Înmatriculările europene de vehicule electrice in creștere cu 171%

La exact cinci ani de la declanșarea scandalului Dieselgate in SUA, fostul CEO VW, Martin Winterkorn, și alți opt executivi au ajuns în fața instanțelor germane pentru contribuția la marea înșelătorie Diesel.

Era clar încă de atunci pentru industria auto, că încrederea clienților odată zdruncinată, va fi foarte dificil de recâștigat, dar puțini ar fi îndrăznit să prognozeze o adevărată transformare a pieței si reorientare a preferințelor publicului spre alternativele electrice existente pe piață.

Fără creșterea agresivă a producției și gamei de modele Tesla în acești ultimi cinci ani, este foarte dificil de știut dacă sărăcia de modele, din care multe neconvingătoare, aruncate pe piață in grabă de producătorii tradiționali, ar fi convins mai mult de două milioane de cumpărători pe an sa facă marele pas spre universul electric.

Cifrele vorbesc mai bine decât speculațiile pro si contra electrificare.

Dacă am avea curajul să găsim ceva pozitiv în dezastrul general cauzat de pandemie, atunci cred că impactul activităților profesionale ce se deruleaza de acasă au avut efectul de a ne deschide ochii asupra unei realități de netăgăduit: AERUL din marile aglomerații urbane a devenit mai respirabil, ca urmare a șoselelor mai libere și a traficului mai cursiv.

Împreună cu subvențiile majorate în unele țări europene și a creșterii diversității de modele electrice și hibrizi plug-in, dar mai ales a volumelor produse pentru a evita amenzile europene pentru emisiile de CO2, reorientarea preferințelor clienților au rezultat în înmatriculări de peste 97.000 vehicule (+171% fata de august 2019) în cele doua categorii:

BEV – battery electric vehicles: +112% (50.232)

PHEV – plugin hybrid vehicles: +285%

Păstrându-ne poziția, exprimată în numeroase ocazii, că hibrizii plug-in contribuie la emisii reduse în orașe, doar atunci când clienții sunt disciplinați și încarcă suficient de des acumulatorii, de dimensiuni reduse, pentru a permite funcționarea in regim electric in orașe, ne vom concentra din nou exclusiv pe clasamentul primelor zece automobile electrice înmatriculate in Europa.

Înmatriculări pe modele

Loturile de Tesla produse în Fremont, California, ajunse in luna august in porturile europene, au ridicat Model 3 pe locul 1, în urma unei scăderi neașteptate, cu peste 3000 de unități (30%) in august fata de iunie si iulie, a livrărilor de Zoe.

Veteranul Golf este in scădere, după oprirea unei linii de asamblare și prelungirea finalului pentru cea de a doua până la Crăciun. In schimb Hyundai Kona a mai urcat o poziție în preferințele europenilor, care in acest an au fost mai bine serviți cu producția din Cehia.

Împreună cu Kia Niro, livrările grupului coreean de SUV-uri electrice compacte au depășit Tesla în luna august, demonstrând clar spre ce se orientează publicul, atunci când exista opțiunea SUV-ului electric cu autonomie bună, la preț (ceva) mai accesibil.

O privire la înmatriculările curente și în viitor

Am afirmat în repetate rânduri că septembrie va fi o lună record, care pecetluiește un segment de 10% pentru înmatriculările de vehicule electrice noi in Europa.

Ritmul livrărilor noilor modele VW ID 3 si Polestar 2 este foarte susținut în prezent, iar tradiționalul heirup Tesla în luna de raportări trimestriale nu se dezminte, un număr record de Model 3 produse în California fiind debarcate în porturile europene.

Pentru a înțelege mai bine impactul logisticii complexe de transfer a unui număr mare de automobile prin canalul Panama și peste Atlantic, este suficient să privim la înmatriculările de Model 3 în luna august în China (11811, cu 68% mai mari ca în Europa), o piață acoperită in prezent de producția locala de la Giga Shanghai, la fel ca America de Nord aprovizionată din Fremont.

Într-o perspectivă mai lunga, piața europeană de EV va beneficia atât de livrările crescute ale grupului VW, până la limita disponibilității acumulatorilor, cât și de importurile în creștere din China de Polestar 2, Model 3, MG ZS și mai multe modele produse de startup-uri.

Peste un an vom știi dacă:

  • Giga Berlin și-a atins îndrăznețul obiectiv de a lansa producția de Model Y la un an după începerea construcției la Gruenheide,
  • VW a găsit suficienți acumulatori pentru a livra atractivele ID 3 si ID 4, alături de celelalte modele electrice ale grupului, in volumul solicitat de piață,
  • Hyundai a înregistrat un nou succes la public cu modele din gama electrică 100% IONIQ, construite pe noua platformă electrică dedicată,
  • Nissan poate produce suficiente Aryia în Japonia pentru a hrăni foamea de SUV-uri compacte electrice pe piețele globale.

Să nu uităm că alături de actorii principali Fiat, Honda, Mazda, Renault (inclusiv Dacia Spring), Ford și mai multe firme din China vor încerca să acapareze câteva procente din piața europeană cu noile modele 100% electrice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.