Ca la fiecare început de sezon rece, nu există un subiect mai fierbinte în comunitatea electromobiliștilor, decât creșterea bruscă a consumului și impactul asupra autonomiei.
In special pentru promoția 2020 de proprietari ai noilor modele electrice, lansate doar în acest an pe piață, surprizele sunt uneori cam mari și generează confuzie și uneori dezamăgire în mașini electrice în general, probabil fără să cunoască performanțele altor modele iarna.
Dacă pentru Kona, Niro, Zoe și Leaf, cei ce au pus ochii pe aceste modele, au găsit informații utile postate de grupurile dedicate și știau aproximativ la ce se pot aștepta, pentru familia de modele PSA (e208, e2008, Corsa-e) și VW (ID.3, noul e-Up!, Citigo), comercializate în tara începând din aprilie, nu prea existau până de curând informații de consum și autonomie în sezonul rece.
Recomandăm în continuare, oricui cochetează cu primul pas în complexul univers electromobilistic, o documentare cât mai exactă (EVdatabase.org este o sursă verificată de noi pentru mai multe modele) pentru a evita dezamăgiri de tot felul.
Întrebări din media sociala
Întrebările primite la mai multe articole dedicate săptămâna trecută subiectului consum de iarnă, ne-au convins ca nu suntem singurii preocupați de aceste informații.
Așa cum am răspuns lui Andrei și la electroleul Laurei am observat o creștere a consumului la drumuri scurte în oraș, odată cu venirea dimineților reci.
Drumurile scurte au adunat doar 62 km la Timișoara săptămâna trecută, iar consumul de 22.8 kWh/100 km, reprezintă una din valorile cele mai ridicate, comparativ cu alte modele compacte (Zoe, Corsa) din garajul nostru virtual.

Unde dispar electronii iarna?
Pe lângă încetinirea proceselor electrochimice la frig, o serie de condiții nefavorabile se însumează, afectând negativ consumul iarna.
Fiindcă soft-ul PSA nu indică la bord consumul de energie, defalcat pe fiecare sursă în parte, am solicitat o mâna de ajutor de la colegii cu modele Hyundai – Kona, care beneficiază de o diagrama care ajuta la înțelegerea contribuției principalilor consumatori.
Hyundai Kona


In cele două exemple primite de la Tudor sunt reprezentați consumatorii principali, defalcați în patru categorii: motor, climatizare, electronica și acumulator. La un drum scurt de 1.6 km, 40% din energia consumată a fost utilizată de climatizare și doar 37% de motor.
In schimb pentru un drum mai lung, Timișoara – Lugoj, pe autostradă cu 125 km/h, după ce habitaclul a fost încălzit, energia necesară motorului reprezintă 92%, în timp ce ponderea climatizării in consumul total a scăzut la 5%.
In valori absolute:
- la drumul scurt cu mașina rece, climatizarea a avut nevoie de 0.84 kW;
- la drumul pe autostradă, după ce habitaclul era la temperatura dorită de pasageri, a mai avut nevoie doar de 0.6 kW.

O imagine asemănătoare am primit și de la Attila, împreuna cu explicații despre condițiile în care a fost obținut acest consum:
Exterior 4C, interior 20C, scaun și volan încălzit, distanța de 3,3km cu staționare de 15min.
Attila Berecski, Kona, Timișoara
Skoda Citigo

De la Citigo-ul utilizat de Doina și Wiwi în zona Timișoara, pentru drumuri relativ scurte, am primit informațiile din tabel, care subliniază realitatea temperaturilor scăzute, când 40% din energie este utilizată pentru încălzire.
Cu cât mai lungi sunt perioadele de staționare, chiar și cele acumulate în traficul bară la bară, cu atât „consumul” zilei va fi mai ridicat.
Modele PSA



Noile modele PSA, la confruntarea cu prima iarnă, par să consume peste media altor mașini electrice. Cu toate acestea, Dan explorează soluții de economie cu Opel Corsa-e și a realizat săptămâna trecută un consum mediu foarte bun pentru acest sezon, de doar 13.9 kWh/100 km pe o distanta scurtă.
Consum Opel Corsa-e saptamana 7-12 decembrie 2020: 13.9 kWh/100km pentru 12 km parcursi, temperatura exterioara 7 grade.
Temperatura interioara 17 grade, incalzire in scaune fata si volan pornite. AC on.
Dan, Opel Corsa-e, București
Dacă temperatura de 17 C este potrivită pentru călătorii mai lungi iarna, rămâne să decidă fiecare, împreună cu pasagerii săi. In mod sigur utilizarea încălzirii din scaun și volan este mai eficientă și consumă mai puțină energie decât încălzirea întregului spațiu interior.
Ce alte întrebări legate de utilizarea mașinilor electrice iarna aveți? Scrieți-ne pe adresa [email protected] sau la rubrica de comentarii si vom încerca să răspundem cu ajutorul exemplelor din viața de zi cu zi puse le dispoziție de participanții la proiectul Electromobilitate.

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.