Electrificare, acolo unde doare cel mai tare

In martie 2019, cu ocazia Salonului Auto de la Geneva, am scris pentru rubrica electromobilitate a revistei online 24auto.ro un articol despre importanța electrificării flotelor de transport persoane și distribuție de marfă, având conceptul Mercedes EQV în colimator.

Subliniam atunci că Mercedes EQV ar putea fi un promotor ideal al mobilității electrice: „prin numărul mare de pasageri transportați cu astfel de autovehicule”.

Chiar dacă pandemia determină în prezent evitarea transportului în comun, așa cum a reieșit din rezultatele sondajelor prezentate la conferința Mobilitatea la răscruce, numărul pachetelor și alimentelor livrate la domiciliu a crescut în 2020 spectaculos. Ca urmare, producătorii tradiționali și startup-uri din toată lumea se grăbesc să fie printre cei ce vor beneficia de comenzi de pe urma boom-ului.

Amazon și Rivian

Mașinăria de marketing a promovat în detaliu comanda de 100.000 de van-uri pentru distribuția pachetelor, comandate de Amazon startup-ului american Rivian. Amazon este unul din principalii investitori în Rivian, prin urmare interesul în succesul firmei și al flotei electrice de distribuție este dublu.

De altfel Amazon cumpără și în Europa orice van electric pe care poate pune mâna, de la Mercedes eSprinter la Ford Transit electric.

Poșta Germana și Streetscooter

Povestea StreetScooter a început la Universitatea din Aachen, unde echipa condusă de profesorul Gunther Schuh a conceput și realizat o furgonetă electrică pentru distribuția pachetelor în orașe și zonele periurbane.

După achiziția firmei StreetScooter de guvernul german pentru Poștă, câteva comenzi internaționale și discuția despre o colaborare pentru producție in China, destinele furgonetei electrice nu sunt clare în prezent, firma fiind scoasă la vânzare.

FedEx, UPS si DHL

Flote electrice de testare au fost comandate de marile firme de logistica, din urma cu câțiva ani, dar vremea evaluărilor pas cu pas de lungă durată s-a terminat brusc, odată cu pandemia din 2020, când volumul comenzilor online și nevoile de transport au crescut exponențial.

Care sunt alegerile disponibile în prezent?

Din conceptul EQV, Mercedes a dezvoltat mai multe modele de serie oferite în prezent pe piața europeană.

Interesantă este și schimbarea deciziei inițiale de a NU oferi e-Sprinter în SUA, cu prezentarea din ultima săptămână a unor variante disponibile pe uriașa piață nord- americană începând din 2022.

In aceeași categorie a modelelor de viitor se încadrează o serie de variante noi electrice introduse de producătorii consacrați sau stratup-uri. O foarte scurtă trecere în revistă, cu linkuri la articole detaliate:

Ford Transit electric
ELMS startup in prag de cotatie pe bursa
Mercedes e-Sprinter va ajunge in cele din urma si in America de Nord
Workhorse a inceput livrarile catre servicii de inchiriere

Pentru a înțelege însă oferta actuală, am privit ca de obicei în „globul de cristal” al realităților norvegiene de astăzi, acolo unde analizează și managerii de flotă informațiile necesare pentru deciziile viitoare. Datorită climatului rece și a terenului muntos, vehiculele care trec testul norvegian al exploatării de zi cu zi, devin atractive pentru majoritatea cazurilor de utilizare din alte țări.

Înmatriculări vehicule electrice de transport din Norvegia în 2020 și parcul total

Introdus pentru testare în iulie 2011 în serviciul Poștei nipone și în decembrie 2011 de FedEx la Londra, e-NV200 se baseaza pe tehnologia cunoscuta de la Leaf și s-a răspândit în întreaga lume, după prezentarea la Salonul Auto de la Tokio in 2013, producția a început în luna mai 2014.

In schimb Maxus, produs de SAIC în China, a ajuns în Norvegia doar anul acesta și ocupa locul II al clasamentului de înmatriculări cu modelul e-Deliver 3. Alte trei modele Maxus electrice se livrează in prezent în Norvegia.

In domeniul autobuzelor electrice, BYD conduce cu 50 de unități livrate în 2020. Clasamentul primelor 20 de vehicule pentru transport marfa și persoane din Norvegia, în ordinea descrescătoare a înmatriculărilor din anul 2020.

* Model introdus in 2020
** autobuze
Sursa informațiilor: elbilstatistikk.no

Concluzii

Revenind la articolul dedicat prezentării conceptului Mercedes EQV în martie 2019, scriam atunci:

Susținerea electrificării începând cu vehiculele care parcurg cele mai mari distanțe în oraș, pentru transport persoane și distribuție de mărfuri, este cu mult mai eficientă pentru combaterea poluării în aglomerațiile urbane, decât subvențiile individuale, acordate cumpărătorilor privați, care parcurg un număr relativ redus de kilometri, comparativ cu operatorii comerciali.

Noile realități ale anului marcat de pandemie, accelerează electrificarea flotelor de distribuit pachete și mâncare la domiciliu într-un ritm fără precedent. Pe lângă marile firme specializate în logistică DHL, FedExUPS, etc., exemplul stabilit de Poșta Germană cu furgoneta electrică StreetScooter, este urmat de flota de distribuție a poștei din Elveția și Austria.

De asemenea, inițiativa Amazon de a finanța, alături de alți parteneri, un startup dedicat producției de vehicule electrice, este lăudabila și o provocare la decarbonizare adresată concurentei, care va rezulta în aer mai curat și mai multa liniște pentru toată lumea, sceptici și entuziaști ai electromobilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.