Titlul este o aducere aminte a unei imagini din februarie 2019, când TM 3 (un Model 3 long range cu tracțiune spate) veterana proiectului Electromobilitate, ajungea în portul Drammen după o lungă călătorie de iarnă peste Atlantic.
Pe docurile înzăpezite ale portului norvegian ne-am întâlnit cu o mulțime de surate venite din Fremont, California, în ceea ce reprezenta una din primele livrări în Europa. Între timp, Model 3 a devenit cel mai bine vândut model electric pe două continente, suficient pentru a domina categoric înmatriculările globale.
Actualele livrări, demarate în Spania și Suedia (sursa: EU EVs) sunt importuri din China, în așteptarea momentului când birocrația germană va autoriza producția de Model Y la Grünheide, lângă Berlin.
Peisajul electromobilistic în Europa s-a schimbat radical după trei ani, producătorii tradiționali fiind forțați de legislația europeană să producă suficiente automobile electrice pentru a se încadra în norma de 90 gCO2/km pentru întreaga flotă livrată. Pe lângă gama de modele lansate de toți producătorii locali și importurile din Coreea (Hyundai-Kia) sau Mexic (Mustang Mach-e), producătorii chinezi au găsit calea să pătrundă pe piețele europene, fie cu modele și mărci noi (NIO, Xpeng, WM) fie cu cele tradiționale (MG, BYD, FAW) dar mai puțin cunoscute în Europa, ca producători de modele electrice.
Cum poate domina Model 3 înmatriculările după cinci ani de la lansare?
Întrebarea este firească, considerând numărul mare de modele noi lansate de firme auto prestigioase, care informează permanent despre sume de ordinul zecilor de miliarde investite în tranziția spre mobilitatea electrică.
Dincolo de mitul Tesla și fanii dedicați, ce a fost atât de special la Model 3, încât după cinci ani de la lansare acest sedan de dimensiuni mijlocii domină copios înmatriculările, deși între timp preferințele publicului s-au reorientat spre modele crossover și SUV?
La începutul anului 2022, când Model Y cu ajutorul volumului produs în Texas (și cândva în Germania), va depăși înmatriculările suratei mai mici, privim cu nostalgie la experiențele din cei peste trei ani petrecuți alături de TM 3.
Începând cu livrarea din noiembrie 2018, călătoria în Europa din 2019, participările la evenimentele electromobilistice din România (test drive Sibiu, ElectRoMania, întâlnirea de la Bran, salonul auto Brașov), TM 3 a fost prima întâlnire pentru multe persoane interesate de mobilitatea electrică cu un model electric modern, cu interior neobișnuit de simplu și performanțe bune.
Anul 2021 avea să aducă primele stații de încărcare rapidă Super Charger în România și posibilitatea de achiziție prin intermediul programului rabla plus, ceea ce face prețul mare de achiziție ceva mai suportabil.
Actualizările de soft și rețeaua Super Charger
Chiar dacă exemplarele livrate în România, produse la Shanghai, beneficiază de îmbunătățiri semnificative față de TM 3, în materie de soft veterana nu a rămas în urmă, ținând pasul cu evoluția permanentă a capabilităților tot mai complexe.
În plus, stațiile Super Charger instalate în România fac parte din generația a treia (V3) cu o putere maxima de 250 kW la încărcare. O recentă călătorie, ne-a dat posibilitatea să comparăm timpul de încărcare la stațiile din prima generație (120 kW max), cu cele din a doua (150 kW max), pentru ca în final să selectăm manual în navigația mașinii doar cele din a treia generație (250 kW max).
Cu toate acestea, cateva aspecte mai puțin plăcute au umbrit experiența călătoriei. Exemplarul nostru a fost livrat în 2018 cu Autopilot, a cărui grad de maturitate nu m-a convins atunci. Ca urmare, nu am achitat suma necesară utilizării permanente a funcțiilor disponibile prin această opțiune.
După plimbarea de la Păltiniș cu EVA, exemplarul lui Marius luat în primire în septembrie 2021 de la reprezentanța din București, și două test drive-uri cu Model Y, am decis să achiziționez softul. O surpriză simpatică, la încheierea procesului de instalare, a fost anunțul la bord că mașina a revenit la setările inițiale.
Experiențe mai puțin plăcute cu Autopilot
Greu de spus după 75.000 km parcurși cu Model 3 că sunt începător, dar adevărul este că în materie de circulație cu Autopilot experiențele acumulate au fost extrem de restrânse. Avantajul pentru călătorii lungi pe autostradă, așa cum au fost ultimele zece zile pentru noi, este indiscutabil. Și totuși…
Prima frânare neașteptată a fost un șoc, petrecându-se pe centura de ocolire a unui oraș, unde Tesla știa că există o limitare severă de viteză (probabil datorită unui fost șantier), care dispăruse între timp. Frânarea bruscă m-a trimis cu ochii în oglindă, să văd cât de mare este camionul din spate, în timp ce am preluat accelerația, pentru a readuce mașina la viteza coloanei în care ne deplasam.
Fenomenul, denumit phantom breaking, care este investigat în prezent de autoritățile americane, s-a manifestat cu predilecție în zone unde limitările de viteză interpretate de Tesla nu coincideau cu cele din teren. Diferențe semnificative au existat și în plus, dar cele în minus ne-au dat mai multă bătaie de cap, din cauza frânărilor neașteptate.
Alte doua situații neplăcute au fost generate de reboot-uri nedorite și neprovocate. În prima situație am continuat deplasarea cu ecranul complet negru, fiind pe autostradă, fără intenții de schimbare a direcției pentru următoarele câteva sute de kilometri. În a doua situație însă, eram în căutarea locației unui Super Charger ceva mai ascuns, când lipsa navigației m-a obligat la o oprire de avarie pentru cele câteva minute, până Tesla și-a făcut „treaba” și navigația a revenit la modul normal de funcționare.
Legătura cu livrările din Europa
Răspunsul la întrebarea ce legătură au aceste experiențe personale cu livrările din Europa, poate fi găsit în setarea așteptărilor viitorilor proprietari. Infrastructura nord-americană permite călătorii extrem de lungi pe autostrăzi bine marcate, unde funcțiile introduse de autopilot ajută mult pe etapele lungi și plictisitoare.
În trei ani de utilizare a mașinii, nu am avut situații în care softul să funcționeze eronat sau ecranul să se înnegrească în timpul mersului. În zeci de articole despre TM 3 nu am menționat erori de soft, fiindcă nu le-am întâlnit, până la reactivarea din urmă cu două săptămâni a celebrului Autopilot.
În alte condiții de trafic, marcaje mai modeste sau zone de devieri pentru șantiere, utilitatea funcțiilor Autopilot este discutabilă sau pot deveni periculoase. În general, adulții își pierd abilitatea de a învăța de la alții și de obicei învață doar „dând cu capul”. Autopilot este o opțiune scumpă, a cărei bună funcționare este condiționată de un întreg ecosistem bine pus la punct. Pentru următorul pas spre FSD, mai așteptăm…
În rest, pot vorbi doar de bine despre eficiența, viteza de încărcare, autonomia, navigația, comenzile vocale și costurile minime de întreținere ale acestui automobil vechi de cinci ani, care întinerește și devine mai complex cu fiecare actualizare a softului.
NOTA: imaginea din titlu cu EVA a fost pusă la dispoziție de Marius, Câmpina. Mulțumim!

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.