Exemple de soluții pentru viitorul stațiilor de încărcare

Recent am pornit de la anunțul contractului pentru instalarea celor 16 stații de încărcare ale Primăriei din Timișoara și a reacției critice a unor electro-sceptici, pentru a demonstra câteva posibile soluții pentru viitorul electrificat al transportului și a întrebării fundamentale: unde vom încărca?

Pe langa exemple bine cunoscute promovate de Tesla prin rețeaua globală SuperCharger, a extinderii în Europa a stațiilor de înlocuire a acumulatorilor aduse de NIO din China, sau a stațiilor pentru camioane cu puteri instalate de ordinul Gigawaților din California, scriam atunci că și alți producători plănuiesc rețele proprii de încărcare.

Desigur că fragmentarea și mai puternică a rețelelor, care în prezent reprezintă un coșmar de aplicații, ecusoane RFID, modalități de plata și tarife, nu pare a fi calea cea mai bună, dar două exemple culese din știrile săptămânii demonstrează că există căi diferite de abordare.

Audi

Într-un comunicat de presă cu puternice accente ecologice, Audi prezintă o stație cu șase puncte de încărcare, combinată cu un loc de odihnă pentru pasageri.

Modul în care Audi a conceput acest hub se bazează pe o sursă staționară de 2.45 MWh, formată din acumulatori recuperați. Încărcați peste noapte, când consumul este mai mic, din rețea și peste zi cu o instalație fotovoltaică, Cubul, cum a fost denumit de Audi, poate încărca șase automobile în paralel, cu o putere maximă de până la 300 kW. In acest fel, încărcarea automobililor electrice în loc de a suprasolicita rețeaua, va contribui la echilibrarea consumului între zi și noapte, pentru o utilizare mai eficientă a centralelor existente.

Deși prima locație nu a fost încă precizată, Audi plănuiește inaugurarea primului „Cub” pentru a doua jumătate a anului și promite că fiecare punct de încărcare poate fi rezervat în avans.

Din comunicat nu este clar dacă stațiile de încărcare vor fi puse și la dispoziția altor mărci, sau vor rămâne exclusiv un avantaj al clienților Audi, după modelul de succes al SuperChargerelor Tesla.

Fastned

Firma olandeză Fastned a găsit sprijin la consiliul local din Oxford și împreună cu firmele Pivot Power și Wenea construiește primul Energy Superhub, care va combina pentru început 12 SuperChargere Tesla cu 14 încărcătoare rapide, pentru modele produse de alte firme.

Planul de punere în funcție până la finalul anului va asigura încărcarea cu energie regenerabilă în paralel pentru zece vehicule, cu o putere de până la 300 kW. Pe termen mai lung sunt prevăzute 40 de astfel de centre de încărcare combinate, ceea ce dovedește o nouă fază de dezvoltare Tesla pentru modul de amplasare al punctelor SuperCharger.

În concluzie, teama electro-scepticilor că viitoarele milioane de automobile electrice vor asalta rețelele de încărcare, perturbând bunul mers al furnizării de energie electrică, preocupă un spectru larg de firme, începând cu cele de specialitate, producătorii auto și furnizorii de energie electrică. Împreună se caută soluții, se dezvoltă proiecte pilot, se experimentează și se aleg soluțiile optime pentru viitorul electromobilității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.