Hyundai Kona privită din perspectivă norvegiană

Atunci când electro-scepticii contestă posibilitatea de utilizare a mașinilor electrice iarna, le recomand să arunce o privire mai atentă la Norvegia, țara dominantă pe plan mondial unde procentul de vehicule electrice depășește cu mult pe cele cu benzina sau diesel, din totalul noilor înmatriculări.

După ultimele informații compilate pentru luna noiembrie de analiștii de la EVsales, segmentul BEV (100% electrice) a atins 52% pentru primele 11 luni din 2020, iar hibrizii plug-in 24% din totalul înmatriculărilor.

Am actualizat prognoza publicată prima dată în luna martie și am obținut următoarea imagine, foarte promițătoare pentru unii, înfricoșătoare pentru alții.

Cum se vede situația în teren, ne povestește Marian Rotea, proprietar de Kona din Norvegia, care parcurge zilnic peste 120 kilometri dus-întors între domiciliu și serviciu:

„Locuiesc în Norvegia. Trec zilnic prin două sate apoi intru pe autostrada, unde conduc între 90 și 120 km/h.

La muncă sunt mai multe mașini electrice în parcare decât pe combustibil fosil. Pe stradă cele mai multe sunt Tesla, Nissan Leaf, VW e-Golf, apoi Hyundai.

Marian Rotea, proprietar Hyundai Kona, Norvegia

Marian nu este la prima mașină electrică, a mai avut pentru scurt timp un Ioniq și folosește la serviciu un Leaf și microbuzul Nissan e-NV200. Experiența acumulată în toate anotimpurile, din care peste doi ani cu modele electrice, ajută o comparație cu fosta sa mașina, un Audi A4 din 2010.

Intrebându-l despre defecțiuni după 50.000 km cu Kona, utilizată într-un climat aspru, Marian afirmă că nu a întâmpinat nici o defecțiune tehnică, dar:

Radarul se dezactiveaza la cel mai mic strat de zăpadă, dar nu mă deranjează. Când este ninsoare, zăpadă pe drum, prefer să conduc pe manual.

Avantajul la mine este ca pot găsi service foarte repede pentru reviziile periodice.

In plus, față de Audi-ul dinainte, am plătit aproape de 10 ori mai puțin revizia pentru Kona. Cel mai scump a fost 250 euro, cel mai ieftin 60 euro și în banii ăștia mi-au spălat mașina și au încărcat-o full.

Din nou despre consum și autonomie iarna

Am adăugat consumul realizat de Marian în Norvegia (linia punctată din ultimele trei săptămâni) la graficul celor cinci Kona din țară. Parcurgând o distanță de peste 60 km la fiecare drum, Marian obține acele valori de consum posibile IARNA cu o mașină electrică, în condiții ideale.

Foto – Marian Rotea

Aceeași concluzie la care a ajuns Marian cu Kona în Norvegia, sau noi cu TM 3 săptămâna trecută in Michigan: când călătoria depășește 50 de kilometri și temperatura se stabilizează în interior, consumul IARNA este rezonabil și permite drumuri lungi.

Alte experiențe cu Kona din ultima săptămână

Foto – Paul Vădeanu

Paul a obtinut cel mai bun consum la drumul cel mai lung din 12 decembrie.

Foto – Cristian Popescu

A fost o săptămână mai „caldă” cu plecări de pe la 3-6 grade și nu a mai fost nevoie de încălzire de la butonul „Front”(dezghețare „rapidă”) și am pornit direct cu clima la 22 grade și treapta 2 de ventilație.

Program normal casă-job-shopping-casă cu două excepții de 24 km (Cluj-Florești-Cluj) respectiv 50 km (Cluj-Gilău-Cluj), dar pe vreme ploioasă, carosabil umed sau cu mâzgă și ceață. Acolo este consumul cel mai bun totuși, mașina (habitaclul și bateria) apucând să se încălzească.

Cristian, Kona Highway, Cluj

Attila a acumulat săptămâna trecută 62 km, iar Titus ne anunță cu bucurie că Sibiul a ieșit din carantină și speră sa parcurgă din nou mai mulți kilometri electrici, decât cei 115 km de săptămâna trecută.

Cu ajutorul partenerilor noștri de la Casa Auto Timișoara, Tudor a finalizat un test drive extrem de interesant la Muntele Mic, despre care va povesti cât de curând.

Drumuri electrice cât mai bune oriunde va aflați. Hai că se poate și iarna!

NOTĂ: imaginea titlu Steven Loveday

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.