Odată cu începerea programului rabla plus ediția 2022, un număr tot mai mare de persoane interesate de mobilitatea electrică ne adresează întrebări despre care ar putea fi cel mai potrivit model electric pentru nevoile individuale.
Criteriile de alegere sunt la fel de diverse ca și cazurile de utilizare. Din fericire oferta începe să fie tot mai variată, cumpărătorii având mai multe opțiuni pentru fiecare categorie de automobil. În cadrul unui nou serial, vom discuta pentru început despre acele automobile electrice parcate în garajul nostru virtual. Pe baza informațiilor transmise săptămânal de proprietari, prezentăm consumul real în funcție de anotimp, costurile cu încărcarea și cele de întreținere întâmpinate de colegii noștri.
Pentru început, să definim ca domeniu de interes cel cuprins între cele mai mici și cele mai mari modele din garajul nostru virtual, care includ opt din cele zece modele aflate în top 10 al înmatriculărilor europene din 2021.
Echipa mini: Dacia Spring, VW e-Up! și Skoda Citigo



Prețul mai accesibil de achiziție plasează Spring aproape într-o categorie aparte, care a cucerit buzunarele cumpărătorilor români într-un număr mai mare decât orice alt model aflat pe piață. Cu toate că Marcel utilizează Spring-ul într-un mod mai degrabă necaracteristic pentru majoritatea utilizatorilor, pentru drumuri lungi cu încărcări pe măsură iarna, informațiile furnizate ne dau o imagine bună despre eficiența Springului în sezonul rece, după mai mult de 15.000 km parcurși de Marcel și fiul său în doar cinci luni.
Ceva mai economic iarna, e-Up pornește de la un preț de achiziție mai mare, chiar și decât cel al Citigo-ului, despre care aflăm că mai multă lume regretă că nu l-au achiziționat în 2020, atunci când a fost disponibil.
Aflat spre finalul celui de al doilea an de colaborare la proiectul Electromobilitate, Citigo-ul lui Doina acumulează kilometri tăcuți și curați fără probleme, cu drumurile între Săcălaz și Timișoara, singura defecțiune (care a imobilizat mașina pentru 47 de zile până la sosirea piesei în service) fiind o amintire neplăcută din urmă cu un an.
Gama sub compactelor: Renault ZOE, Peugeot e-208 și Opel Corsa-e



Despre gama sub-compactelor am scris pe larg, fie în articole dedicate individual modelelor Renault ZOE cât și cele pentru echipa Stellantis.
Aflate pe următoarea treaptă a prețului de achiziție ZOE, 208 și Corsa colegilor noștri au acumulat zeci de mii de kilometri în diferite zone geografice și condiții de utilizare cu rezultate foarte satisfăcătoare. Câteva probleme de calitate au fost semnalate de Ciprian pentru exemplarul său și mai multe resetări a informațiilor de la bord au fost de asemenea comunicate de Ciprian și Darius.
Modele coreene: Hyundai Ioniq, Kona, IONIQ 5 și Kia Niro




Cele mai îndelungate colaborări în cadrul proiectului Electromobilitate sunt cele cu gama de modele Hyundai, trecând printr-o progresie de tehnologie și performanțe, începând cu Ioniq model 2018, 2019, 2020, apoi Kona 2019, 2020 și 2021 și în final IONIQ 5 (2021) aflat la început de drum. Cele trei Kia Niro pe care le-am monitorizat în cadrul proiectului, ne-au câștigat încrederea și atenția printr-un spațiu interior mai mare decât Kona, la care elementul cel mai des criticat este dimensiunea portbagajului.
Vorbind de Kona, trebuie s-ă amintim că este modelul cu cel mai mare număr de participanți la proiect (opt) și cel mai mare număr de km acumulați, două exemplare fiind trecute de 100.000 km, iar Andrei se apropie rapid de acest număr semnificativ.
Pe lângă recall-ul pentru acumulatori, Kona a avut câteva derapaje de soft după actualizări și, mai nou, Paul semnalează sunete neobișnuite din zona motorului sau transmisiei, apărute în preajma bornei de 100.000 km.
Familia de modele VW bazate pe platforma MEB



Gama de modele VW, asamblate pe noua platformă 100% electrică MEB, au dat mult de furcă la început proprietarilor, mai ales cu softul. Pe măsură ce actualizările rezolvă o parte din problemele semnalate, gradul de satisfacție crește, dar nemulțumirea față de eficiența pentru drumuri scurte de iarnă rămâne la cote ridicate, chiar și în al doilea an de utilizare.
Așa cum indică valorile de consum mediu săptămânal comunicate de proprietari, ID.3 și ID.4 au mai degrabă un comportament îngrijorător iarna, cu fluctuații mari de consum și autonomie indicată la bord, ce nu poate fi regăsită în realitate.
În numeroase articole Alexandru, Daniel si colegii semnalează problemele întâmpinate cu ID.3, iar Laurențiu pe cele cu ID.4.
Vorbind de ID.4, nemulțumirile au apărut odată cu temperaturile scăzute, când vârfurile de consum realizate după drumuri scurte în oraș au surprins în modul cel mai neplăcut proprietarii. Rămâne de văzut dacă până la următorul sezon rece, VW va reuși să rezolve problemele legate de încălzirea acumulatorilor și alți factori ce influențează negativ consumul iarna.
Tesla Model 3




Model 3 și mai noul și încăpătorul Model Y rămân două opțiuni solide, pentru cei ce pot aloca sume mai mari pentru achiziția unui model electric, din cel puțin două motive:
- tehnologia de vârf, chiar dacă Model 3 a fost lansat în urmă cu cinci ani, softul și calitatea execuției au avansat în continuare;
- rețeaua proprie de încărcare Super Charger, prezentă în cinci orașe (Timișoara, Sibiu, Pitești, București, Constanța) din 2021 și aflată în extindere continuă cu două noi locații la Cluj și Brașov anunțate pentru 2022.
Urmărind consumul mediu săptămânal al celor patru colegi în prima iarnă cu Model 3 achiziționate în România, observăm variații mari, determinate de modul de utilizare.
Nici achiziția unei Tesla nu este soluția perfectă căutată de electromobiliștii în devenire. Afirmația se datorează în primul rând lipsei unei rețele de service, dar și a unor probleme de calitate semnalate de proprietari și a unor glitch-uri de soft ocazionale.
Voi reveni la acest subiect pe larg, după o recentă călătorie de peste 5300 km cu TM3, în care, după instalarea unui soft nou, am fost confruntat cu două reset-uri nedorite în timpul mersului și mai multe frânări ocazionale (phantom breaking), care pot fi extrem de neplăcute și periculoase, în funcție de viteza de deplasare și cine este în spate.
NOTA: imaginea din titlu aparține fotografului Mihail Oprescu și este reprodusă cu acordul autorului

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.