Înmatriculări Elektroauto pe cea mai mare piață auto europeană

Locul de naștere al automobilului și motoarelor cu ardere internă (Otto, Diesel, Wankel) nu se numără printre fruntașii mobilității electrice, dar rămâne o sursă importantă de modele second hand, datorită numărului mare de automobile electrice înmatriculate începând din 2020, când subvenția a fost majorată după primul lock-down.

Mai concret, doar în primele zece luni din 2022 EU EVs raportează un numar 308.171 înmatriculări.

In doar cinci ani, segmentul electric a crescut de la mai putin de 5% din înmatricularile noi, la peste 32%, aprope o treime din automobilele noi. Cu doar câteva săptămâni rămase până PHEV-urile vor fi excluse de la subvenții, iar cele pentru BEV se vor diminua, ne așteptâm la un val de înmatriculări pe firme și privați… dacă mai apucă. Se va ridica ponderea electricelor în decembrie la peste 50% din înmatriculările noi pe cea mai mare piață europeană?

Tradițional, comunicatele de presă KBA-Kraftfahrt Bundesamt menționau numărul de automobile 100% electrice împreună cu PHEV (hibrizi plug-in) și uneori chiar amestecat cu hibrizi, ca un fel de categorie a cenușăreselor nedorite. In statistica de final din 2021, categoria mașinilor cu priză nici măcar nu este menționată, atât de mare este jalea după o epocă pe cale să apună.

Sursa: comunicat KBA

Dar, la fel ca în poveste, după venirea prințului în căutarea Cenușăresei și începerea livrărilor de la Giga Berlin, KBA a publicat un comunicat de presă în format nou, unde categoria Elektroauto (BEV) a câștigat în sfârșit dreptul la existență.

Somnul cel îndelungat al liderilor din industria europeană, constrânși cu forța să producă modele electrice, cu scopul de a înghesui emisiile de flotă sub baremul după care amenzile europene devin usturatoare, are însă implicații majore pe termen mediu:

  • Tesla produce și livrează Model Y în ograda proprie și importă Model 3 din China, clasând ambele modele înaintea celor locale.
  • Firmele din China au depistat cu ușurință retragerea celor germane spre modele mari, grele și scumpe, iar atunci când a sunat goarna de atac, au pornit în gurp organizat, mai întâi spre mai îngăduitoarele țări nordice, iar apoi spre Vaterland.

Gata cu vorbăria, să vedem ce ne spun cifrele și statisticile.

Inmatriculări ianuarie – octombrie Germania

Sursa: EU EVs

Inmatriculări Tesla

Vom utiliza ca imagine de referință înmatriculările din cele 11 țări din Europa de vest monitorizate de EU EVs, pentru a identifica acea porțiune plată, din prima lună a fiecărui trimestru (aprilie, iulie, octombrie), când nu se fac livrări din China.

Tesla Model Y – inmatriculări europene (11 țări Europa de vest)
Model Y – inmatriculări Germania

Pe măsură ce volumul de producție crește la Giga Berlin, livrările continue vor lua locul celor în salturi, cu aglomerație la final de trimestru, așa cum demonstrează luna octombrie în Germania.

Model 3 – inmatriculări Germania

Cât de lungă a fost sincopa pentru Model 3 în Germania anul acesta, o dovedește curba aproape plată din martie până la mijlocul lunii iulie. Înmatricularile actuale sunt mai mici decât cele din 2021, rezultatul fiind că Fiat 500e a urcat pe locul II după primele 10 luni.

Inmatriculări Fiat 500e

Sursa: EU EVs

Singurul model al grupului Stellantis asamblat pe o platformă dedicată este Fiat 500e, o moștenire a strategiei FCA (Fiat Chrysler Automobile) înainte de contopirea/achiziția de către grupul PSA.

Dublarea livrărilor în Germania în primele 10 luni, față de anul trecut, au propulsat micul italian pe locul II al înmatriculărilor, dovedind apetitul cumpărătorilor pentru automobile mici și economice de oraș.

Inmatriculări grupul VW

Nu același lucru a decis grupul VW, care după ce a anunțat stoparea producției pentru e-Up! (fiindcă ar fi fost nerentabil), l-au readus la viață ca să salveze bilanțul de CO2 al flotei în 2020, atunci când ID.3 nu s-a vândut, fiindcă nu era finalizat softul (fie vorba între noi… nici acuma nu este). În prezent micuțul nostru prieten de oraș a fost pus la colț.

Curios poate fi faptul că și livrările de ID.3 sunt cu mult sub nivelul de anul trecut, dar asta ar putea avea mai mult de-a face cu preferințele clienților.

Nici Enyaq nu a scăpat de reducerea livrărilor (pe motiv de lispă de rentabiltate la fel ca ID.4?). Începând din septembrie nu a mai ținut pasul cu livrările de anul trecut.

Cu toate acestea un model se bucură de atenție continuă și volumul de producție cuvenit, deși este în al patrulea an de la începerea livrărilor. Ați ghicit? Marele e-Tron!

Cu o mare plecăciune de respect la ieșirea definitivă de pe scenă a invovativului BMW i3, ne întrebăm dacă retragerea BMW și Mercedes spre modele (cele mai) scumpe va contribui la succesul celor două mărci premium de prestigiu?

Până una alta în TOP 20 pentru Elektroautos pare să fi rămas mult loc pentru mașini mai accesibile la preț, cu soft funcțional și dimensiuni compatibile cu locurile de parcare din aglomerațiile urbane.

Doar mie mi se pare că executivii germani, prinși în foarfeca dintre nevoia de profituri imediate pentru investitori plus propriile buzunare și electrificarea gamei de produse, cu acumulatori produși de firmele chinezești, parcă telefonează:

Alo, China, ne trimiteți căteva vapoare de Elektroautos pe care clienții să le poată cumpăra?

NOTĂ:

Nu am ignorat înmatriculările pentru ID.4, doar că sunt mai greu de comparat an de an. Din motive știute doar de echipa EU EVs, începând din luna februarie 2022 raportările înmatriculărilor de ID.4 se fac cumulat cu ID.5.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.