In vremuri tulburi, inundate de „fake news” sau mai rafinatele „alternative facts”, statisticile de inmatriculari si cele de vanzari par sa paleasca ca importanta, in fata afirmatiilor unor „guru” de tot felul.
Am imprumutat un titlu utilizat de Automobilwoche, la doar doua saptamani dupa ce presedintele Asociatiei importatorilor de vehicule in Germania (VDIK) declara ca va fi mai dificil de vandut masini electrice, in criza economica declansata de restrictiile pentru limitarea efectelor pandemiei.
Dincolo de repetarea obsesiva a unor adversari convinsi ai electromobilitatii ca „in Europa clientii nu sunt intersati de automobile electrice„, statisticile arata an de an o crestere a inmatricularilor, iar primul trimestru din 2020, a depasit toate recordurile anterioare.

In interviul cu Reinhard Zirpel, presedintele asociatiei importatorilor de automobile din Germania (VDIK), pe langa mult indragita idee de a scuti industria auto de amenzile pentru neindeplinirea normelor de emisii pentru CO2, ca si cum imbolnavirea cu virus ne imunizeaza la cea din cauza poluarii, presedintele VDIK afirma ca:
Va fi mai dificil sa vindem autovehicule electrice.
Reinhard Zirpel, presedintele Asociatiei Importatorilor de autovehicule in Germania
In afara de o subliniere a aversiunii cronice a dealerilor fata de masinile electrice, care necesita mai putina intretinere, amenintand aproximativ 50% din veniturile actuale ale service-urilor, prin eliminarea schimburilor de ulei, filtre, curele, bujii, etc. afirmatia este pur si simplu o negare a realitatii de pe piata europena.
Statisticile de inmatriculare arata ca vanzarile de masini electrice au crescut FARA PRECEDENT in primele doua luni ale anului 2020 (data interviului), care nu au fost afectate de pandemie in Europa.
Dupa publicarea cifrelor de inmatriculare pentru luna martie, Automobilwoche a revenit la subiect si publica o analiza bine documentata, intitulata: „In ciuda crizei, hibrizii si automobilele electrice in crestere”.
Originea afirmatiei despre antipatia clientilor pentru automobile electrice este justificata de obicei prin nivelul relativ mic al vanzarilor de hibrizi si masini electrice, fata de cele clasice pe benzina si motorina.
In 2019, la nivel mondial aceste doua categorii reprezentau doar 2.5% din inmatriculari, in Europa 3.6%, iar pe cea mai mare piata mondiala, China, 5.5% din totalul inmatricularilor de vehicule noi.
Situatia s-a schimbat insa radical in primele luni ale anului 2020 in Europa, unde anul acesta intra in vigoare normele cele mai restrictive pentru emisii de CO2 si dealerii au fost fortati prin cote de vanzare PEV impuse de producatori, sa colaboreze la atingerea obiectivelor si evitarea amenzilor.

Pe langa argumentele clasice invocate despre pretul mare de achizitie, autonomia redusa, reteaua insuficienta de incarcare si service-urile necalificate, in realitate vanzarile sunt in continuare limitate de LIPSA OFERTEI, atat ca numar cat si ca varietate.
Cu foarte putine exceptii, masinile electrice cautate de public nu exista in stocul reprezentantelor europene, iar durata de livrare dupa comanda este in prezent incerta, datorita intreruperii activitatilor la furnizori si pe liniile de asamblare.
Cu siguranta, orice perturbari din trimetrul II si III cauzate de pandemie vor fi exploatate de adversarii electrificarii pentru a sublinia idea falsa despre lipsa de interes a clientilor pentru mobilitatea electrica.
Dimpotriva, atunci cand au avut ce sa livreze, statisticile arata ca vanzarile de PEV (plugin electric vehicles) au crescut in primul trimestru, chiar daca cele clasice au scazut, ducand la un segment de piata electric fara precedent in Europa.
- 75% Norvegia – plus 19% fata de sfarsitul anului 2019
- 37% Islanda – plus 12% (rezultat dupa luna februarie)
- 28% Suedia – plus 17%
- 18% Germania – plus 15%
- 17% Olanda – plus 2%
- 15% Portugalia – plus 9.3%
- 12% Franta – plus 9.2%
- 12% Danemarca – plus 7.2%
- 8.3% Belgia – plus 5.1%
- 7.5% Elevetia – plus 2.1%
Dupa depasirea efectelor pandemiei in urmatoarele doua sau trei trimestre, vanzarile de autovehicule electrice isi vor relua ascensiunea exponentiala inevitabila, in conformitate cu curba de adoptarea a noilor tehnologii, pe care primele cinci clasate din Europa (Norvegia, Islanda, Suedia, Germania si Olanda) au ajuns in zona de crestere rapida (exponentiala).

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.