#konașii: săptămâna #20 și sondaj surse de încărcare

Săptămâna #20 ne aduce mai aproape de mijlocul anului 2023. Astfel ne-am gândit la un sondaj printre proprietarii de mașini electrice care participă voluntar în cadrul proiectului Electromobilitate.

săptămâna #20: in line image

Săptămâna #20

săptămâna #20: tabel agregator

O săptămână obișnuită în echipa Kona. Doar Adi a avut parte de ceva agitație, după cum se vede din consumul realizat. Ne-a transmis că a avut parte de un drum urgent pe autostradă, lucru care s-a resimțit.

Puțin peste 2.700 km cu un consum de 13.8 kWh/100km sunt cifrele acestei raportări.

Graficele obișnuite care ne prezintă vizual, pentru o mai bună înțelegere, consumul mediu săptămânal și domeniul de consum Hyundai Kona.

<grafice>

În continuare suntem în efectiv redus, Florinel și Codruț încearcă să-și rezolve situațiile după accidentele neprovocate în care au fost implicați Restul echipei ne–au transmis următoarele:

Dan (CH)

Săptămâna aceasta am acumulat următoarele date:

  • distanță: 692.7 km
  • consum: 14.2 kWh/100km
  • temperatură: 15.3°C
  • viteză: 63.2 km/h

Începutul săptămânii m-a prins puțin pe la birou, însă traficul a fost foarte lejer. Se observă faptul că din ce în ce mai multă lume pleacă în vacanțe… Și nu doar din trafic; majoritatea elvețienilor și-au scos mașinile decapotabile, fie mai noi, fie mai vechi, pe drumurile patriei, de la bătrânele anilor 1930, până la cele contemporane, excelent întreținute.

Data de 18 Mai a fost zi liberă, astfel că am mers cu prietenii noștri elveținei să vizităm insula Mainau (Insel Mainau) celebră pentru că este o… insulă botanică. Are sute de specii de insecte (fluturi), flori, copaci (unii chiar din anii 1850) și arbuști aduse de prin toate colțurile lumii (da, are și bananieri). 

Plecarea a fost dimineață, devreme, fiindcă destinația nu era insula, ci un port, aflat la aproape o oră și jumătate distanță, portul Altnau. Scopul plecării mai rapide a fost de a servi micul dejun într-o cafenea de la marginea lacului, în așteptarea vaporului.

Locația de acolo este foarte aproape de o parcare, destul de mare (raportată la dimensiunea portului), care se învecinează cu primăria orășelului, unde există două stații: 2x Type2 (22 kW) și 2x CCS (22 kW), excelent localizate astfel încât să ai mașina pregătită și încărcată.

Vremea însă nu a fost foarte prietenoasă, iar pentru multe dintre florile de acolo încă nu le sosiseră timpul.

La întoarcere am făcut un mic popas la Raststatte Kempthal Süd, unde am servit cina și am încărcat la stațiile Ionity de acolo cu ajutorul abonamentului Enel X (69€ pentru 160 kWh), rezultând un cost de 0.43 CHF / kWh.

Luna viitoare voi activa abonamentul de 99€ pentru 320 kWh, ceea ce va reduce și mai mult costul, la aproximativ 0,31 CHF / kWh.

Apoi, Duminică, am ieșit cu soția la o porție de hiking în zona Oensingen Roggen, unde am petrecut după-amiaza pe traseele „montane” din păduri și dealuri înalte. La întoarcere am avut plăcerea de a încărca mașina la o stație GOFAST din apropierea localității Oensingen.

Titus (SB)

săptămâna #20: Titus

Săptămâna #20:

  • rulaj: 605,5 km
  • consum mediu: 12,4 kWh/100km
  • cost: 27.61 lei (încărcare Kaufland)

Adrian (PH)

Săptămâna #20 (15.05 – 21.05):

  • distanța parcursă: 314,4 km
  • consum mediu: 17,4 kWh/100km
  • energie consumată: 54,7 kWh
  • costuri încărcări această săptămână: 0 lei
  • costuri încărcări totale (20740km) : 146 lei

Consumul mediu crescut din această săptămână este datorat unui drum Câmpina-București-Câmpina (252km) făcut cu viteză maximă în limite legale maxime pe autostrada și DN, atât la dus cât și la întors (mă grăbeam rău de tot). Ceilalți 62 km au fost reprezentați doar de drumuri scurte cu clima pornita de fiecare dată (temperaturi mari afară).

Daniel (CJ)

Săptămâna #20:

  • rulaj: 577,9 km
  • consum: 12 kWh/100km

Cosmin (CJ)

Săptămâna #20:

  • rulaj: 525.2 km
  • consum mediu: 14.5 kWh/100km

O săptămână ceva mai agitată in care am apăsat ceva mai greu pe pedala de accelerație. Impactul a fost o creștere a mediei de viteză. de la 40 la 42 km/h, și a consumului de la 12.6 la 14.5 kWh/100km. Chiar dacă am făcut doar Jucu – Cluj-Napoca am avut si drum pe breteaua de centură spre Vâlcele unde de obicei se obțin creșteri de consum, relieful și viteza de rulare au acest efect.

Sondaj surse de încărcare

Cum ziceam la început, sondajul pentru 2023 a fost compus din 3 întrebări:

  1. Unde încărcați? (indicați procentul estimat pentru fiecare categorie, în cazul încărcărilor de la mai multe surse)
    a) acasă
    b) locul de muncă
    c) rețele publice
  2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice?
  3. Aveți în plan o investiție în panouri pentru anul 2023?

Un articol ne va pune la dispoziție toate rezultatele din acest sondaj, așa că fiți cu ochii pe blog. Colegii de echipă au răspuns cu toții la aceste întrebări. Adrian (PH) încarcă doar în rețele publice, în cazul lui Kaufland. Și Titus (SB) încarcă 100% la stațiile publice și are în plan instalarea unui sistem fotovoltaic prin programul Casa Verde al AFM.

Daniel (CJ) are un răspuns mai complex:

  1. Unde încărcați? (indicați procentul estimat pentru fiecare categorie, în cazul încărcărilor de la mai multe surse)
    a) acasă – de la începutul anului am încărcat de acasă 649,5 kwh cost 0 lei aproximativ 41%
    b) locul de muncă – am încărcat anul acesta 742,8 kwh cost 0 lei aproximativ 47%
    c) rețele publice – 163,87 kwh cu un cost de 201 lei aproximativ 10%
  2. Pentru încărcarea acasă, utilizați panouri fotovoltaice? Da folosesc , momentan am instalat 5,5 kwh de 2 ani din bugetul propriu si folosesc ca si stocare o baterie de la un Nissan leaf de 24kwh
  3. Aveți în plan o investiție în panouri pentru anul 2023?

Pentru 2023 voi mai instala următoarele:

  • Turbină eoliana de 1,5 kwh.
  • 1,5 kwh panouri solare conectate la un invertor hibrid împreuna cu turbina eoliana, acestea vor avea rolul de a alimenta un circuit intern de 12v și de a încărca bateria de Nissan leaf folosită ca și stocare.
  • 5 kwh trifazic în mare parte pentru atelier și pentru pompele de căldură, în momentul de fața caut oferte și întocmesc actele pentru acestea, dar până la sfârșitul anului am în plan instalarea acestora.

Dan (CH) ne-a transmis:

Referitor la sondaj:

  1. Eu încarc momentan doar la stațiile publice și urmează să vină o stație AC pentru a putea încărca aici, în chirie
  2. Stația de aici, din chirie, va fi conectata la panouri fotovoltaice
  3. Noi ne dorim ca în viitor să investim într-un sistem de panouri in Romania, în locația din Mozaceni.

În final, răspunsul oferit de mine a fost următorul:

  1. Astfel pentru anul în curs:
    a) acasă – 86.5%
    b) locul de muncă – 0%
    c) rețele publice – 13.5%
  2. Nu
  3. Este în curs de implementare, am investit deja o sumă de bani pentru sistem (+ subvenția AFM), mai trebuie să construiesc locul unde se vor monta. Nu mi-am imaginat că poate fi așa de greu să faci o construcție de acest fel în zona mea. Greutate vine din găsirea oamenilor momentan. Am speranțe că voi finaliza construcția și investiția în perioada imediat următoare.

S-a mai adus în discuție trecerea prin diferite etape a proprietarul de mașină electrică. Apar etape ca mutarea la casă și instalarea unui sistem fotovoltaic, sau cum se vede la Daniel o turbină eoliană.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.