La Cazanele Dunării cu VW E-Up! – 1200 km electrici într-o mini-vacanță de 4 zile!

JURNAL DE BORD – 6100 KM
Vreau să vă mărturisesc că nici nu știu când au trecut 3 luni de când „buburuza” a apărut în viețile noastre și deja am depășit borna de 6.000 de kilometri electrici!

Ultima noastră aventură a fost cel mai lung drum pe care l-am parcurs până acum! Ne-am propus să mergem pentru patru zile să vizităm toată zona de Clisură a Dunării, respectiv zona cea mai populară, cea a Cazanelor Dunării!

Pentru cazare, bineînțeles că am căutat o locație care să-mi permită încărcarea mașinii. Am mers pe principiul „primul găsit, primul servit”! După câteva telefoane, am găsit gazda care mi-a spus că nu e nici o problemă în a-mi încărca mașina la locație, și asta fără nici un cost suplimentar. Numele sau: Vasile Deac. Locația: Casa cu Smochine. Adresa: str. 3, Svinița

Plecarea a fost sâmbătă dimineața la ora 7.00. Urma să parcurgem un drum de 435 km lungime, distanta care depășea cu mult autonomia buburuzei. După ce am studiat puțin traseul și posibilele puncte de încărcare, am ales să fac o singură oprire la Rompetrol Ișalnița. Până acolo erau 254 km, restul de drum până la destinație, alți 181 km.

Știam că trebuie să fiu foarte atent cu consumul, ca să pot ajunge fără probleme la Ișalnița. In cazul în care lucrurile nu ar fi funcționat așa cum aș fi vrut, aveam alte opțiuni de încărcare la Craiova sau Pitești.

Totul a decurs conform planului, am ajuns la Ișalnița cu 19% baterie, deja parcursesem 254 km și mai aveam 61 km autonomie! Acolo am încărcat timp de 58 minute și am plecat mai departe spre Svinița cu 82% baterie și 181 km rest de parcurs. 

DATE STATISTICE TUR

 • Traseu: Câmpina – Târgoviște – Găești – Pitești – Craiova – Drobeta Turnu-Severin – Orșova – Svinița.
 • Autonomie la plecare afișata la 100%: 346 km
 • Distanța parcursă: 435 km
 • Pauză încărcare: Rompetrol Ișalnița – 58 minute, 21,3 kWh
 • Viteza medie: 58 km/h
 • Consum mediu: 9,2 kWh/100 km
 • Autonomie rămasă la destinație: 29%, 106 km
 • Timp de mers: 7 ore 30 minute

Duminica și Luni, au fost două zile întregi în care am avut ocazia să vizităm o mulțime de locuri minunate și să întâlnim oameni deosebiți! Menționez câteva: Complexul Lacustru Egreta, din Berzasca, traseu prin Munții Locvei, unde am văzut cascadele Burăul Mare și Modavița, drumeție pe Ciucarul Mare, de unde am admirat minunata panoramă asupra Cazanelor Mari și Mici, precum și Golful Dubova, plimbare cu barca prin toată zona Cazanelor.

Un loc special, pe care vreau sa-l evidențiez, a fost Eibenthal, un sat destul de izolat, printre dealuri, unde trăiește una din cele mai cunoscute comunități cehești. Drumul până acolo urcă o diferență de nivel de aproximativ 300 metri, pe un drum foarte îngust, cu un asfalt perfect, doar prin pădure. Satul are un aer aparte, pare din altă lume și pot spune ca îți umple instant sufletul de bucurie. Ca și delectare gastronomică, recomand ciorba-cremă de pește de la restaurantul Pensiunii Ecaterina, situată la intrarea în Berzasca.    

     In toata perioada în care am stat acolo, am mai parcurs 274 km, cu un consum mediu de 8,25 kWh/100 km. In toate cele 3 nopți, am avut mașina la încărcat, la o priză domestica, astfel încât mereu am plecat la drum cu bateriile 100%.

Marți dimineața am pornit pe drumul înapoi spre casă. Planul pentru retur a fost, oprire pentru încărcare la Ișalnița și Kaufland Ploiești. Însă aveam o problemă… distanța între Ișalnița și Ploiești este de 259 km, iar eu nu puteam pleca cu bateriile 100% din Ișalnița, pentru că încărcam rapid, pe CCS.

La Ișalnița am stat o oră la încărcat, nivelul bateriei la plecare fiind de 90%, autonomie afișată, 249 km, cu 10 km sub distanta pe care o aveam de parcurs pana la Ploiești! Pe parcurs însă, ajutat și de numeroasele coloane pe care le-am întâlnit pe drum (Balș, Slatina, Pitești), am recuperat ceva energie, și astfel, am ajuns la Kaufland Ploiești fără emoții, cu 7% baterii, autonomie rămasă: 24 km.

DATE STATISTICE RETUR

 • Traseu: Svinița – Orșova – Drobeta Turnu-Severin – Craiova – Pitești – Târgoviște- Ploiești – Câmpina
 • Distanța parcursă: 470 km
 • Pauze încărcare: Rompetrol Ișalnița – 63 minute, 18,8 kWh si Kaufland Ploiești – 50 minute, 24,5 kWh
 • Viteza medie: 58 km/h
 • Consum mediu: 9,7 kWh/100 km
 • Timp de mers: 8 ore 6 minute
Cu energie electrica produsă la Porțile de Fier se poate adăuga la datele statistice: emisii de orice fel ZERO

DATE STATISTICE FINALE

 • Total distanta parcursa: 1179 km
 • Consum mediu: 9,2 kWh/100 km
 • Total energie electrica consumată: 108,2 kWh 

Toate valorile de consum în trafic au fost obținute pe modul Normal, cu un stil de condus calm, în limitele legale de viteză și respectând toate regulile de circulație.

Aerul condiționat a fost folosit parțial, mod AUTO, temperatura 22 grade, atât la dus, cât și la întors. Ca și stil de condus, am folosit în permanență Drive Mode, cu treceri pe B-Mode, ocazional.

Deși nu am reușit încă să trec de bariera celor 300 km parcurși dintr-o singură încărcare, acum sunt convins că pot face asta, dacă situația o va impune. Desigur, in condiții prielnice de temperatură. Iarna, va fi alta poveste! Dar, de abia aștept să vină iarna și timpul rece, să vedem cum ne vom descurca cu o autonomie mult mai mică!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.