Peste o săptămână, Sâmbătă 5 Martie ora 12:00, începe în fața Primăriei din Reșița primul eveniment organizat în 2022 de echipa proiectului Electromobilitate în colaborare cu autoritățile locale.
Este vorba de parada proprietarilor unor modele electrice diverse la stațiile de încărcare din oraș, cu obiectivul de a atrage atenția asupra progresului făcut de Reșița în ultimii trei ani și în acest domeniu.
Și-au anunțat participarea proprietari din Arad, Băilești, Brad, Câmpina, București, Cluj, Reșița, Sibiu și Timișoara cu Dacia Spring, Skoda Citigo, Peugeot e-208, Hyundai Kona, VW ID.3, VW ID.4, IONIQ 5, Tesla Model 3 și Mitsubishi Outlander PHEV.
Așa cum veți citi mai jos în informațiile transmise de Daniel, participanții au invitat cunoștințe interesate de mobilitatea electrică să participe la evenimentul de la Reșița. Aici, viitorii electromobiliști se pot întâlni direct cu proprietari actuali și vor afla detalii despre performanțele de consum și autonomie, viteza și modul de încărcare, cât și cele legate de costurile reale cu energia și întreținerea, direct de la cei ce au acumulat experiență practică în viața de zi de zi cu modelul care-i intresează.
Este forma cea mai directă de informare prin contact direct cu colegii noștri, care au făcut pasul anul trecut, sau mai de mult, și cei interesați de o achiziție prin programul rabla plus în 2022 sau mai târziu.
Participarea echipei ID.3
Trei din cinci membri ai echipei ID.3 și-au anunțat intenția de a participa la evenimentul de la Reșița. Daniel (TM) și Alexandru (B) au trecut prin al doilea sezon rece și, pe lângă informațiile săptămânale despre experiența lor cu ID.3, au scris numeroase articole despre întâmplările bune și rele cu ID.3.
Dan (TM) este singurul utilizator care a optat, conform nevoilor proprii, pentru varianta cu acumulator de 45 kWh (acumulatorul mic) și a fost săptămâna trecută într-o scurtă recunoaștere până la Reșița, despre care relatează în raportul său săptămânal.
Domeniul de consum acoperit de cei cinci proprietari de ID.3 în ultimul an, circulând în trei orașe (București, Cluj, Timisoara), indică variația consumului și autonomiei între sezonul rece și restul lunilor.
Amatorii de statistici, găsesc mai jos variația consumului mediu săptămânal al celor cinci ID.3-uri conduse de colegii noștri.
În direct cu proprietarii
Alexandru – București
În săptămâna 14-20 februarie am parcurs 697 km cu un consum mediu de 18,9 kWh/100 km.
Din acești 697 km, 531 km i-am parcurs într-o deplasare la mare (un dus-întors) de o zi.
La dus am obținut un consum de 17,5 kWh/100 km pe o distanță totală de 281km.
Am mers pe autostradă cu 116 km/h, traducându-se în 113km/h GPS, dar condiții meteo perfecte: temperatura exterioară cuprinsă între 12 și 17 grade C, iar în habitaclu 24 grade C, climatizarea trebuia să mențină temperatura spre 22 grade C, dar de data aceasta fără PTC-uri.
La întors, după o grămadă de peripeții cu încărcatul (Kaufland Constanța ocupat, Penny Constanța nefuncțional, Moon Darius Motors limitat la 115 A), am pornit pe drumul de întoarcere.
La întors am mers cu 110 km/h (107 km/h GPS) și am obținut un consum de 20.3 kWh/100 km pe 250 km, fiind puțin penalizat de temperatura ceva mai scăzută.
Cu alte cuvinte, pentru o deplasare fără emoții, viteza optimă este de 110-115 km/h. M-am folosit de drum ca să înțeleg unde am pierdut energia la #RO1000Challenge pe autostrada A2, pentru că atunci am redus viteza până la 90 km/h pe unele sectoare, dar observ că diferența de temperatura de la 0 grade la 10 grade are o influență mai mare decât am anticipat.
Costurile pentru această săptămână au fost de 0 lei, dar am epuizat cardul We Charge, urmează în cel mult două săptămâni să optez pentru abonamentul EnelX.
Dan – Timișoara

În săptămâna 14-20 februarie, am parcurs 352 km, cu un consum mediu de 17.3 kWh/100 km la o viteza medie de 28 km/h. Temperaturile ceva mai mari își fac simțitor influența în scăderea consumului mediu.


Duminică 20 februarie, ca un preambul pentru întâlnirea din 5 martie, am făcut o plimbare până la Reșița și am încărcat la stația „Generali” de lângă Sala Polivalentă. Stația a funcționat cu utilizarea cardului de la E-Charge. Din câte am înțeles, încărcarea poate fi pornită cu orice fel de card RFID.
Cosmin – București

Săptămâna trecută am mers mai puțin: 246 km cu un consum mediu de 21 kWh/100 Km, viteza medie de 22 Km/h.
Nimic special de menționat, doar trafic mai mare în ultimele 2-3 săptămâni.
Călin – Cluj

228 km săptămâna trecută, din care 80 km extraurban:
- Consum 22,8 kWh/100 km;
- Costuri de încărcare 0.
Daniel – Timișoara

Nimic deosebit pentru săptămâna care a trecut. Temperaturi în continuare negative sau apropriate de zero grade dimineața la Timișoara, consum în continuare în limitele impuse de sezon.
Costuri de încărcare: 30 de lei. Am început să încarc mai mult acasă, din lipsa de timp și pentru că stațiile au devenit foarte aglomerate. (NOTA: Costuri de alimentare pentru Arteon 73.5 lei/100 km, la prețul actual al motorinei 7 lei/litru)
Confirm și eu participarea la Reșița pentru 5 Martie! O să vin cu un amic interesat de achiziția unui EV, care ar dori să se uite la mașinile participante și să pună întrebări proprietarilor.


We are a team of electric car owners sharing our experiences with those who are interested. Starting in 2018, we collected information from 65 owners, documenting 1.9 million km, mostly in Romania and Europe, with some input from our colleagues in USA.