„Ce consum avem iarna?” – episodul 2, cifrele

Dacă articolul introductiv v-a stârnit interesul, astăzi am pregătit (pentru cei interesați de cifre si statistici) detaliile călătoriei de 400 km la temperaturi cuprinse între 2 și 5 grade Celsius cu Tesla Model 3 long range, tracțiune spate, produsă în 2018.

In general, neliniștea la întâlnirea cu primul sezon rece în rândurile noilor proprietari de mașini electrice este cauzată de o creștere bruscă a consumului la drumuri scurte, care generează impresia că autonomia se înjumătățește iarna.

Intr-adevăr, în orașe distanța parcursă între două încărcări este cu mult mai mică, în schimb la călătorii lungi, situația se schimbă, în funcție de numeroși factori.

Cu toate că există riscul înjumătățirii autonomiei cunoscute din sezonul mai cald, în condiții extreme de frig și zăpadă abundentă, ce impune utilizarea lanțurilor, în majoritatea cazurilor de utilizare iarna, situația este mai nuanțată.

Pentru verificarea impactului distanței parcurse asupra consumului la temperaturi scăzute, am pornit la drum cu soția, fără să preîncălzim acumulatorul sau interiorul, cu toate că TM 3 beneficiază de funcția „scheduled departure”, prin care se poate programa ora de plecare. Când mașina este conectată la o sursă de curent, energia necesara încălzirii este preluată din rețea, nu din acumulator.

Măsurătorile noastre empirice se bazează exclusiv pe indicațiile de la bord, captate din cinci in cinci minute și au generat graficul de mai jos.

Valori obținute în 10 decembrie cu tempomatul la 115 km/h, două persoane, 21 grade Celsius climatizare, 2-5 grade Celsius temperatură exterioară, carosabil uscat, fără vânt sesizabil.

După o creștere inițială a consumului până la un maxim de 23.6 kWh/100 km, datorită energiei consumate pentru încălzirea pasagerilor și a acumulatorului, consumul a scăzut considerabil și a variat în limite reduse, în funcție de relieful drumului. Tendința generală a citirilor la fiecare cinci minute a fost descrescătoare până la la valoarea de 17.1 kWh/100 km.

Plecarea în călătorie

Pornirea cu acumulatorul și interiorul rece a limitat frânarea regenerativă pentru primele șapte minute ale călătoriei și a consumat energie pentru încălzirea acumulatorului și a habitaclului. Pe baza consumului indicat la bord după primele 10 minute, autonomia prognozată a coborât la 319 km.

După atingerea vitezei de croazieră de 115 km/h (limita legală de viteză este 113 km/h), valoarea consumului mediu a scăzut treptat pe parcursul călătoriei de 1 oră și 45 minute și a permis o autonomie reală cu 38% mai mare decât cea prognozată la începutul călătoriei.

Detalii indicate la bord

Imediat după plecare:

  • autonomia calculată pe baza consumului pe termen lung 485 km (stânga sus, ovalul verde)
  • autonomia estimată pe baza consumului din ultimii zece kilometri 319 km (dreapta mijloc, ovalul rosu)

Rezultatul generat de cele două valori, atât de diferite la început de drum, este confuzie totală, care a provocat întrebarea soției: Și totuși… cât este autonomia iarna?

După 45 km (cercul alb):

  • autonomia rămasă, calculată pe baza consumului pe termen lung: 428 km (stânga sus, ovalul verde)
  • autonomia prognozată rămasă, pe baza consumului din ultimii 50 kilometri: 333 km (dreapta mijloc, ovalul roșu)

Diferența între cele două valori de autonomie afișate s-a redus de la 166 km inițial, la 90 km.

După 100 km (cercul alb):

  • autonomia rămasă, calculată pe baza consumului pe termen lung: 359 km (stânga sus, ovalul verde)
  • autonomia prognozată rămasă, pe baza consumului din ultimii 50 de kilometri: 337 km (dreapta mijloc, ovalul roșu)

Diferența între cele două valori de autonomie afișată s-a redus la 22 km!

După 230 km cu un consum mediu de 17.2 kWh/100 km, am încărcat pentru 10 minute înainte de întoarcerea acasă.

Pentru călătoria de întoarcere de 171 km, după încărcare, consumul a fost de 17.8 kWh/100 km, identic cu totalul din luna decembrie pentru totalul de 460 km parcurși.

Impactul frigului pe parcursul călătoriei noastre de 400 km a ridicat consumul mediu pe termen lung (43.633 km de la achiziție) cu 0.1 kWh/100 km de la 14.7 la 14.8 kWh/100 km.

Concluzie și experiențe noi

Faptul că utilizarea automobilelor electrice este posibilă iarna o dovedește cu prisosință popularitatea lor în Norvegia, Suedia și Islanda.

Pe măsura ce fiecare proprietar își cunoaște mai amănunțit comportamentul modelului ales, călătoriile lungi devin mai relaxate și confortabile, desigur cu încărcări suplimentare, față de nevoile din sezonul mai cald.

Practica noastră la drum lung este sa lăsăm o rezerva mai mare de energie pe durata iernii, ceea ce a determinat încărcarea de 10 minute la întoarcere, unde am avut o surpriză foarte plăcută.

De la ultima vizită în vară, alături de stațiile SC Tesla au fost instalate patru unități rapide (350 kW) Electrify America, finanțate de Volkswagen pentru spălarea păcatelor ecologice acumulate prin măsluirea emisiilor diesel.

Extinderea altor rețele rapide promite că într-un viitor apropiat vom întâlni și alte modele electrice, în afară de Tesla, în exteriorul orașelor.

Daca tot a venit vorba de vară, iată și consumul mediu înregistrat pe același traseu în luna august: 13.7 kWh/100 km, cu 23% mai mic decât cel din decembrie.

Consumul mediu înregistrat pe același traseu în luna august, a fost cu 23% mai mic decât cel din decembrie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.