Dacia Spring, Skoda Citigo și VW e-Up – consum în creștere la începutul sezonului rece

Fiindcă în aceste zile câteva mii de proprietari de automobile electrice (în general cei ce au luat în primire mașinile începând din luna aprilie) au fost cuprinși de friguri citind consumul de la bord, vrem să vă asigurăm că nu este vorba de electro-gripă sau altă boală transmisibilă.

Molipsitoare este doar panica, răspândită foarte ușor în media socială de consumuri cu valori mari înregistrate în aceste zile pe distanțe scurte. Odată cu creșterea consumului, autonomia estimată scade vertiginos și electromobiliștii aflați la prima întâlnire cu sezonul rece se întreabă dacă este un defect cu mașina lor?

Aceași creștere bruscă a fost comunicată și de colegii din Grupa Mică a proiectului Electromobilitate, cu o singură excepție pe care o vom analiza mai amănunțit.

Consumul mediu săptămânal

După cum indică graficul și veți citi mai jos, Wiwi (Citigo), Laslo (e-Up), Mihai (Spring) și Octavian (Spring) ne-au comunicat creșteri considerabile ale valorilor medii de consum pentru săptămâna trecută.

Doar Marcel și Springul lui năzdravan, trecut de 59.000 km, par neafectați de temperaturile în scădere. Ca să fim siguri că nu este o eroare de citire, am privit în urma la primul set de date transmis de Marcel în 18 octombrie 2021.

Cazurile diferite de utilizare la Timișoara (Doina și Wiwi-Citigo), Cluj (Laszlo-eUp) și Deva (Marcel-Spring) au rezultat în curbe diferite, ce aproximează consumul mediu pentru 58 săptămâni. Ierarhia părea clară, terenul plat, clima blândă și deplasările în modul ECO, la ore când aglomerația este mai mică în Timisoara, favorizând Citigo-ul.

Springul lui Marcel a avut tot timpul un consum ceva mai ridicat și Mihai împreună cu Octavian au confirmat acest lucru cu informațiile transmise din Fălticeni și Sibiu. Cu atât mai interesantă este intersectarea curbelor de consum pentru Spring și e-Up în ultima săptămână (zona marcată cu cerc).

Așa cum am aflat de la Marcel, la ultima călătorie cu Spring-ul în Germania, valorile de consum sunt rezultatul circulației cu viteze liniștite, evitând autostrada, o strategie adoptată și de Laszlo pentru călătoriile la Budapesta cu e-Up.

În acest mod de utilizare, odată mașina încălzită după plecare, consumul de energie pentru confortul pasagerilor rămâne constant și mult mai redus decât la drumurile scurte în oraș, unde odată cu deschiderea ușilor se pierde toată căldura acumulată.

In plus, la temperaturi scăzute, frânarea regenerativă este limitată (pentru protecția acumulatorului) și energia recuperată mai redusă decât în sezonul cald.

In concluzie, orice model electric poate fi utilizat în sezonul rece și pe distanțe mai lungi, cu mențiunea că pauzele de încărcare vor fi mai dese și vor dura mai mult. Pentru detalii recomand cele două drumuri de iarnă de la Câmpina la Iași parcurse de Marius cu VW e-Up.

In direct cu proprietarii

Marcel – Dacia Spring, Deva

Dacia Spring de Deva prezintă bilanțul 14 – 20 noiembrie 2022, care cuprinde un drum cu emoții în Germania.

– total distanță parcursă, adică „călătorie A”: 2331 km;

– consum mediu realizat: 12,88 kWh/100km;

– cost total (euro și forinți la curs BNR): 888,86 lei (au fost unele costuri peste timpul alocat la stații);

– viteza medie orară: 55,6 km/h.

Laszlo – VW e-Up!, Cluj

Azi a nins la noi :-).

eUP! arată o creștere bruscă de consum la cei aproape 30.000 km pe care îi are. Este posibil să se fi făcut ceva update OTA la soft să arate valori mai aproape de real? Statistica arata asa:

Ce-i drept, temperaturile au fost cam scăzute și acum avem cauciucuri de iarnă, dar creșterea săptămânală pare exagerată. Incă se încadrează în specificațiile producătorului (adică min.160 km/max. 260 km autonomie). Incărcată la 80% bordul arată tot timpul 160-165 km, ceea ce înseamnă în jur de 180 km cu un plin și coincide la finalul zilei cu km efectiv parcurși zilnic (respectiv aproape 100).

Oricum, ar trebui să verific SOH, dar am zis că mai am doar 1000 și ceva de km până la prima revizie așa că mai aștept un pic și îi rog pe cei de la VW să verifice toată mașina.

Mihai – Spring, Fălticeni

Dacia Spring, Fălticeni, 14 – 20 noiembrie 2022 (77% SoC)

  • Distanța parcursă: 199 km (mers 50% prin oraș reprize de 4-5 km, cu încălzire, cu multe opriri, lăsat copiii la școală)
  • Viteza medie: 29,5 km/h
  • Consum mediu: 17 kWh / 100 km
  • Cost încărcări: 0 lei.
  • Număr încărcări: 2 încărcări la Electromagnetica Suceava.Energie încărcată: 41.44 kWh.

Când am plecat dinspre Fălticeni spre Suceava, temperatura bateriilor era de 3 grade Celsius. Ajuns la Suceava, cu 5 grade la baterii, stația debita cu 16.6 kWh la 6% SoC. Timp de încărcare estimat până la 100%: 85 minute.

La 42% SoC deja temperatura bateriilor ajunsese la 13 grade Celsius și stația debita cu 19.25 kW.

La 80% SoC, bateriile aveau 18 grade Celsius și stația debita cu 24.7 kW. Am oprit la 95% SoC după 78 minute și 24 kWh încărcați. Înaintea sosirii la stația de încărcare, mașina nu trebuie menajată, bateria trebuie ”stresată” astfel încât temperatura să fie cât mai ridicată și stația să debiteze mai repede curent.

Octavian – Spring, Sibiu

Săptămâna trecută am parcurs cu Dacia Spring 95 km cu un consum de 18,7 kWh/100km la o viteză medie de 35.9 km/h și cost de 12,4 Lei.

Doina și Wiwi – Citigo, Timișoara

Prima săptămână în care energia consumată, pe o distanță foarte scurtă, pentru climatizare a fost mai mare decât energia recuperată prin frânare regenerativă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.