VW ID.3 și prețul pieselor de schimb

O întrebare firească, care frământă în egală măsură pe cei interesați de achiziția unui automobil electric, dar și pe actualii proprietari, este prețul pieselor de schimb, care nu sunt acoperite de garanție și în general costurile după ce expiră garanția.

Mașina cu cei mai mulți kilometri din echipa noastră este Kona lui Dan, care a depășit 100.000 km FĂRĂ PROBLEME și a primit recent un certificat de sănătate 100%, după revizia anuală și ITP. Paul se apropie cu Kona lui de 70.000 km tot fără probleme și lista poate continua, dar nu ajută la înțelegerea costului pieselor de schimb.

In schimb, ghinionul la Călin cu VW ID.3-ul său ne avertizează despre posibile costuri ridicate și timpi lungi de așteptare pentru piese, ceea ce aflasem și de la Wiwi, după ce Citigo-ul familiei a fost blocat 47 de zile în service în așteptarea unei piese de schimb.

Reparații , o lună Aprilie cu ghinion și cum am înțeles de ce se numesc Sisteme de asistență a șoferului și nu altfel…

A doua parte a lunii Aprilie a fost presărată cu ghinioane , mai întâi un mic incident la oglinda și după, o pățanie ceva mai mare la o jantă și anvelopă .

Despre oglindă nu sunt multe de povestit, ceea ce e important de știut este că în caz de avarie la oglindă (aici mă refer la plasticul negru) va trebui înlocuită toată, cu tot cu mecanism , ceea ce aduce o cheltuială undeva la 1880 RON. Pentru variantele care nu au oglinzi rabatabile electronic nu știu să vă zic.

Pe cât de banală, pe atât de costisitoare este însă povestea cu janta și anvelopa. După o zi obositoare și examene, m-am urcat în mașină și am pornit spre casă. Cum am folosit de multe ori funcția de Travel Assist, atât în oraș cât și extraurban, eram încrezător să o mai folosesc încă o dată. Însă de data aceasta, și din o neatenție a mea și poate o mică întârzie a sistemelor într-o curbă mai strâmtă în urcare, am atins mai grav o bordură. Janta a fost avariată destul de tare iar cauciucul tăiat. Am sunat remorcarea de la VW și am mers la service. Mi s-a explicat procedura pentru reparații și am făcut întocmai.

Oglinda a ajuns în câteva zile, de asemenea și janta ( Sanya 20 “ ) însă am avut de așteptat cel puțin 10 zile lucrătoare pentru anvelopă – Goodyear EfficientGrip 215/45/R20  (nu aveau pe stoc, și nu am vrut o anvelopă diferită de celelalte).

După ce a ajuns, cei de la service s-au mișcat super bine, au verificat direcția, presiuni în pneuri și au făcut și un mic update de care am să vă povestesc la alte concluzii. Toată aventura cu janta și anvelopa a costat în jur de 6400 RON și undeva la peste 3 săptămâni fără mașină.

Ambele piese au fost făcute pe CASCO, iar sincer să fiu m-am speriat oarecum de prețuri, însă am aflat că dealerii au contracte cu companiile de asigurări, așa că se poate ca uneori să fie mai rentabil să nu deschideți dosare.

În concluzie, după această pățanie am înțeles pe propria piele că, oricât de tentant ar fi, sistemele de asistență necesită de asemenea (sau chiar mai multă) atenție din partea șoferului, mai ales în stadiul în care sunt acum și vă sfătuiesc să nu le folosiți decât dacă sunteți 100 % încrezători în ele și starea carosabilului o permite.

Încă un mic detaliu , cât a fost în service mașina a primit un mic update la Navigație și Media Codec, altceva nu am observat.

Vă doresc tuturor drumuri liniștite.

Calin Toma, VW ID.3, Cluj

VW ID.3 informațiile săptămânale

Cu un domeniu al valorilor de consum mediu cuprins săptămâna trecută între 13.6 și 19.1 kWh/100 km, vom ține o privire atentă pe valorile comunicate de Laurențiu cu ID.4, un automobil mai mare si mai greu, dar care după primii 581 km indică la bord un consum mediu de 14.4 kWh/100 km. Fiind construite pe aceeași platformă dedicată a grupului VW, denumita MEB, cu avantajele și limitările ei, comparația ID.3 – ID.4 ne va spune multe despre evoluția soft-ului utilizat pentru această nouă gama de modele electrice.

Cum scria Alexandru (proprietar ID.3 din București) cu ocazia introducerii lui Laurențiu echipei proiectului Electromobilitate:

Așteptăm păreri despre ID4, să sperăm că VW a trimis o electrică mai bine pregătită în piață.

Imagine de la bordul ID.4 – Laurențiu

Cosmin – București

Săptămâna trecută am făcut 51 km cu un consum de 19.1 kWh/100 km. Distanță mică, trafic urban cu ambuteiaje și demaraje normale la care consumul rămâne în zona asta de 19 – german precision 🙂

Călin – Cluj

In ultimele 3 săptămâni mașina mea a fost în service și de aceea nu prea am avut cum sa transmit date despre consum, dar am primit-o înapoi marți și am avut ocazia sa fac câțiva kilometrii.

Am parcurs 48 Km cu un consum de 17,3 kWh/100 km, clima pe 18 ° C , 100 % urban , temperatura exterioară a fost între 20-25 °C .  

Dacă aveți informații despre costul altor piese de schimb și manopera pentru înlocuire, puteți da o mână de ajutor celor încă indeciși în legatură cu alegerea unui model electric prin programul rabla plus 2021.

Scrieți-ne la rubrica de comentarii, pe facebook, Forum, sau la adresa electromobilitate@office.com. Va mulțumim pentru colaborare!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.