Kia Niro – pe primul loc al înmatriculărilor europene din ianuarie

În contextul știrilor tot mai îngrijorătoare, declanșate de invazia rusă începută în urmă cu o săptămână în Ucraina, bilanțul trist al industriei auto la început de an pălește ca importanță.

Analiza publicată de Jose Pontes pentru Clean Technica, subliniază că ianuarie 2022 a reprezentat cel mai modest început de an pentru vânzările auto din ultimii 30 de ani în Europa. Cu toate acestea, înmatriculările de automobile electrice și electrificate sunt în creștere față de aceeași lună de anul trecut, după cum urmează:

  • modele 100% electrice (BEV): +78%
  • modele hibrid plug-in (PHEV): +11%

Aceste creșteri au făcut ca ponderea electricelor în totalul înmatriculărilor noi sa fie de 19%, față de 14% în 2021.

Top 15 – modele 100% electrice

In absența livrărilor pentru Europa de Model 3 și Y în ianuarie, TOP 15 a fost definit de cei mai harnici importatori din Coreea, grupul Hyundai-Kia reușind să plaseze patru modele în Top 10, în ordinea: Niro, IONIQ 5, Kona și EV 6. Startul bun al platformei dedicate E-GMP, împărțită în prezent de IONIQ 5 și EV 6, este foarte promițătoare pentru gama electrică în diversificare rapidă a grupului coreean.

Producătorii europeni par să fie în recuperare, după sprintul de la finalul anului 2021, când au fost forțate înmatriculări în numele dealerilor, cu scopul evitării amenzilor pentru emisii de CO2.

Cu un război în derulare și sancțiuni economice, care vor avea impact asupra prețului energiei și carburanților, prognozele pentru volumul realizabil în anul 2022 au devenit mai reținute. Cu toate acestea, analiștii sunt de acord că electrificarea va continua în ritm accelerat, în paralel cu instalarea de noi capacități de productie de energie electrică fotovoltaică, eoliană și nucleară.

Pe lângă catastrofa umană din țara vecină și fluxul continuu de știri despre invazia rusească, ultimul raport IPCC a trecut aproape neobservat, cu toate că avertizează la modul cel mai sinistru că omenirea este pe cale să piardă bătălia cu încălzirea globală, din lipsa unor acțiuni concrete promise, dar neîmplinite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.