Electromobilitatea în județul Cluj (II): infrastructura

Conservatori sau progresiști? Am rămas la această întrebare în primul episod al serialului Electromobilitatea în județul Cluj. Dacă în primul articol, Electromobilitatea în județul Cluj (I): 2020 vs. 2021, am vorbit despre parcul auto a rămas de prezentat o componentă foarte importantă. Încărcarea electrică se face acasă, la serviciu, sau la puncte de încărcare publice. Un vehicul electric poate fi încărcat în 2 moduri:

  • AC (curent alternativ), furnizat de priza casnică sau de unele stațiile publice de încărcare AC (până la 22kWh).
  • DC (curent continuu) furnizat de stațiile publice cu încărcare rapidă (cu putere variabilă în funcție de puterea disponibilă și numărul de redresori instalați).

Costurile unei încărcări sunt date de contractul de furnizare, pentru priza casnică, sau de costurile practicate de operatorii stațiilor din punctele de încărcare publice.

Infrastructura de încărcare

Electromobilitatea în județul Cluj depinde de infrastructura de încărcare. În acest moment PlugShare afișează pentru județul Cluj 75 de puncte de încărcare CCS/SAE și type2. Ele sunt distribuite astfel pe localități:

Electromobilitatea în județul Cluj: statii

Luând în calcul doar mașinile electrice înmatriculate la finele lui 2021 (422 unități) vom avea un raport de 5.6 mașini/punct de încărcare. În articolul Cu cât este mai rapidă evoluția parcului EV din județul Timiș decât cea a punctelor de încărcare? este prezentată situația din județul Timiș. Tudor ia în considerare dublarea numărului de vehicule electrice prin achiziția de tip leasing. Dacă facem un calcul identic și pe județul Cluj ajungem la un raport de 11.25 mașini/punct de încărcare. Dacă mergem puțin mai departe și ne gândim puțin și la timpul utilizatorului avem 40 de mașini/punct de încărcare DC/fast charge.

Electromobilitatea în județul Cluj: grafic statii

Am reprezentat grafic pentru a avea o vizibilitate mai bună a stațiilor: DC/fastcharge (cu încărcare de 50kWh sau mai mult) în raport cu cele AC (cu încărcare normală de până la 22kWh). În mod uzual într-un punct de încărcare există posibilitatea să încărcăm 2 mașini DC și mai multe pe AC, în funcție de dotarea punctului de încărcare. Acest aspect nu se poate generaliza pentru că dotările depind de fiecare punct în parte.

Voi aminti aici că toate aceste puncte de încărcare sunt solicitate și de mașinile PHEV (plug-în hybrid), ceea ce crește gradul de aglomerare.

Distribuția geografică a punctelor de încărcare ne arată discreptanța în dezvoltarea infrastructurii în județ față de Cluj-Napoca. Pe lângă această discrepanța observăm lipsa punctelor de încărcare din zonele de tranzit. Mă refer aici la intrări și ieșiri de pe autostrăzi, variante ocolitoare sau în/din oraș, dar și localitățile cu tranzit auto: Huedin și Ciucea (E60), Gherla și Dej (E576), Vâlcele (E81).

Electromobilitatea în județul Cluj: puncte de încărcare județul Cluj la 15.02.2022
Puncte de încărcare județul Cluj la 15.02.2022

Introspecție la final

Chiar dacă la momentul final de 2021 suntem la un raport mașini/punct de încărcare apropiat de raportul din Uniunea Europeană ar trebui să privim spre viitor prin prisma următoarelor:

  • hub-uri de încărcare, în special în zonele de tranzit
  • mai multe puncte de încărcare DC cu putere de peste 100kWh
  • educație și respect la punctul de încărcare

Când vorbim de hub-uri ne gândim la spații cu mai multe stații de încărcare (4-6-8). Acestea ar trebui să scurteze timpul de așteptare a celor care tranzitează județul Cluj. Ar trebui eliminată necesitatea de a intra prin orașe cum sunt Cluj-Napoca și Turda, unde primele puncte de încărcare sunt destul de departe. Tesla a anunțat un hub de Super Chargers la Cluj-Napoca pentru anul 2022. Acest hub ar putea să ne inspire pentru dezvoltările viitoare.

Puterea stațiilor trebuie adaptată la vehiculele care vor fi livrate în viitor. Acestea vin cu baterii mai mari și puteri de încărcare de 100-200kWh și chiar peste.

Educația și respectul se învață. Vom învață împreună că PlugShare este o aplicație de navigație spre punctele de încărcare și nu una de „rezervare” a stației și vom practica răbdarea ca mașina conectată să se încarce. Fiecare dintre noi avem nevoie de energie ca resursă, iar haosul nu va ajuta pe nimeni.

Experiențele de tranzit, cea de turist, dar nu în cele din urmă cea de localnic vor ajunge în media într-un fel sau altul. Fie că suntem conservatori, progresiști sau avangardiști aceste experiențe ne vor defini prezentul, dar mai ales viitorul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.