Înmatriculări Germania și Olanda – două povești diferite

Clienții din Germania și Olanda fac parte din grupul europenilor cu cea mai mare putere de cumpărare, prin urmare analiza înmatriculărilor de autovehicule electrice este un exercițiu util pentru a înțelege încotro se îndreaptă electromobilitatea pe continent, dar și pentru a afla ce modele electrice vor fi disponibile pe piața second hand în următorii ani.

Germania, fiind cea mai mare piata europeană, influențează rezultatele la nivel de continent și loialitatea feroce a publicului pentru mărcile locale (chiar dacă softul pentru ID.3 mai derapează după un an și jumătate de la lansarea producției), ajută la poziționarea VW pe primul loc în clasamentul producătorilor, indiferent de tipul de tracțiune utilizat.

Publicul olandez în schimb a dovedit un mare interes pentru mărci si modele de pretutindeni și atunci când producătorii au livrat pe măsura cererii, am găsit în vârful clasamentului Kia Niro sau Tesla Model 3, atunci când Tesla livrează loturile produse pentru Europa, în partea a doua a fiecărui trimestru. Și producătorii chinezi testează gusturile europene în Țările de Jos, după lansarea aproape obligatorie în Norvegia, care rămâne piața cu cel mai mare segment de automobile electrice noi din lume.

Înmatriculări Olanda

Analiștii de la EVsales au calculat că în luna aprilie 21% din înmatriculările noi au fost reprezentate de automobile 100% electrice (BEV) și hibrizi plug-in (PHEV), ceea ce a ridicat segmentul pentru anul 2021 la 17%, după un început de an mai timid.

Înmatriculări Germania

Cu o creștere spectaculoasă față de aceeași perioadă din 2020, afectată de primul lock-down, piața germană dovedește că subvențiile au funcționat și 22% din înmatriculările de noi vehicule sunt 100% electrice sau hibrizi plug-in, o preferință a industriei auto germane, care poate prelungi în acest fel producția de motoare termice și accesoriile necesare funcționării acestora.

Nu vom intra în detaliu în analiza înmatriculărilor pe modele, fiindcă par puternic distorsionate de interesele promoționale, susținute de livrări preferențiale pe anumite piețe. Exemplu: 1811 înmatriculări ID.4 în Norvegia, pentru un loc I pe piața barometru și doar 1446 în Germania, unde interesul este de a plasa cât mai multe ID.3, care după lansarea ratată de anul trecut nu au atins popularitatea sperată pe alte piețe europene.

Cat de încăpățânată este cererea publicului pentru anumite modele electrice o dovedește cel mai bine istoria îndrăgitului VW e-Up, care a fost sortit pieirii spre finalul anului trecut împreună cu Citigo și Mii, iar acum conduce în clasamentul înmatriculărilor după patru luni.

Chiar dacă nu este pe placul executivilor de la VW, fiindcă nu aduce profitul rachetelor electrice de la Porsche și Audi, cu care împarte livrările limitate de acumulatori ale furnizorilor din Asia, publicul dorește automobile accesibile ca preț și compacte, pentru transport eficient, curat și liniștit în aglomerațiile urbane, în timp ce producătorii lansează modele tot mai mari și mai scumpe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.