Hyundai Bluelink Europe app între utilitate și marketing

Folosesc Hyundai Bluelink Europe app (Android & IOS) de aproximativ 7 luni, timp în care am depășit borna primei revizii. Ca un mic istoric al aplicației pot spune că versiunea inițială era ceva mai primitivă, probabil folosind un schelet de android mai vechi. De curând au făcut un refresh aplicației, dar funcționalitățile au fost păstrate identice.

Hyundai Bluelink dintr-o privire

Grupul sud korean a introdus aplicația pentru pentru mașinile cu ecran de 10 inch. Personal consider că a făcut-o dintr-o rațiune de marketing în primul rând. Cât despre utilitate, pare lăsată ceva mai la urmă. În procesul de vânzare consultantul a insistat de mai multe ori pe aplicație, control remote și care mașini beneficiază de Bluelink.

La pornirea aplicației avem un dashboard destul de bogat și care ne ajută să avem o privire de ansamblu. Vedem în imaginile de mai jos o zonă de stare, o zona de status, my trips, remote, hartă și altele.

Funcții utile

Sunt destul de multe funcții, iar aplicația e intuitivă. Voi insistă pe funcțiile care mi s-au părut mai utile din perspectiva personală, evident.

Hyundai Bluelink My Trips

My Trips

Pentru mine, cea mai utilă funcție e My trips. O folosesc pentru a confrunta datele adunate de mine în drumurile zilnice.

În acest meniu se poate naviga maxim 3 luni în urmă. Pentru fiecare lună vom vedea ca informații generale:

 • timp (minute)
 • distanță (km)
 • viteză medie (km/h)
 • viteză maximă (km/h)

Avem detalierea acestor informații per zi, pentru fiecare drum efectuat:

Hyundai BlueLink one trip
Detaliile unui singur drum

Nu pot să nu mă întreb cum ar fi să avem și consumul fiecărui drum?

Status

Selecția <TAB>-ului status (pictograma mașină) vom avea mai multe informații despre încărcare, climă și altele. Pictogramele își schimbă pur și simplu culoarea in funcție de status.

Vehicle management ne duce într-o pagină nouă, în care avem un raport pe ultima lună a numărului de porniri, distanță parcursă, cât timp a fost motorul on. În partea de sus avem un ODO meter, iar jos ni se mai confirmă o dată că toate sistemele sunt ok.

De pe această zona de status lipsesc informații tehnice, dintre care aș aminti câteva:

 • temperatura exterioară
 • temperatura bateriei
 • sănătatea bateriei

Mai mult, consider că acest status s-ar putea extinde cu o selecție a perioadei de timp din care să poți extrage informații.

Hyundai BlueLink remote control

Telecomanda Hyundai Bluelink Europe app

Funcția cel mai des promovată este cea de „telecomandă”. Remote control are câteva componente utile, după cum se vede în imaginea alăturată.

Funcțiile sunt simple, ele ne ajută să trimitem câteva operațiuni mașinii:

 • start/stop climă
 • start/stop încărcare
 • închidere/deschidere uși

Putem regla temperatura, dar avem și un meniu suplimentar pentru setări suplimentare. Vom vedea pe pagină următoare posibilitatea de a spune mașinii să degivreze parbrizul ca o prima opțiune. Cea de-a două opțiune este de a porni încălzirea geamului din haion, oglinzile laterale și volanul.

Hyundai BlueLink Defrost & heating
Meniu degivrare
Hyundai BlueLink culoare port încărcare

Funcția de climatizare va utiliza în mod normal energie din bateria lead-acid. Dacă mașina este conectată la o sursă de alimentare funcțiile de climatizare vor utiliza energie transferată de la charger/priză. Un lucru ușor de observat pentru că se schimbă culoarea portului de încărcare.

În același timp se încarcă și bateria lead-acid. Aceasta alimentează consumatori din zona de servicii ale mașinii.

În mod curent am utilizat funcția de climatizare pe timp de vara în momentele în care mașina a rămas într-o parcare și s-a încălzit.

Pe timp de iarnă am testat această funcție, dar nu o folosesc în mod curent. Mașina pleacă de obicei din garaj dimineață, unde avem o temperatura de 15-17 grade.

Notificări

Se observă pe dashboard o icoană sub formă de clopot. Aceasta ne duce în zona de notificări, unde aplicația înregistrează fiecare mesaj primit sau trimis mașinii. Sunt informații legate de:

 • notificări
 • alarme
 • situații în care mașina a eșuat să execute o comandă

Cele mai multe sunt notificările de uși deschise. Această este trimisă de fiecare dată când închizi toate ușile și cheia iese din raza de acoperire. Personal sunt fanul #1 al acestei notificări 🙂

Fiecare comandă care e dată de utilizator primește și un răspuns din partea mașinii. În cazul în care sunt probleme de acoperire sau desincronizare aplicația va semnala acest lucru.

În multe locuri în aplicație am observat acel cerc neterminat cu o săgeata. Este evident un buton de refresh. Comunicarea aplicație și mașină este supusă unui PIN de securitate. Acesta se cere la momentul la care se cere informații de la mașină. O introducere a PIN-ului rămâne activă pentru 10 minute. Opțiunile de securitate oferă și varianta de a utiliza amprenta(ele) din telefon in loc de PIN.

Setări Hyundai BlueLink

În <TAB>-ul More avem mai multe setări. Toate acestea sunt suficient de intuitive pentru a fi acționate în deplină siguranță. Mi-a reținut atenția opțiunea Energy consumption. Sunt informații bune înregistrate acolo, dar fără posibilitatea de a extrage ceva relevant.

Dincolo de marketing

Aplicației Hyundai Bluelink Europe îi lipsesc câteva funcții care le-aș considera extrem de utile:

 • selecții multiple pe perioade de timp pentru distanțe parcurse, energie si consum, temperaturi, viteze;
 • mai multă exactitate nu strică niciodată. În era tehnologiei mi se pare cel puțin greșit că utilizatorul să-și culeagă datele manual după fiecare drum doar pentru că noi, mare producător, am făcut o aplicație pentru a fi promovată la vânzare;
 • mai multă stabilitate nu ar strica. sunt multe discuții în jurul desincronizării aplicației de mașină;
 • pe zona de climatizare ar trebui precizat dacă se trimit și comenzi pentru precondiționare a bateriei;

Mai sunt și altele pe care le-am amintit mai sus, mai specific pe fiecare <TAB> în parte. Nu am folosit toate funcțiile, peste Map am aruncat o privire cu ocazia compilării acestui material. Acele funcții care nu au prezentat interes nu le-am inclus, sau le-am trecut în revistă doar.

În cadrul proiectului Electromobilitate suntem deschiși la discuții pe marginea articolelor publicate. Eu sunt deschis la teste legate de aplicație, așa că va încurajez să lăsați comentarii cu experiențele voastre legate de Hyundai Bluelink Europe app.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.