Scumpirea acumulatorilor – criză sau oportunitate?

In cercurile pasionaților de automobile electrice revine frecvent întrebarea legată de livrările lente, ce nu țin pasul cu cererea, generând termene de așteptare de peste un an din momentul plasării comenzii.

Inițial am auzit justificarea de la Hyundai că au fost surprinși de cererea pentru Ioniq, apoi pentru Kona… sau cea de la BMW că europenii nu ar fi interesați de automobile electrice.

A urmat în 2020 pandemia și prima reacție cu lock-down total, care a devenit țapul ispășitor pentru orice. In 2021 scuzele au migrat rapid către lipsa de chip-uri și apoi a componentelor provenite din China, iar în 2022 spre cea de cablaje din Ucraina.

Tesla – livrări și segment de piață (Sursa: Raportul Tesla trim III, 2022)

In tot acest timp Tesla a livrat mașini produse la Fremont, California și Shanghai, chiar dacă fabricile au fost închise pentru săptămâni în șir. În plus, în acest interval de timp Tesla a crescut volumul de producție și a construit două fabrici noi la Berlin și Austin, Texas. Rezultatul se vede clar, Model Y fiind instalat în fruntea clasamentelor globale, secondat de Model 3, la mare distanță de orice posibil concurent.

Lecția pentru industria auto, dar și în general, este că orice criză poate deveni o oportunitate.

Contrar prognozelor, prețul acumulatorilor crește

Prognoza general acceptată și confirmată pentru mai bine de un deceniu, a fost că prețul acumulatorilor va continua să scadă, pe măsură ce volumul de producție crește, așa cum s-a întamplat pentru mai bine de zece ani.

Începând din 2021 saltul prețului pentru materiile prime a dus inițial la o încetinire a reducerii costului acumulatorilor, apoi la o inversare a trendului.

Sursa: statista

Am promis că voi reveni la impactul creșterii prețului acumulatorilor asupra profitabilității gamei de modele electrice pentru firmele auto tradiționale, fiindcă aici am putea găsi explicația reală de ce producția de automobile electrice este limitată în Europa la volumul necesar evitării amenzilor pentru depășirea cotei de CO2.

Două articole explică situația cu VW ID.4 în Europa și gama GM în America de Nord:

  • VW – Carscoops
  • GM – PR news wire

Pentru a înțelege de ce se scumpesc acumulatorii este utilă imaginea creată de Visual Capitalist.

  • 51% din costuri sunt generate de materiile prime pentru catod și doar 24% revin producției. Ca urmare, dacă prețul materiilor prime necesare fabricării catodului cresc, avantajul volumului mărit de producție este pierdut.

Până în 2020 prețul pentru carbonatul de litiu a scăzut proporțional cu volumul, dar imediat după lock-down prețul a explodat, în mai puțin de doi ani înregistrând o creștere cu 400%!

Sursa: CNEVpost

In numeroase prezentări ale rezultatelor trimestriale pentru investitori și analiștii financiari, echipele de conducere ale firmelor dedicate producției de vehicule electrice au avertizat că profitabilitatea le va fi afectată de actuala scumpire. Dincolo de Tesla și startup-urile americane (Rivian și Lucid Motors), cei mai vocali au fost antreprenorii chinezi, care își văd astfel ofensiva globală încetinită sau chiar deturnată.

William Lee, CEO NIO, nu s-a ferit să afirme răspicat că actuala scumpire explozivă nu este justificată doar de cerere, ci este un rezultat al speculei intermediarilor și a firmelor specializate în rafinarea litiului necesar producției de acumulatori. Mai multe detalii despre creșterea speculativă a prețului cu 400% găsiți aici.

Ce este de facut?

Sursa: BNEF

In pregătire pentru conferința G20 din Indonezia, BNEF – Bloomberg New Energy Finance a publicat în 12 noiembrie 2022 o clasificare a principalilor jucători din lanțul global al furnizării acumulatorilor Li-ion.

Fiind pe primul loc la producția de materii prime, a celei de acumulatori și a cererii generate de industria locală, China și-a croit un rol major în noua industrie auto electrificată.

Saltul înmatriculărilor din prima jumătate a anului cu 113%, dovedește că cererea este viguroasă și oferta mai mare decât pe orice altă piață importantă, ca urmare creșterea prețurilor acumulatorilor afectează piața chineză disproporționat de mult.

Cu atât mai mult cu cât o serie de producători auto mari sunt firme de stat, autoritățile locale par motivate să stârpească specula cu materiile prime necesare fabricării acumulatorilor Li-ion. (Chinese regulators vow to crack down on price gouging as lithium prices rise to staggering levels).

Alternativa Tesla

O sursă bună pentru a înțelege cum folosește Tesla actuala criză ca nouă oportunitate de afaceri este articolul lui Will Locket – Tesla Gets Yet Another Huge Advantage.

Anunțate la ultima ediție Tesla Battery Day – 22 septembrie 2020, acțiunile consecvente în direcția îmbunătățirii și reducerii costului acumulatorilor, propulsează Tesla din nou în fruntea plutonului în cursa pentru o felie cât mai mare din gigantica piață auto electrică în curs de formare.

Obiectivul #1: Producție de ordinul TWh (Terawattora) pentru lansarea producției Cybertruck și Semi.

Data livrarii primelor camioane Semi este 1 decembrie 2022, iar pentru Cybertruck mai trebuie să așteptăm un an, ceea ar putea fi o confirmare că Tesla și furnizorii săi pot asigura o producție de ordinul TWh pentru acumulatorii necesari extinderii gamei S3XY.

Obiectivul #2: ieftinirea componentelor pentru producția de acumulatori

Este evident că evoluția prețului pentru carbonatul de litiu (scumpire cu 400%), de la data prezentării Tesla la Battery Day până astăzi, stă în calea atingerii obiectivului, dar cum vom vedea va cauza doar o întârzie.

Din activitățile prezentate în cele cinci domenii cu impact asupra prețului acumulatorului este suficient dacă ne concentrăm atenția asupra materialelor pentru producția catodului și în special suspectul nr. 1 pentru creșterea costului acumulatorilor – Litiul.

Din materialul de prezentare la Battery Day rezultă ca litiul reprezintă 25% din costul defalcat pentru catod. Interesantă este și remarca că statul Nevada are suficient litiu pentru a electrifica întreaga flotă americană, care s-a dovedit un avertisment cu bătaie lungă, la dependența de importurile din China.

Tot cu această ocazie Tesla a lansat un apel la producătorii de nichel și litiu, afirmând că extracția și rafinarea litiului este o „licență pentru tipărit bani”, afirmație repetată și doi ani mai târziu, în raportul financiar pentru trimestrul II, iulie 2022.

Ce a urmat după Battery Day?

Reciclarea ca sursă de materii prime

Cu avertismentul că reciclarea unui volum mare de acumulatori este decalată cu cel puțin 10 ani față de producția inițială, Tesla (la fel ca alti mari producători de acumulatori: BYD, CATL, Northvolt și firme specializate) investește, împreună cu partenerii, în surse de materii prime obținute din reciclare.

Pentru detalii despre reciclarea acumulatorilor, proiecte în derulare și colaborarea cu firma Redwood Materials, condusă de J.B. Straubel, unul din fondatorii Tesla, care a fost 15 ani în rolul de CTO – chief technical officer, recomand articolul:

Alte variante

Calea Tesla de a ocoli criza scumpirilor de materii prime cu siguranță nu este unică. Marii producători de acumulatori au contracte preferențiale, pe termen lung, cu furnizorii de materii prime și dezvoltă în continuu tehnologii noi. Generația nouă de acumulatori produși de CATL (cel mai mare furnizor de acumulatori din lume), denumită Qilin, este foarte promițătoare.

Zeekr 001 – sursa Geely

Daca intr-adevăr Zeekr 001, primul model al sub brand-ului premium aparținând grupului Geely echipat cu acumulatori CATL Qilin, va îndeplini în exploatarea cotidiană promisiunile din specificațiile tehnice, ne așteaptă vremuri foarte bune.

Detalii despre Zeekr 001 și comparația cu Tesla găsiți aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.