In vizită la VITESCO Timișoara cu echipa ROCHARGE

Sosirea la Timișoara a caravanei de opt modele 100% electrice, între care Tesla Model Y este cea mai ieftină, a fost oportunitatea să mă reîntâlnesc cu Andrei (Hyundai Kona, Brașov) și să fac cunoștință cu Tibi (Kia Niro, București), doi colegi de ”cursă lungă” a căror colaborare la proiectul Electromobilitate a început în luna noiembrie 2020.

Prin amabilitatea organizatorilor am petrecut o frumoasă seară împreună, având ocazia unui dialog extrem de interesant cu Mircea Meșter și colegii din caravana ROCHARGE 2023. Spre ghinionul meu, câțiva jurnaliști veterani și-au amintit de activitățile mele motor-sport din secolul trecut în echipa Dacia Rally Team și de acolo au pornit focurile de artificii despre motoristul, ca profesie și pasiune, devenit promotor al electromobilității.

Dacă electro-fanii prezenți au considerat tranziția o formă firească de adaptare la realitățile de astăzi, care își are originea în primele test drive-uri electrice din perioada 2007-2009, cât am fost detașat la Shanghai, electro-scepticii m-au bombardat cu întrebările standard despre autonomie, viteza de încărcare, service, etc.

Stai puțin… electro-sceptici la ROCHARGE 2023? Absolut! Doar utilizarea unui automobil electric te poate convinge de avantajele și inconveniențele actuale ale modelelor disponibile pe piața din România. Aș mai adăuga că doar utilizarea îndelungată a unui automobil electric și punctul de vedere al proprietarilor poate creiona o imagine realistă despre orice model electric.

Când pui banul unde este gura, opinia după câteva zeci sau sute de mii de kilometri parcurși electric este calificată. Când te răsfeți în fiecare zi cu altă mașină de peste 100.000 euro (reprezentând mai puțin de 1% din înmatriculările din România), într-un turneu superb organizat și finanțat de sponsori generoși, rezultatele depind doar de priceperea fiecăruia.

In vizită la VITESCO Timișoara

Vorbind de sponsori și de amabilitatea organizatorilor, Mircea m-a invitat să particip a doua zi la inaugurarea unui nou laborator de testare al firmei VITESCO, sponsorul principal al ROCHARGE 2023.

Pentru mine a fost o bună ocazie să revin în mediul ingineriei automotive și să dialoghez cu specialiștii VITESCO despre procesele de validare a design-ului (DV-design verification) și cel de verificare a calității primelor produse asamblate pe liniile de fabricație (PV-production validation).

După mai bine de 40 ani petrecuți în diferite domenii legate de automobil pe trei continente, am fost sincer impresionat de competența partenerilor de dialog pe parcursul turului prin laborator, fiindcă omul sfințește locul, chiar și în domeniile tehnice. Mulțumim Cristian (venit la eveniment de la alt laborator de testare VITESCO, cel din Iași) pentru discuția profundă despre specificații (requirements management) și knowledge management la nivelul unei organizații globale.

Despre investiția de la Timisoara și perspectivele de dezvoltare am aflat din prezentările vorbitorilor și din comunicatul de presă pus la dispoziție de specialiștii în cuvinte frumoase de la VITESCO, pe care îl vom atașa în format electronic, atunci când va fi disponibil.

Legăturile dintre VITESCO, ROCHARGE și tematica blogului nostru se regăsesc în cuvintele domnului director Cristian Mihaly:

Aproximativ 70 de noi angajări sunt planificate pentru laborator până la sfârșitul anului 2024, aducând astfel oportunități pentru specialiștii și studenții care doresc să contribuie la mobilitatea sustenabilă. Investițiile în mobilitatea sustenabilă sunt investiții pentru un viitor mai bun!”

Am aruncat o privire peste umăr și i-am șoptit lui Andrei: ”un viitor mai bun, mai curat și liniștit” parafrazând logo-ul inscripționat de mai bine de cinci ani pe materialele proiectului Electromobilitate: ”Pentru o lume mai bună, mai curată și liniștită!”

Constatând că tragem de aceeași căruță și în aceeași direcție, efortul echipei VITESCO de a produce componente și sisteme necesare vehiculelor electrice testate în România, sunt sigur că va fi bine primit în comunitatea noastră. Din acel moment am știut că suntem la momentul potrivit în locul potrivit, unde specialiști români vor contribui la proiectarea și validarea unor produse destinate viitoarelor componente pentru autovehicule electrice.

Probabil orice pasionat de mobilitate electrică știe că Tesla a produs peste 5 milioane de modele S3XY. La evenimentul VITESCO am aflat că firma a furnizat peste 5 milioane de motoare electrice necesare tranziției epocale la care asistăm.

Așa cum au definit specialiștii în comunicare de la VITESCO, în materialul despre colaborarea cu ROCHARGE demarată în 2019 (distribuit la eveniment în limba engleză):

”Electromobility engineering and on-the-road experience go hand in hand!”

Absolut de acord, motiv pentru care am oferit domnului director Cristian Mihaly datele furnizate de cei 82 utilizatori de automobile electrice pe parcursul a peste 2.5 milioane kilometri, majoritatea în România, monitorizați săptămânal în cadrul proiectului Electromobilitate.

In loc de concluzii, o privire spre viitor

Emoțiile organizatorilor unui eveniment de asemenea amploare, cu prezența invitaților din străinătate și a autorităților locale, au adus oamenii în centrul atenției așa cum o merită deplin, dincolo de cifrele sumelor investite, suprafețelor ocupate și numărului de echipamente sclipitor de noi.

Un subiect tehnic, destul de abstract pentru publicul utilizator, cum este cel al validării produselor, testelor EMC (emisii electromagnetice), îmbătrânirii accelerate prin expunere la temperaturi excesive, vibrații și praf, celebrul ”Arizona dust”, s-a transformat într-o placută plimbare prin spațiile generoase, frumos iluminate și dotate cu echipamente performante.

Dar înainte de toate sunt specialiștii și tinerii români, care pun umărul la progresul mobilității electrice și a căror efort de astăzi se va materializa în automobile electrice mai bune și mai eficiente, pe care le vom utiliza în următorii ani.

Imagini de la eveniment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.