Retrovizor, o săptămână remarcabila pentru electromobilitate

O săptămână cu anunțuri importante pentru mobilitatea electrică globală își încetinește ritmul și ne dă răgazul să reflectăm la tot ce s-a întâmplat, pe calea spre o lume mai curată și mai liniștită, care își propune să elimine, in timp, adicția de combustibili fosili și să utilizeze noi surse regenerabile de energie.

Pe scurt, principalele evenimente electrizante ale săptămânii, cu linkuri la articole detaliate:

California

De o semnificație cu totul aparte pentru viitorul industriei auto electrice, a fost anunțul guvernatorului din California, despre interzicerea vânzărilor de automobile cu motoare termice, începând cu 2035.

Sursa – Twitter

Alăturând-se unui grup de 12 țări, care au anunțat mai de mult restricții asemănătoare, începând cu Norvegia in 2025, California conduce de mult timp inițiativele legislative din SUA împotriva poluării de orice natură.

Anunțul guvernatorului Gavin Newsom cu privire la vânzarea automobilelor fără emisii începând din 2035 și reducerea drastică a consumului de combustibili fosili, în statul american cu cea mai mare populație si cea mai puternică economie, vine ca un imbold major pentru noua industrie auto electrică, ce prinde contur acolo.

Încurajați de succesul Tesla și bazând-se pe expertiza IT și magnetismul, pentru specialiștii din acest domeniu, exercitat de Silicon Valley, numeroase startup-uri, ce au in obiectiv lansarea de vehicule electrice, s-au stabilit în California. Lucid Motors, Canoo și Fisker sunt doar trei dintre firmele ce au prezentat modele electrice convingătoare și se află in pragul producției, în următorii doi ani.

Cu mult mai numeroase sunt filialele californiene ale producătorilor și furnizorilor tradiționali globali, în căutare de expertiză IT, practic toate numele mari din industrie având un laborator de cercetare, un grup IT sau un studio de design în California.

Scena efervescentă a startup-urilor specializate în acumulatori, conducere autonomă și conectivitate, susținute cu capital de risc al unor investitori cu multa experiență în promovarea și industrializarea unor idei inovatoare, determină interesul major pentru California a tuturor celor preocupați de mobilitatea electrică.

Cu o economie proprie ce se poziționează pe locul cinci in lume, după Germania și înainte de India, California este statul american cu cea mai mare populație (aproape 40 milioane), o bună putere de cumpărare și cele mai numeroase vânzări de automobile noi și second hand din America de Nord, acaparând aproximativ 10% din vânzările americane de automobile.

Rata de penetrare a vehiculelor electrice în California este cu mult mai mare decât media din SUA și punctele de încărcare pentru acumulatori și stațiile de alimentare pentru cele echipate cu pile de hidrogen, sunt mai numeroase, comparativ cu alte state americane.

California are propriul program de subvenții, suplimentar față de scutirea de taxe federale cu 7.500 USD (cu excepția modelelor Tesla și GM, care au depășit pragul de 250.000 mașini electrice vândute în SUA).

Sursa: Wikipedia

Comparativ cu cea mai puternică economie europeana, susținută de o populație dublă (aproape 84 milioane) și cu cea mai veche industrie auto, California avea la finalul anului 2019 un parc auto electric de două ori mai numeros ca cel al Germaniei.

Susținerea legislativă anunțată în aceasta săptămână pentru electromobilitate vine să consfințească rolul Californiei de lider in cercetarea, proiectarea și producția de vehicule electrice, autonome și conectate, care va atrage in continuare talent și firme internaționale din domeniu.

1 Response

  1. Radu+DIMOFTE spune:

    2035 e cam departe, 2025 ar fi fost un termen mult mai incurajator.
    In fine, e bine ca incep sa apara astfel de decizii care vin in contradictie clara cu hegemonia si dorinta de profit a unei industrii atat de nocive ecologic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.