcire și impactul asupra consumului mediu, care va crește până în luna ianuarie, indiferent de model și tracțiune electrică sau clasică, dar combinat cu încărcarea mai lentă la temperaturi scăzute, are un impact considerabil asupra confortului electromobiliștilor aflați la prima confruntare cu iarna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.