Să facem cunoștință cu IONIQ 5 cu cît mai puțin text, dar multe imagini, cu ocazia schimbării anvelopelor de iarnă efectuată de partenerii proiectului Electromobilitate de la Porsib.
Drumul binecunoscut de la Timișoara la Sibiu a fost un bun prilej de calibrare a așteptărilor de autonomie în funcție de viteză, cu care vom planifica în detaliu etapele și încărcările intermediare (în timpul pauzei de prânz) pentru Trans Carpatica.
Prima etapă: Timișoara – Făget 120 km/h




Etapa a doua: Margina – Sibiu 115 km/h
Despre cei 14 km ai rușinii dintre Făget și Margina, nu sunt multe de povestit, decât că mersul în coloană cu viteza celui mai lent camion prins din urmă nu este de loc amuzant și nici în pas cu noțiunea de transport rutier civilizat în secolul XXI.
Drumul de la Deva la Sibiu are o diferență de altitudine de 218 m (sursa: google), prin urmare am redus viteza la 115 km/h, până ne vom cunoaște mai bine și am ajuns la destinație cu o rezervă de 49 km.


Rezultatul final, după încărcarea efectuată de Tudor pentru drumul la Sibiu: 276 km cu 21.6 kWh/100 km.
Schimbarea anvelopelor
Este stranie decizia producătorilor de a livra automobile în sezonul rece echipate cu anvelope de vară, fiindcă implică cheltuieli considerabile din primele zile pentru clienți. In cazul nostru, șocul prețului pentru încălțările de iarnă a fost îndulcit de manopera gratuită oferită de echipa Porsib tuturor clienților ce cumpără anvelopele de la ei.





Michelin-urile originale sunt echipate cu burete pe interior. Nokian-urile de iarnă, fără burete, par la fel de tăcute. Așteptăm cu mult interes zăpada, să vedem cum se descurcă IONIQ 5 cu tracțiune spate pe alunecuș.
Detalii suspensie și sistem de frânare










Acumulatorul
Specificațiile tehnice puse la dispoziție de Casa Auto indică echiparea cu un acumulator de 72.6 kWh (util) cu 13.4% mai mare decât cel cu care este echipată Kona. Este prematur pentru orice concluzie, dar la prima vedere, această alegere pentru acumulator asigură aproximativ aceeași autonomie bună pentru IONIQ 5 cu care ne obișnuise Kona, deși este un automobil mai greu cu 225 kg (+12.8%), fiind considerabil mai mare în toate direcțiile:
- lungime: +455 mm (+10.9%)
- lățime: +90 mm (+5%)
- înălțime: +35 mm (+2%)
- ampatament: +400 mm (+15.4%)
- portbagaj: + 227 l (+63.9%) (IONIQ 5 volum portbagaj: spate 531 + 57 față)


VA URMA

My lifelong automotive career started with design and testing of ICEs, continued with service and sales, followed by 20 years of global seat design, requirements and knowledge management.
My recent passion for electric vehicles found its home at 24auto.ro and electromobilitate.