Industria auto din România ca sursă de bunăstare astăzi și în viitorul apropiat

Cosmin adaugă de o bună vreme la cronica #konașilor informații utile din universul Hyundai. În ultimul episod, dedicat experiențelor acumulate de colegii proprietari de Kona în România, plus o perspectivă inedită oferită de Dan (Kona) despre „viața electrică” în Eleveția, am remarcat tabelul cu primii zece producători de automobile din Europa.

Ca deobicei, comparația se face cu anul precedent și Cosmin observă corect că producția auto în România a înregistrat cel mai mare salt pentru primele nouă luni din an +19.3%.

Cel mai mult m-a surprins însă evoluția față de aceași perioadă din 2019, ultimul an înainte de pandemie, lock-down și toate necazurile ce au urmat. Mi-a sărit în ochi că în tumultul acestor ani de mari provocări, Slovacia a depășit Franța și România a depășit Italia. Ingrijorător pentru Franța, unde președintele Macron care declara în 2020 că vor deveni liderii electrificării europene, faptul că producția din 2022 a scăzut la aproape jumătate din cât a fost în 2019.

De altfel, chiar dacă nu la fel de dramatic, această scădere este reală atât pentru 9 din cele zece țări listate, cât și pentru volumul total produs în primele opt luni, mai mic cu aproape 26%! (7.965 milioane în 2022 față de 10.743 milioane în 2019).

Singura excepție este România, unde producția a crescut cu 5% față de 2019.

In fața acestor cifre încurajatoare și cunoscând un număr considrabil de profesioniști din domeniul auto și IT care proiectează, testează, omologhează și realizează în Româmia o mulțime de componente pentru industria auto de pretutindeni, încep să visez la ce s-ar întampla dacă:

  • urmașul Springului ar fi asamblat în România, în loc să fie importat din China,
  • extracția de materii prime pentru acumulatori și rafinarea lor s-ar dezvolta și la noi,
  • investiții strategice în cercetare ar duce la dezvoltarea unor componente pentru acumulatori, care să atragă producția lor în țară,
  • reciclarea acumulatorilor pe scară largă și reintroducerea materiilor prime astfel obținute în circuitul economic ar deveni o prioritate,

In această etapă unică din istoria industriei auto, când monștrii sacrii se clatină și mici startup-uri au curajul să lanseze proiecte îndrăznețe în domeniul mobilității electrice, nu ar fi momentul oportun să acaparăm o felie din viitoarea piață de autovehicule și componente electrice, așa cum procedează în prezent Polonia, Turcia, Vietnamul și Arabia Saudită cu proiectele lor naționale în domeniul automobilelor electrice?

Mă trezesc din vis și mai privesc o dată ingrijorat tabloul capabilităților în domeniul mobilității electrice pictat de BNEF – Bloomberg New Energy Finance pentru întâlnirea G20 din Indonezia.

Sursa: BNEF

Chiar așa să fie? Nici măcar între primele 30 de țări ce contribuie la viitorul mobilității electrice nu ne găsim locul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.